Zoek

Doneren Adopteren Shop

HULP VOOR wilde DIEREN IN BULGARIJE 

Recent onderzoek van VIER VOETERS onthult de erbarmelijke omstandigheden waaronder grote katachtigen, bruine beren en andere wilde dieren in sommige Bulgaarse dierentuinen worden gehouden.

Opgesloten in kleine kooien, nauwelijks bewegingsruimte, weinig tot geen verrijking, slechte professionele zorg en geen mogelijkheden om te schuilen: de dieren in Bulgaarse dierentuinen lijden enorm. Sommige dieren zijn zelfs het resultaat van inteelt door het vele ongecontroleerde fokken, en dit resulteert in ernstige gezondheidsproblemen. 

Ondanks deze misstanden en het gebrek aan toepassingen van EU-dierentuinrichtlijnen, heeft het Bulgaarse Ministerie van Milieu en Water vele ongeschikte faciliteiten gelegaliseerd door hen een dierentuinvergunning te verstrekken. En zelfs de faciliteiten zonder vergunning, en die dus illegaal opereren, mogen doorgaan met het houden van en fokken in wilde dieren. Dit moet stoppen! 

VIER VOETERS roept de EU-commissie voor Milieu op ervoor te zorgen dat Bulgarije een einde maakt aan de legalisatie van ongeschikte faciliteiten, en roept de Bulgaarse premier op om deze gruwelijke kooien te sluiten. Help ons om het leven van grote katachtigen, beren en andere wilde dieren in Bulgaarse dierentuinen te verbeteren en teken onze petitie #CloseCruelCages! 

Help ons: #CloseCruelCages

2020

September 2020

Start van petitie tegen de legalisatie van dierentuinen in Bulgarije die niet voldoen aan de EU-dierentuinrichtlijnen. 

Leeuwenwelpje in trieste omstandigheden

Juli 2020

VIER VOETERS wordt gewaarschuwd over de geboorte van twee leeuwenwelpen. De dieren, Simba en Kossara, zijn het resultaat van inteelt en op 3 juli in de dierentuin van Blagoevgrad onder zeer slechte omstandigheden geboren. VIER VOETERS biedt aan om de welpen naar FELIDA Big Cat Centre in Nederland te brengen, maar de lokale autoriteiten die eigenaar van de betreffende dierentuin zijn, accepteren dit aanbod niet.  

2019
Beer Vesko in DANSBERENPARK Belitsa

November 2019

De bruine beer Vesko wordt door VIER VOETERS gered en overgebracht van de dierentuin in Sofia naar ons DANSBERENPARK Belitsa.
Vesko, geboren in 2010, was het slachtoffer van ongecontroleerde fokkerij. In 2011 werd de beer van Zoo Varna, die niet voldoende ruimte voor hem had, naar Zoo Sofia gebracht. Maar ook hier was niet voldoende ruimte voor hem, en daarom bood VIER VOETERS hem een permanent en soortgeschikt onderkomen aan.

2018
Leeuw Ivan-Asen in FELIDA

Maart 2018

Leeuw Ivan-Asen, geboren in Razgrad Zoo in 2014 en oom van leeuw Terez, arriveert in FELIDA Big Cat Centre in Nederland. Hij was geboren in de Bulgaarse Razgrad Zoo en we troffen hem ondervoed en uitgedroogd aan. Omdat er geen plaats voor hem was in de dierentuin, sleet hij zijn dagen in een donkere kooi. Ivan-Asen is het resultaat van inteelt en dat veroorzaakt zeer ernstige gezondheidsproblemen. In FELIDA krijgt hij de gespecialiseerde zorg die hij dringend nodig heeft. 
Als resultaat van VIER VOETERS' inspanningen, leven er nog maar twee leeuwen in Razgrad Zoo: Lubo en Eva.

Leeuwen Terez en Masoud in FELIDA

Februari 2018

Leeuw Terez arriveert samen met zijn broer Masoud, in FELIDA Big Cat Centre in Nederland. Ze werden in september 2017 in Razgrad Zoo geboren en door hun moeder verstoten. Terez en Masoud zijn het resultaat van meerdere generaties inteelt, want zowel hun ouders als grootouders waren broer en zus van elkaar. Dit heeft geleid tot vele gezondheidsproblemen, waaronder neurologische problemen. Bij Masoud veroorzaakten deze gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd zoveel pijn, dat hij niet meer behandeld kon worden. Eind juli 2020 hebben we daarom helaas afscheid moeten nemen van Masoud. Terez blijft gespecialiseerde zorg ontvangen in FELIDA. 

2017
Leeuwen Raya en Hector van Razgrad Zoo

December 2017

Met de hulp van VIER VOETERS worden de leeuwen Raya en Hector van Razgrad Zoo verplaatst naar Zoo Sofia, waar de zwangere leeuwin Raya in een veilige omgeving en onder veterinair toezicht kan bevallen. Een paar maanden later worden de twee leeuwen verplaatst naar Zoo Pazardzhik.

Leeuw Ivan-Asen in Razgrad Zoo

November 2017

VIER VOETERS bezoekt Razgrad Zoo om de vier aanwezige leeuwen, twee mannetjes en twee vrouwtjes, te behandelen. Om het ongecontroleerde voortplanten te stoppen, steriliseert VIER VOETERS de twee mannetjes. Tijdens de veterinaire controle vindt VIER VOETERS ook de uitgemergelde leeuw Ivan-Asen, die eenzaam in een donkere kooi zit. Hij is het resultaat van inteelt en sleet zijn dagen in zijn eigen uitwerpselen. 

2015
Tijgerin Varvara in TIERART

September 2015

VIER VOETERS redt tijgerin Varvara uit een circuswagen waarin ze werd vastgehouden sinds Bulgarije in januari 2015 wilde dieren in circussen verbood. VIER VOETERS brengt haar naar het opvangcentrum TIERART in Duitsland. Varvara was de laatste Bulgaarse circustijger.

Beer Standy in DANSBERENPARK Belitsa

Juni 2015

Na een aantal jaren van inspanningen en onderhandelingen, redt VIER VOETERS eindelijk de twee beren Boyka en Standy die illegaal werden gehouden in 'Nikolovo Mini-Zoo Lipnik' nabij Ruse, en brengt de beren over naar DANSBERENPARK Belitsa, dat in samenwerking met Fondation Brigitte Bardot beheerd wordt. Na deze actie werd de 'Nikolovo Mini-Zoo Lipnik' definitief gesloten.

Beren in Bulgarije

Maart 2015

Op verzoek van het Bulgaarse Ministerie van Milieu en om de dierentuin 'Kaylaka' in Pleven te ondersteunen bij de renovatie en verbetering van het berenverblijf, vervoert VIER VOETERS de drie jonge bruine beren Victoria, Miladin en Kostadin van Pleven naar Zoo Dobrich. Victoria en Miladin werden, nadat de bouwwerkzaamheden waren voltooid, terug naar Pleven overgebracht, terwijl beer Kostadin in Zoo Dobrich blijft. Miladin en Kostadin werden gesteriliseerd.

2009-2014

Juli 2014

De twee bruine beren Nasko en Gabriela die in ongeschikte omstandigheden in Zoo Plovdiv werden gehouden worden gered en worden bewoners van het DANSBERENPARK Belitsa, dat door samenwerking van VIER VOETERS en Fondation Brigitte Bardot wordt gerund.

Juni 2011

VIER VOETERS biedt medische hulp aan de twee beren Boyka en Standy in 'Nikolovo Mini-Zoo Lipnik' nabij Ruse. Hier worden de dieren onder erbarmelijke omstandigheden in een klein betonnen hok gehouden. Binnen de daaropvolgende jaren knokt VIER VOETERS voor de redding en verplaatsing van de twee beren naar een meer soortgeschikte plaats.

Februari 2011

VIER VOETERS redt de 17-jarige leeuwin Bagira en de 8-jarige tijger Martin, beiden geboren in Bulgaarse dierentuinen, en vervoert ze naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, waar ze hun laatste jaren doorbrengen in soortgeschikte omstandigheden.

November 2010

Na informatie te hebben ontvangen over de slechte toestand van leeuwin Bagira in de dierentuin van Pavlikeni, start VIER VOETERS een reddingsmissie. Bagira lijdt aan gezondheidsproblemen door onjuiste voeding en slechte leefomstandigheden. Kort na de medische hulp van VIER VOETERS verbetert de toestand van Bagira en genezen haar wonden.

Oktober 2010

VIER VOETERS redt twee leeuwinnen, Lea en Simona, die door een particulier werden gehouden. Dit was een positief resultaat van het feit dat Bulgarije in 2008 haar eerste dierenwelzijnswetgeving heeft aangenomen, waardoor het privé houden van grote katachtigen illegaal werd. Simona werd uit een privésituatie gered in een hotel en Lea werd als welp overgedragen door een lokale zakenman. Beide leeuwen worden naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika gebracht.

September 2009

VIER VOETERS steunt de inbeslagname en verplaatsing van de bruine beer Vasko die onder erbarmelijke omstandigheden in Zoo Haskovo werd gehouden, de beer werd later naar Zoo Pavlikeni gebracht.

September 2007

VIER VOETERS redt de beer 'Lady M' uit Zoo Shumen. Na deze redding worden er geen beren meer gehouden in deze dierentuin. Lady M werd naar DANSBERENPARK Belitsa gebracht, een berenopvangcentrum in Bulgarije dat gerund wordt door VIER VOETERS in samenwerking met Fondation Brigitte Bardot. Hier geniet Lady M nog steeds van haar leven. Met meer dan 40 jaar is ze een van de oudste beren die momenteel onder onze hoede is.

steun onze missie

help mee om een einde te maken aan de gruwelijke leefomstandigheden in Bulgaarse dierentuinen. 
Geef grote katachtigen, beren en andere wilde dieren in Bulgarije een beter leven en teken vandaag nog onze petitie! 

teken nu!