VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Schoonmaken zonder dierenleed

2014-04-23

VIER VOETERS geeft tips waarmee iedereen kan bijdragen aan dierenwelzijn

Op 24 april is het Wereldproefdierendag. VIER VOETERS wil dit jaar graag aandacht schenken aan het lijden van de vele proefdieren die gebruikt worden voor het testen van schoonmaakmiddelen. Met praktische tips en eenvoudige materialen kan iedereen zijn huis schoonmaken en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan minder dierenleed en een beter milieu. En nog geld besparen ook!

 

"Uit de publicatie van het rapport Zodoende 20121  blijkt dat in 2012 589.056 dierproeven werden uitgevoerd. Slechts 34,6% van de dierproeven in 2012 diende voor de ontwikkeling, productie of controle van geneesmiddelen en medische of veterinaire producten. Zeer weinig consumenten zijn zich ervan bewust dat duizenden muizen, ratten , konijnen en cavia's sterven voor het testen van wasmiddelen, vaatwastabletten en andere schoonmaakproducten" , zegt Barbara van Genne, campagneleider bij VIER VOETERS . "Dit is niet alleen immoreel; het is ook achterhaald, daar een een groot deel van onderzoeksresultaten uit dierproeven niet kunnen worden toegepast op de mens. Alternatieve onderzoeksmethoden krijgen nog steeds te weinig aandacht. Gelukkig hoeven mensen dit niet zomaar te accepteren. Er zijn eenvoudige manieren om dit onnodig dierenleed te vermijden."

 

Onderstaande schoonmaakmethoden zijn bijvoorbeeld eenvoudig, goedkoop en milieuvriendelijk:

  • Azijn kan gebruikt worden voor het reinigen van vloeren, ramen en toiletten, maar is ook zeer geschikt om aanslag in het bad en de wastafel weg te krijgen. Azijn verdund met water is een uitstekend middel om vlekken uit leer te verwijderen.
  • Zout is de volgende wonderreiniger: een beetje zout in het water zorgt voor glanzende ramen.
  • Bakpoeder kan worden gebruikt om vlekken in het toilet aan te pakken: strooi een zakje over het te behandelen gebied, laat inwerken en schrob de vlekken weg.
  • Ook voor het schoonmaken van aangebrande pannen is bakpoeder een wondermiddel: gewoon weken in een mengsel van bakpoeder en water.


Naast meer bewustzijn bij consumenten zelf, pleit VIER VOETERS voor meer investeringen in alternatieve onderzoeksmethoden. De belangrijkste aanpak om dierenleed door dierproeven te bestrijden ligt in de 3V’s:

  • Vervanging van dieren door alternatief materiaal te gebruiken (bijvoorbeeld weefselkweken);
  • Vermindering van het aantal dieren dat voor bepaalde tests gebruikt wordt (bijvoorbeeld door de juiste evaluatie van experimenten);
  • Verfijning van procedures gericht op het verminderen van pijn en stress voor de dieren.

 

Barbara van Genne: "Voor ons ligt de focus bij de V van vervanging. Op de lange termijn, al was het maar om ethische redenen, moet het doel zijn om dierproeven volledig te vervangen door alternatieve onderzoeksmethoden. Gelukkig kan de consument daar zelf al mee beginnen door hun dier- en milieu onvriendelijke schoonmaakmiddelen te vervangen door andere methoden."

 


print