Teamlid VIER VOETERS draagt zwerfhond in zijn armen in Bulgarije

hulp aan zwerfdieren in bulgarije
 

Stop de massamoorden van honden en katten

Helaas blijven mensen in veel landen ervan overtuigd dat massamoord de beste manier is om een groeiende zwerfdierenpopulatie te beheren. Honden en katten worden vergiftigd, gewurgd, doodgeslagen of zelfs levend verbrand. Deze gruwelijke praktijken zijn volledig nutteloos. Wetenschappelijke studies tonen aan dat met uitmoorden het aantal zwerfdieren op de lange termijn niet vermindert.

Aanpak Catch-Neuter-Release

VIER VOETERS opereert in de vorm van doelgerichte castratie om de zwerfdierenpopulatie te verminderen. Dieren worden gecastreerd en kunnen zich zo niet meer voortplanten. De ‘Catch-Neuter-Release’-methode is het sleutelelement van ons werk. We vangen honden en katten, castreren de dieren en laten ze weer vrij zodra ze weer fit zijn.

Wereldwijd veranderen van de aanpak zwerfdieren

Het is ons doel om autoriteiten en lokale bevolking anders te laten denken over de aanpak van zwerfdieren. Dit doen wij over de hele wereld in talloze missies. Ook zijn wij politiek actief en lobbyen wij voor verbeterde dierenwelzijn.

Honden in Bulgarije

Missies zwerfdieren van wisselende duur

We hanteren twee benaderingen voor hulp aan zwerfdieren. We voeren langetermijnmissies uit in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne. Ook hebben we kortdurende castratieprojecten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. VIER VOETERS is daarnaast actief in Zuidoost-Azië (Indonesië) en Oceanië (Australië) en hebben in het verleden succesvolle missies voltooid in onder andere Zuid-Afrika, Thailand, Jordanië, India en Albanië. In Bulgarije zijn we actief in het hele land.

Massaal doden van zwerfdieren verleden tijd

In 2008 zijn we gestart om zwerfhonden en -katten in Bulgarije te helpen. De World Health Organization (WHO) en verschillende goede doelen, waaronder VIER VOETERS, hebben het Bulgaarse parlement gevraagd om te stoppen met het massaal doden van zwerfdieren. Dit advies is aangenomen en nu wordt een duurzame strategie gehanteerd door zwerfdieren te castreren. Ons team gaat met een mobiele kliniek door heel Bulgarije om zwerfhonden en -katten te castreren, vaccineren en medisch te behandelen.

Permanente hulppost in Bulgarije

Het was duidelijk dat de aanpak in Bulgarije een langetermijnmissie zou worden. Vijf jaar later, in 2013, openden we een dierenkliniek in Sofia. De kliniek is inmiddels een permanente hulppost geworden voor dieren in nood. De medische kliniek beschikt over gespecialiseerde faciliteiten en de dierenartsen op de locatie kunnen ingewikkelde operaties uitvoeren. In de afgelopen tien jaar heeft VIER VOETERS in Bulgarije in totaal 25.000 dieren behandeld en gecastreerd.

Zwerfhonden worden therapiehonden

In 2015 startte VIER VOETERS een AAI-project (Animal Assisted Intervention) in Bulgarije met voormalige zwerfhonden uit Sofia. Honden worden daarbij ingezet bij therapie. Een team van deskundigen, waaronder een psycholoog en een hondentrainer, leidden de eerste hond Smiley op als therapiehond.

Licentie en overeenkomst AAI-project Bulgarije

Eind 2016 kregen we een licentie om dier-ondersteunde therapiesessies uit te voeren in Bulgarije. Deze werd verstrekt door het Bulgaars agentschap voor kinderbescherming. In 2017 tekenden we een overeenkomst met de gemeente Sofia. Hiermee was VIER VOETERS de eerste organisatie die een AAI-project in Bulgarije opstartte. Na een korte proefperiode hebben Smiley en ons team hun eerste therapiesessies uitgevoerd in het Lozenets Centrum voor kinderen en adolescenten.

steun ons werk
 

Zodat we zwerfdieren in Bulgarije kunnen blijven helpen
 

Doneer

Zoek