VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

589.056 dierproeven in 2012 dienen niet enkel voor geneeskunde

2014-02-07

Amsterdam, 7 februari 2014 – Uit de publicatie van het rapport Zodoende 2012, de rapportage van de overheid waarin elk jaar het aantal dierproeven in Nederland bekend wordt gemaakt, blijkt dat er 589.056 dierproeven werden uitgevoerd in 2012, slechts 797 minder dan in 2011. VIER VOETERS benadrukt dat het een misverstand is dat dierproeven enkel worden gedaan om levens te redden. Zo lieten voedselproducenten Danone en Unilever enkele jaren geleden nog wrede experimenten uitvoeren op onder andere muizen, ratten en varkens.

 

"Veel mensen denken bij dierproeven aan de ontwikkeling van geneesmiddelen”, zegt Barbara van Genne, campagneleider bij VIER VOETERS in Nederland. “Maar slechts 34,6% van de dierproeven in 2012 diende voor de ontwikkeling, productie of controle van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten. Er worden bovendien dierproeven toegestaan die een commerciële achtergrond hebben. Zo worden reeds op de markt zijnde producten getest op mogelijke nieuwe eigenschappen die de verkoop van dat product kunnen bevorderen, wat voedselproducenten zoals Danone en Unilever bijvoorbeeld doen.”

 

Danone, producent van merken als Actimel, Activia en Vitalinea, injecteerde muizen met een eiwit uit eieren dat allergische reacties kan veroorzaken voor een onderzoek dat in 2009 gepubliceerd werd. Vervolgens kregen de muizen onder dwang probiotische stoffen toegediend om te testen of de allergische reactie verminderde1.  Dezelfde onderzoeksafdeling van Danone in Wageningen voerde een chronisch toxiciteitsonderzoek uit door ratten 13 weken lang elke dag onverteerbare suikers te voeren. Vervolgens werden alle dieren gedood en onderzocht. In de publicatie van het onderzoek in 2010 worden de resultaten aangeduid als "niet relevant voor mensen"2.

 

Ook Unilever, producent van merken als Lipton, Becel en Blue Band, doet dierproeven. Tijdens een onderzoek in Vlaardingen dat in 2010 gepubliceerd werd, gaven onderzoekers varkens opzettelijk buikinfecties en diarree door ze te injecteren met de E. coli bacterie. Vervolgens kregen de varkens zwarte thee toegediend om te zien of de symptomen hierdoor verminderden3.

 

"Het is schrikbarend dat bedrijven dierproeven doen voor producten die al op de markt verkrijgbaar zijn. Bovendien is al lang bekend dat de betrouwbaarheid van proeven op dieren om de reactie bij mensen te voorspellen beperkt is. Dergelijke dierproeven zijn dus niet alleen wreed, maar ook onnodig, zeker voor producten die al jaren door consumenten gebruikt worden”, aldus Van Genne.

 


print