FAQ soedan

Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen over onze missie in Soedan

Wij krijgen vaak vragen over onze reddingsacties. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Indien je vraag hier niet bij staat, kan je een mail sturen naar office@vier-voeters.nl

Waarom heeft de overheid Mansour gisteren naar een andere dierentuin gebracht?

Het VIER VOETERS-team had gisteren een afspraak met de verantwoordelijke autoriteiten in Soedan en hun inzet is om de dierentuin van Al Qurashi Family Park zo spoedig mogelijk te sluiten. Ze begonnen meteen met het verplaatsen van de schildpadden naar een broedcentrum waar de omstandigheden goed zijn. Ook Mansour is naar een andere dierentuin verplaatst, maar ons team ter plaatse vindt de leefomstandigheden daar niet goed. De ruimte is veel kleiner dan in Al Qurashi en er is een aanzienlijk risico voor het welzijn van Mansour.

Op onze aanbeveling werd Mansour vanochtend teruggebracht naar Al Qurashi, waar het VIER VOETERS team van Dr. Amir Khalil, lokale vrijwilligers en supporters zijn behandeling zullen voortzetten en voor hem en alle andere dieren zullen zorgen.

Op dit moment is het ons duidelijk dat Soedan geen soortgeschikte plek kan bieden voor leeuwen en hyena's. VIER VOETERS werkt nog steeds onvermoeibaar door om een ​​soortgeschikte oplossing op lange termijn voor de dieren te vinden.

 

Hoe zijn de omstandigheden in de dierentuin waar Mansour naartoe was gebracht?

De dierentuin had maar beperkte ruimte. Mansour zat in een kooi die minstens de helft van zijn verblijf in Al Qurashi was. De drie andere leeuwen in de dierentuin waren in een andere kleine kooi gepropt om ruimte voor hem te maken.

Wordt Kandaka ook naar een andere locatie gebracht? Zou ze dat overleven?

Tot dusverre hebben de autoriteiten ons verzekerd dat Kandaka niet zal worden overgeplaatst totdat er voor haar een soortgeschikt verblijf voor op lange termijn is gevonden.

Wat gebeurt er met de hyena's in de dierentuin van Al Qurashi Family Park? Zullen ze ook ergens anders naartoe worden gebracht?

Hier hebben wij nog geen informatie over.

Wat is er met de schildpadden gebeurd?

De schildpadden werden naar een broedcentrum gebracht dat juiste leefomstandigheden biedt.

Is het veilig om deze zwakke dieren te vervoeren?

Nee. Omdat Mansour en Kandaka nog steeds erg zwak zijn, zou het vervoer een te groot risico voor hun gezondheid zijn.

Zal VIER VOETERS op de verschillende locaties voor de dieren blijven zorgen?

Ja, we werden door het Wildlife Department verzekerd dat we toegang blijven houden tot de faciliteiten waar de dieren zullen worden gebracht om voor hen te blijven zorgen.

Zal de dierentuin van Al Qurashi Family Park worden gesloten?

Ja, dit is de bedoeling van de autoriteiten.


Hoeveel dieren en welke dieren bevinden zich in de dierentuin Al Qurashi Family Park in Khartoem?Momenteel zijn er in Al Qurashi Family Park Zoo vier leeuwen, twee gestreepte hyena's, adelaars, schildpadden en slangen.

Hoe is de situatie voor de dieren in de dierentuin van Al Qurashi Family Park?

De leefomstandigheden in de dierentuin zijn ongepast met onvoldoende ruimte voor de dieren, geen verrijking en slechte hygiëne. Voedselvoorzieningen voor de dieren en medische zorg is schaars, wat resulteert in uitputting van de leeuwen. Een vijfde leeuw  stierf voordat VIER VOETERS ter plaatse was, als gevolg van gebrek aan medische zorg en honger. Over het algemeen is de situatie in de dierentuin een gevolg van de recente politieke en economische instabiliteit in Soedan, wat resulteert in een verandering van de overheid en een stijging van de voedselprijzen.

Hoe waarschijnlijk is het dat de bijna uitgehongerde leeuwen overleven? In welke gezondheidstoestand verkeren de dieren?

Lokale supporters hielpen de dieren in de Al Qurashi Family Park-dierentuin met voedsel en medicijnen. Het gebrek aan apparatuur en medicijnen is een uitdaging. VIER VOETERS zal haar best doen om de resterende dieren te redden. De leeuwen zijn uitgemergeld, uitgehongerd, apathisch, en hebben last van huidproblemen. Ze hebben behandelingen en goed voedsel nodig. Sinds VIER VOETERS aanwezig is in de dierentuin gaat het al beter met de leeuwen! Wij achten de kans op overleven dus groot.

Hoe zit het met de andere dieren?

De andere dieren uit de Al Qurashi-dierentuin verkeren gelukkig niet in zo'n kritieke gezondheidstoestand als Mansour en Kandaka. Niettemin, zijn hun leefomstandigheden verschrikkelijk en onderhandelen we met de autoriteiten om ze in beslag te nemen en naar een betere plek te brengen.

Hoe zit het met de andere dierentuinen? Helpen we daar?

Momenteel is ons plan ons te concentreren op het helpen van de dieren uit de Al Qurashi-dierentuin, die zich in kritieke toestand bevinden en dringend hulp benodigen.

Wat is ons langetermijnplan?

Ons langetermijnplan is om een ​​soort-geschikte plek te vinden voor de huisvesting van de dieren uit de dierentuin van Al Qurashi Family Park en vooral de leeuwen en de hyena's, die dat het meest nodig hebben.

Hoe waarschijnlijk is een redding op dit punt?

We onderhandelen met de autoriteiten over verschillende opties voor een langetermijnoplossing. We hebben hun begrip dat de dieren uit Al Qurashi moeten worden verwijderd. Het is echter te vroeg om te zeggen waar ze zullen worden ondergebracht. Bovendien zijn Kandaka en Mansour nog te zwak om te worden vervoerd.

Hoe lang blijven jullie?

Ons plan is om een ​​team op zijn minst op locatie te hebben totdat Mansour en Kandaka voldoende verbeteren en er een langetermijnoplossing komt voor de dieren uit Al Qurashi.

Wie zorgt voor hen wanneer VIER VOETERS er niet meer is? Hoe zorg je ervoor dat dit niet meer gebeurt in de dierentuin?

We werken in Soedan met lokale dierenartsen en vrijwilligers, geleid en gecoördineerd door onze partners Osman Salih en Mansour Mushraf. Ze zijn vastbesloten om de situatie in de dierentuin te volgen voor het geval de dieren daar langer moeten blijven terwijl de beslissing over hun toekomst wordt genomen door de autoriteiten.

Waar haal je het eten vandaan? Is het mogelijk om het in Soedan te kopen?

Ja, voedsel wordt lokaal voorzien, vaak door Soedanese vrijwilligers.

Is er een mogelijkheid om de uitgemergelde leeuwen een bed te geven om op te liggen? Het lijkt erg ongemakkelijk om zo dun te zijn op beton?

We hebben Mansour en Kandaka voorzien van strobedden, waar ze graag op slapen.

Werkt VIER VOETERS samen met andere organisaties of personen die ook geld inzamelen voor dit doel? Aan wie moet ik doneren om te zorgen dat het de dieren helpt?

We willen erop wijzen dat we geen onafhankelijke fondsenwervers of individuen ondersteunen. Let op aan wie u doneert en voor welk doel. Als u doneert aan VIER VOETERS, kunt u er zeker van zijn dat uw donatie de dieren bereikt.

Werkt u samen met lokale autoriteiten of andere NGO's?

VIER VOETERS is de enige NGO die de dieren van Al Qurashi helpt en van medische zorg voorziet. VIER VOETERS heeft contact met de Wildlife Department van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, evenals met het Ministerie van Landbouw van Soedan. De manager van de dierentuin en het team van VIER VOETERS werkt in Soedan met de officiële vergunning van de autoriteiten. We werken ook met lokale activisten en vrijwilligers. 

Bent u van plan de dierentuin Al Qurashi Family Park te sluiten en alle dieren naar reservaten buiten Sudan te brengen? Wat zijn VV’s korte- en langetermijnplannen met Al Qurashi Family Park Zoo in Soedan?

Momenteel ligt onze focus op het bieden van dringende hulp voor de vier leeuwen en andere dieren in de dierentuin van Al Qurashi Family Park, wier leven in gevaar is. Ons langetermijnplan is om een ​​duurzame oplossing te bieden voor de dieren in de dierentuin van Al Qurashi Family Park en we onderhandelen over de mogelijke scenario's met de respectieve autoriteiten in Soedan. Eén zo'n scenario betreft het transport van sommige of alle dieren naar een van onze opvangcentra. Alles moet eerst ter plaatse in detail worden besproken met de relevante autoriteiten.

Hoe heeft VIER VOETERS gehoord van de dierentuin Al Qurashi Family Park?

VIER VOETERS werd gecontacteerd door lokale activisten, die ons informatie gaven over de situatie in de dierentuin van Al Qurashi Family Park en onze missie bijstaan. Video's van de hongerende leeuwen gingen viraal op sociale media.

Wie bezit het Al Qurashi-park in Khartoem en wat is de geschiedenis van de dierentuin?

De dierentuin in het Al Qurashi Family Park is gemeentelijk eigendom van de lokale autoriteiten in Khartoem. De dierentuin wordt verhuurd door investeerders. We kunnen op dit moment geen informatie verstrekken over de geschiedenis van de dierentuin Al-Qurashi Family Park.

Hoe kan de VV-supporter helpen?

De reddingsmissie in Sudan komt als een spoedgeval en VIER VOETERS zal in grote mate afhankelijk zijn van de vrijgevigheid van haar donoren om fondsen te verzamelen voor het helpen van de dieren in Soedan.

Zal VIER VOETERS de leeuwen kopen om eigendom te verkrijgen?

Nee. VIER VOETERS heeft niet de gewoonte om dieren van hun eigenaars af te kopen, of het nu particuliere of door de staat beheerde dierentuinen zijn.

Hoe zullen de dieren, indien nodig, uit Soedan worden getransporteerd?

VIER VOETERS maakt momenteel een evaluatie van de situatie met de dierentuindieren in Soedan. We evalueren ook mogelijke scenario's en routes voor het vervoer van dieren uit Soedan naar een van de landen waar we opvangcentra voor wild animals hebben. Aangezien Soedan momenteel politiek instabiel is en de situatie vaak verandert, is het te vroeg om een ​​definitieve beslissing over transport te nemen.

Heb je al een plek gevonden waar de dieren kunnen verblijven?

Ons primaire doel voor het moment is om dringende medische zorg en voedsel te bieden voor de dieren in de dierentuin van Al Qurashi Family Park. Het team van VIER VOETERS zal ook de algehele situatie in de dierentuin en in andere dierentuinen beoordelen en zal na de uitkomst van de beoordeling beslissen of de autoriteiten in Soedan worden voorgesteld om een ​​deel van de dieren te verplaatsen. We overwegen verschillende opties in of uit Soedan, maar het is te vroeg voor een definitieve beslissing.

Gaat VIER VOETERS illegale acties ondernemen om de dieren te redden?

VIER VOETERS houdt zich strikt aan alleen legale acties bij het redden van dieren. Omdat we samenwerken met de autoriteiten in Soedan om de best mogelijke oplossing voor de dieren te bieden, zullen we ons houden aan de wettelijke vereisten van Sudan in onze inspanningen om de dieren te helpen in de dierentuin van Al Qurashi Family Park en andere dierentuinen in Soedan.

Zal VIER VOETERS juridische stappen ondernemen tegen de eigenaar van de dierentuin?

Nee, geen juridische stappen. Het is een staatsdierentuin. VIER VOETERS is oplossingsgericht en is bereid het lokale personeel ter plaatse op te leiden om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Hoeveel kost het om de redding op te zetten? Hoeveel kost het om de dieren een nieuw thuis te geven (verblijven, voedsel, medische zorg)?

Het primaire doel van VIER VOETERS is het bieden van dringende medische hulp en voedsel voor de dieren in de dierentuin van Al Qurashi Family Park. Nadat we de situatie in de dierentuin ter plaatse hebben geëvalueerd, kunnen we de benodigde middelen volledig beoordelen.

Zoek