VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Q&A

2018-08-30

Hoeveel honden en katten worden er elk jaar gedood voor hun vlees in Indonesië?
Naar schatting 30 miljoen honden worden elk jaar gedood voor menselijke consumptie in Azië, in een meedogenloze handel met immense dierenmishandeling. Ongeveer 1.000.000 honden worden jaarlijks alleen in Indonesië gedood, gevangen en gestolen om door de hele regio te worden vervoerd om aan de vraag naar hondenvlees te voldoen. Het aantal katten dat in Indonesië is gedood, is onbekend maar wordt verondersteld veel kleiner te zijn dan honden. Het doden van katten wordt voornamelijk gezien op de 'extreme' markten van Noord-Sulawesi. Op Bali worden naar schatting 80.000 honden daar elk jaar alleen vermoord.
De Indonesische overheid verzamelt geen gegevens over het aantal honden dat voor voedsel wordt gedood. Honden zijn niet geclassificeerd als vee zoals andere dieren (koeien, varkens, kippen) dus het is een volledig ongereguleerde handel.

 

Waarom eten mensen in Indonesië honden- en kattenvlees?
De meeste mensen in Indonesië eten geen honden en katten. In sommige gebieden wordt hondenvlees beschouwd als een traditionele soort voedsel, en de consumptie ervan is vaak gekoppeld aan bepaalde festiviteiten / evenementen, waaronder Thanksgiving en familiefeesten zoals bruiloften, doopfeesten, enz.
Net als in veel andere delen van Azië, wordt hondenvlees ook geconsumeerd vanwege zijn waargenomen gezondheidseigenschappen, zoals het genezen van huidproblemen, knokkelkoorts en astma, als een algemene stimulans voor het immuunsysteem, of het verbeteren van het mannelijke uithoudingsvermogen. In de regio Solo, Indonesië bijvoorbeeld, promoten hondenvleesboxen hondenvlees als 'Jamu' (traditionele geneeskunde). Op Bali geloven vrouwen vaak dat het de 'warmste' vorm van eiwitten is, wat betekent dat het lichaam wordt verwarmd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt hondenvlees niet gegeten omdat het een goedkope eiwitbron is; in feite is het niet meer of minder duur dan ander vlees, hoewel het gebruik ervan vaak wordt geassocieerd met dat van alcohol.

 

Eten Moslims ook hondenvlees?

In de meeste gevallen worden honden opgegeten door niet-moslim Indonesiërs, waaronder etnische Batak-christenen in Sulawesi en Sumatra. Honden worden echter af en toe door moslims opgegeten vanwege het geloof dat het 'medicinale' eigenschappen heeft. Minder dan 7% van alle Indonesiërs consumeren in het algemeen hondenvlees.


Waar komen de honden en katten die voor de vleesproductie worden gebruikt vandaan?
Indonesië is een divers land dat bestaat uit 17.508 eilanden. De 5 meest prominente eilanden zijn - Java (waar Jakarta en de centrale overheid zich bevinden), Borneo, Sumatra, Sulawesi en een deel van Nieuw-Guinea. Honden worden meestal verhandeld vanuit gebieden met grote aantallen zwerfhondenpopulaties zoals Bali of Sulawesi. Honden worden over lange afstanden vervoerd met hun mond en benen gebonden aan markten of slachthuizen. Deze reizen kunnen dagen duren.

Afgezien van zwerfhonden worden veel honden door hun eigenaars verkocht aan hondenvleesrestaurants of handelaren. Ze kunnen worden gezien als probleemdieren met gedragsproblemen, of te ziek, oud, enz. Voor hun eigenaren.

Welke delen van honden en katten zullen worden gebruikt voor de vleesproductie?
Spier wordt voornamelijk gebruikt als het 'vlees' van het gerecht, organen kunnen worden gekookt en worden opgenomen in kerrieschalen, het bloed wordt gebruikt voor jus.

 

Hoe worden deze honden en katten gehouden en geslacht?
Landelijk onderzoek heeft het enorme leed aan miljoenen honden elk jaar blootgelegd: ruwe en brutale methoden van gevangenneming, transport en slachting. Veel honden die de handel leverden zijn gestolen gezelschapsdieren en illegaal verhandelde honden verzameld uit de straten en landelijke gemeenschappen. Ze worden zo stevig in kooien en zakken gepropt dat ze niet kunnen bewegen, hun mond dichtgebonden zodat ze nauwelijks kunnen ademen. Ze worden meegenomen op lange reizen op de fiets of in overvolle vrachtwagens om markten, slachthuizen en restaurants te bevoorraden. Velen kunnen sterven door verstikking, uitdroging of een zonnesteek voordat ze hun eindbestemming bereiken. Voor degenen die overleven, kijken ze hoe anderen op brutale wijze worden gedood in vuile slachthuizen terwijl ze op hun beurt wachten. Hun angst is onvoorstelbaar. Honden worden meestal binnen enkele dagen na aankomst op de markt gedood.

 

Wie eet honden- en kattenvlees in Indonesië? Is het een traditioneel gerecht?
De meeste Indonesiërs zijn moslims, die hondenvlees vaak als onrein beschouwen, maar de islamitische traditie verbiedt het niet, net als varkensvlees. We zien echter dat hondenvlees steeds populairder wordt in traditioneel islamitische gebieden, evenals op Bali, een hindoe-provincie. Bali is populair vanwege het stelen van honden en het transporteren ervan naar het eiland Java vanwege Bali's grote zwerfhondenpopulatie. Christelijke bevolkingsgroepen in Indonesië eten al eeuwen honden. Hondenvlees is een hoofdbestanddeel van de Batak-keuken, waar het vaak wordt geserveerd in de gemeenschappen van christenen in Indonesië. Honden worden vaak geslacht tijdens christelijke feestdagen. Moslims hebben de neiging om om medische redenen hondenvleessoep te eten.

 

Waar kun je honden- en kattenvlees kopen in Indonesië?
Honden- en kattenvlees is afkomstig van de meeste plaatsen in Indonesië. In Yogyakarta bijvoorbeeld worden ongeveer 215 honden per dag geconsumeerd en ten minste driemaal zoveel als in de stad Jakarta. In Jakarta zijn Koreaanse restaurants frequente kopers van hondenvlees. Andere regio's op Java, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, dienen als toeleveringsketens waar zwerfhonden worden opgepakt of huisdieren worden gestolen en naar restaurants of slachthuizen worden vervoerd. In Sulawesi zijn extreme voedingsmiddelen veel voorkomend, waaronder honden, katten, slangen, vleermuizen, enz.

 

Hoe worden deze honden en katten gehouden en geslacht?
Landelijk onderzoek heeft het enorme leed aan miljoenen honden elk jaar blootgelegd: ruwe en brutale methoden van gevangenneming, transport en slachting. Veel honden die de handel leverden zijn gestolen gezelschapsdieren en illegaal verhandelde honden verzameld uit de straten en landelijke gemeenschappen. Ze worden zo stevig in kooien en zakken gepropt dat ze niet kunnen bewegen, hun mond dichtgebonden zodat ze nauwelijks kunnen ademen. Ze worden meegenomen op lange reizen op de fiets of in overvolle vrachtwagens om markten, slachthuizen en restaurants te bevoorraden. Velen kunnen sterven door verstikking, uitdroging of een zonnesteek voordat ze hun eindbestemming bereiken. Voor degenen die overleven, kijken ze hoe anderen op brutale wijze worden gedood in vuile slachthuizen terwijl ze op hun beurt wachten. Hun angst is onvoorstelbaar. Honden worden meestal binnen enkele dagen na aankomst op de markt gedood.

 

Is de markt voor honden- en kattenvlees legaal en gereguleerd?
Er zijn geen voorschriften in de Indonesische wetgeving die specifiek betrekking hebben op het vangen, verhandelen, slachten of consumeren van honden en katten. Er zijn echter verschillende voorschriften met betrekking tot consumentenveiligheid, geweld in het openbaar, vervoer van dieren bij dieren, dierenmishandeling, diefstal van dieren, evenals welzijn van landbouwhuisdieren en dierlijke quarantaine, die, indien correct en strikt toegepast, het hondenvlees drastisch kan verminderen en beperken handel.

 

 

Zou VIER VOETERS tevreden zijn als de honden- en kattenvleesindustrie in Indonesië op dezelfde manier wordt gereguleerd als de conventionele vleesindustrie in de Westerse wereld?

Wij zijn tegen al het dierenleed, dus ook tegen het dierenleed binnen de vee-industrie in Westerse landen. Hier voeren wij ook regelmatig campagne voor. Deze campagne gaat echter over de handel in hondenvlees in Zuidoost-Azië. We zetten ons in voor een absoluut verbod op de productie en consumptie van hondenvlees, omdat elke vorm van regulering niet zou leiden tot het oplossen van de inherente en systematische dierenmishandeling die betrokken is bij de handel, en ook zou falen of alle risico's voor de gezondheid van de mens zou verminderen.

Door op te roepen tot een verbod op de handel in hondenvlees onderschrijven we niet de productie en consumptie van andere diersoorten zoals varkens of kippen. Wij zijn tegen het intensief kweken van alle dieren voor vlees vanwege de onvoorstelbare wreedheid en het leed dat het elk jaar veroorzaakt voor honderden miljoenen dieren, en we doen er alles aan om mededogen te bevorderen jegens alle dieren over de hele wereld.

Regelgeving is niet gestopt met het dagelijks misbruik van honderden miljoenen 'conventionele' vee-soorten over de hele wereld; in veel gevallen heeft regelgeving eenvoudigweg het systematische gebruik van wrede landbouwmethoden geïnstitutionaliseerd. Dieren worden gefokt en opgevoed in een systeem dat niet aan hun basisbehoeften voldoet en de meesten lijden dagelijks door gelegaliseerde praktijken, waaronder veel toegestane wrede methoden om te slachten.

Door regels te eisen om kooien een beetje groter te maken, transport om een ​​beetje minder martelend te zijn, en slachting om iets minder bruut te zijn, zouden we uiteindelijk voorkomen dat er een legaal einde komt aan een handel die ondenkbaar lijden veroorzaakt en de volksgezondheid en veiligheid bedreigt. Regelgeving zou de honden geen beter leven bieden, wat er nu gebeurt, zou gewoon 'toegestaan' zijn en zou alleen maar dienen om legitimiteit te verlenen aan een inherent inhumane en gevaarlijke handel.

 

Regulering is geen stap in de richting van een verbod - het zijn volledig afzonderlijke wetgevingsinstrumenten - en het reguleren van een fundamenteel wrede onderneming is niet ons doel. Eenmaal gelegaliseerd zou er geen weg meer terug zijn van de grootschalige productie van hondenvlees, wat een gevaarlijk precedent schept.

 

Ons primaire doel is om de overheid weer in actie te krijgen voor deze wrede handel. We gebruiken verschillende wegen om hen aan te moedigen, voornamelijk door dit onderwerp in de internationale pers te houden: (1) Aantonen dat de handel een groot risico voor de menselijke gezondheid inhoudt. We hebben dit gedaan door de aanwezigheid van met hondsdolheid besmette honden op de markt te bevestigen (2) Aantonen dat de handel slecht is voor het toerisme (3) Aantonen dat de handel de plaatselijke Indonesiërs, met name hondenbezitters, op een zeer negatieve manier treft en (4) ) Het documenteren van de extreme wreedheid bij dierenwelzijn die erbij betrokken is, en die krijgen in de internationale pers. Indonesië is, in tegenstelling tot de meeste SE-Aziatische landen, vrij gevoelig voor internationale media en aandacht.

 

Wat zijn we van plan om te doen?

VIER VOETERS maakt deel uit van de Dog Meat Free Indonesia Coalition (DMFI), die hoopt samen te werken met de Indonesische overheid om hen te ondersteunen bij het kraken van de handel in hondenvlees. Dit betekent dat de bestaande wetgeving inzake dierenwelzijn en volksgezondheid moet worden gehandhaafd. Dit kan het helpen van het onderscheppen van honden, het sluiten van slachthuizen en het trainen van wetshandhaving omvatten. In september ondersteunt DMFI een nationaal seminar over hondenvlees om een concreet actieplan te ontwikkelen.

We hebben ook een miljoen handtekeningen gekregen met de DMFI-petitie en zullen gecoördineerde activiteiten over de hele wereld plannen. We zullen deze handtekeningen binnenkort aan de Indonesische autoriteiten overhandigen en om actie vragen. We staan altijd open voor het opslaan van meer honden en katten als de middelen dit toelaten.

 

Doen jullie ook aan voorlichting op scholen?

Onze lokale partners zijn erg betrokken bij onderwijsprogramma's. Sterker nog, later dit jaar zullen we werken aan het creëren van een online webplatform met onze partner Jakarta Animal Aid Network om een landelijke educatieve informatiebron voor studenten en docenten te lanceren over zwerfdierenzorg en de handel in hondenvlees. In Manado hopen we een overeenkomst met de regering te ondertekenen om een educatieve dierenwelzijnscampagne in de hele stad te houden.

 

Wie zijn de leden van de Dog Meat Free Indonesia Coalition?
VIER VOETERS International, Jakarta Animal Aid Network, Animal Friends Jogya, Humane Society International, Change for Animals Foundation

 

Wanneer redden we een kat of een hond?

Hoewel we ze graag allemaal willen redden, is de realiteit dat er maar weinig goede asiels zijn in Indonesië om de honden te nemen. We redden honden of katten wanneer de gelegenheid zich voordoet (dat wil zeggen, wetshandhaving zal ons helpen om een ​​dier vrij te krijgen van een markt of een slachthuis), of als een informant informeert over de mogelijkheid om honden te redden. Het is duidelijk dat met meer middelen en donaties beschikbaar, we meer dieren kunnen redden.

 

Waarom communiceren jullie meer over de handel in hondenvlees dan de handel in kattenvlees?

in Indonesië is het aantal honden dat gedood wordt voor de vleeshandel veel groter dan dat van katten. Later dit jaar zal VIER VOETERS een programma lanceren in Vietnam om het bewustzijn van de handel in kattenvlees te vergroten, dat het leven van meer dan een miljoen katten per jaar in het land kost. Wij redden echter regelmatig ook katten van de handel in kattenvlees.

 

Zijn we asiels aan het bouwen of brengen we ze naar de plaatselijke asiels?

In North Sulawesi, de thuishaven van de extreme markten voor levende dieren, werken we samen met een lokale shelterpartner, Animal Friends Manado Indonesia (AFMI). AFMI heeft een leuk huis op slechts vijf minuten van de extreme markten en ze zijn erg actief in het redden van dieren en proberen de brutale hondenvleeshandel tegen te houden. Geredde honden worden daar gebracht voor herhuisvesting en langdurige zorg, indien nodig. DMFI werkt samen met AFMI om dieren te voorzien van kwalitatief goede zorg, medicijnen en onderdak.

 

Gaan we geredde dieren naar andere landen brengen?

Over het algemeen niet, want het zou meer ideaal zijn om ze in het land geadopteerd te krijgen. 

 

Is het mogelijk om een hond te adopteren?

Ons beleid is momenteel dat wij geen dieren importeren vanuit deze landen, gezien er al veel dieren in lokale dierenasiels in Europa zitten.

We willen alle dieren een gelijke kans geven. Ook willen we eerst alle opties voor lokale adoptie onderzoeken, omdat onze lange termijndoelstelling is om verantwoord eigenaarschap van huisdieren in lokale gemeenschappen in Zuidoost-Azië te bevorderen.

 

Betalen we voor honden en katten die we redden op een markt?

Als algemene regel geldt: nee. Het betalen voor honden en katten vergroot juist de vraag. We willen samenwerken met de overheid en lokale wetshandhaving om bestaande wetten af ​​te dwingen om de handel te stoppen. 

 

Hoe voorkomen jullie dat een lokaal geadopteerde hond die jullie hebben gered niet weer gestolen wordt?

Geredde honden worden naar een veilige faciliteit gebracht in afwachting van adoptie. De faciliteit heeft een uiterst rigoureus adoptieproces, waardoor de meeste dieren een aanzienlijke tijd in het asiel blijven. Naast verschillende interviews met potentiële adoptanten, is een bezoek ter plaatse vereist van het huis van een potentiële adoptant om ervoor te zorgen dat het veilig is. We blijven uiteraard onze lobbyactiviteiten van de lokale overheid voortzetten om dieven te straffen en een verbod op de consumptie van katten- en hondenvlees te handhaven.


print