VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Puppyhandel


Gewetenloos: jonge hondjes lijden door de malafide hondenhandel
© VIER VOETERS

Internationale hondenhandel veroorzaakt veel lijden

De internationale puppyhandel levert handelaren veel geld op. In Oost-Europese hondenfokkerijen worden jaarlijks tienduizenden puppy’s geboren. De omstandigheden zijn verschrikkelijk; de moederdieren krijgen het ene nest na het andere. De puppy’s worden veel te jong gescheiden van hun moeder en naar West-Europa getransporteerd. Daar worden zij verkocht aan handelaren, dierenwinkels en individuen, meestal ver onder de marktprijs die een serieuze fokker zou vragen. Toch is de winstmarge enorm.

 

Het grootste deel van de ingevoerde puppy’s is ziek, waardoor dodelijke ziektes zoals hondenziekte en het parvovirus ons land binnenkomen. Vaak zijn de dieren niet gevaccineerd en zijn de papieren vervalst. Velen sterven al tijdens hun reis door Europa of kort nadat zij worden gekocht door hun nieuwe eigenaar. Puppy’s die overleven vertonen vanwege de traumatische start van hun leven vaak gedragsstoornissen. Dit kan een enorme last worden voor de eigenaar.


Wat VIER VOETERS doet

VIER VOETERS wilt de malafide puppyhandel beëindigen. Het chippen van honden is tegenwoordig verplicht in Europa, maar er wordt veel mee gefraudeerd. Hierdoor is het niet makkelijk de herkomst van de puppy te achterhalen of de originele eigenaar op te sporen. VIER VOETERS wilt dat het chippen beter geregeld wordt en zou graag zien dat er op Europees niveau wordt samengewerkt zodat de fokker van zieke pups terug te vinden is. Op deze wijze kunnen fokkers, handelaren en eigenaren die de wet overtreden tot verantwoording worden geroepen.

 

Verder richten we ons op voorlichting aan mensen die een pup willen kopen, en leggen we uit dat goedkoop vaak duurkoop is als het gaat om puppy’s. Zo’n mooie, schattige puppy wordt een onderdeel van je gezin, dus je hebt toch liever dat die een goede start van zijn leven heeft gehad, en niet ziek wordt of gedragsproblemen heeft? Bovendien wijzen wij erop dat je indirect de nare hondenfokkerijen steunt als je een goedkope pup aanschaft. Er zijn veel honden in het asiel die ook graag een nieuw baasje hebben, en niet van zo’n nare fokkerij afkomstig zijn.  

 

Naast het beïnvloeden van beleid, en het voorlichten van consumenten, doen we undercover onderzoek en werken we samen met de opsporende instanties om ‘foute’ handelaren in Nederland en over de grens aan te pakken.


Veel welpen worden in massafokkerijen 'geproduceerd'
© VIER VOETERS

Hoe we de internationale puppyhandel aanpakken

 • VIER VOETERS geeft voorlichting over malafide puppyhandel, zodat consumenten weten waar ze op moeten letten als ze een nieuw hondje willen kopen.
 • We beïnvloeden beleid zodat de Nederlandse regering de puppyhandel beter reguleert en slechte handelaren en fokkers makkelijker opgespoord kunnen worden.
 • We doen undercover onderzoek om slechte praktijken aan het licht te brengen.

Belangrijkste successen

VIER VOETERS is er in geslaagd de malafide puppyhandel op de internationale politieke agenda te krijgen door:

 • Partner te zijn van een conferentie over dierenwelzijn voor honden en katten door de Europese Commissie, de regering van Litouwen, de Europese Federatie van Dierenartsen en Eurogroup for Animals.
 • Een debat te organiseren voor het Europese Parlement over de puppyhandel in Europa.
 • Een website te maken boordevol informatie voor beleidsmakers, dierenartsen, opsporende instanties en hondenbezitters over verantwoord honden bezit en waarom het chippen van je dier zo belangrijk is, de CARO website

Wat jij kunt doen

 • Honden kunnen 20 jaar of zelfs ouder worden. Overleg met het gezin wie zo lang voor een hond kan zorgen en financieel verantwoordelijk is. Naast eten en drinken, en regelmatig een medische behandeling, heeft een hond elke dag een paar uur aandacht nodig.
 • Kijk of je een leuke hond in het asiel kan vinden. De asielmedewerkers kunnen goed inschatten wat voor karakter een hond heeft, en of de hond dus bij jou zou passen. Bovendien zijn deze dieren ingeënt, ontwormd, gechipt en komen ze met de juiste papieren.
 • Als je voor een hond wilt gaan zorgen, wees er dan zeker van dat het ras bij je past. Er zijn diverse websites waar je meer informatie over verschillende rassen kunt vinden.
 • Vermijd de impulsieve aankoop van een puppy. Denk goed na voordat je een levend wezen in huis haalt wat veel zorg en aandacht nodig heeft.
 • Een hond is geen ding, en al helemaal geen leuk fashion-item. Kies je hond liever op basis van karakter dan op basis van uiterlijk. Voor de vele jaren dat de hond bij jou gaat wonen wil je liever een leuke, gezonde huisgenoot die misschien wat minder knap is, dan eentje met gedrags- en gezondheidsproblemen.
 • Koop geen puppy als je de situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld als alles er vies uit ziet, er geen moederdier aanwezig is, de pup ziekelijk is, de verkoper je liever zo snel mogelijk weer kwijt wilt, of als er geen, door een dierenarts afgegeven, paspoort, bij de puppy meegegeven wordt. Deze goedbedoelde redding van hondjes op ‘slechte’ adressen steunt alleen dubieuze handelaren en eventueel neem je zelfs een besmettelijke ziekte mee naar huis. Pas op voor goedkope puppy’s op internet of gerubriceerde advertenties. Vaak zitten hier handelaren achter die de honden kopen in het buitenland en doen alsof zij ze zelf hebben gefokt.

print