VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Bont


Een hartverscheurend bestaan voor luxeproducten

Elk jaar worden meer dan 50 miljoen dieren gefokt voor hun pels. Ontelbare nertsen, vossen, chinchilla’s en konijnen slijten hun leven in verschrikkelijke omstandigheden voordat er een jas of modeaccessoire van ze wordt gemaakt. De dieren die in pelsdierfokkerijen worden gehouden, zijn wild en blijven dat ook.


Nertsen bijvoorbeeld, zijn in het wild nieuwsgierige en actieve dieren. In het wild zwemmen, rennen en klimmen ze. In het wild zouden vossen een hol graven, en chinchilla’s springen. In de kleine kooien van een pelsdierfokkerij is alle vrije beweging onmogelijk. Door het monotone leven in kooien, worden de dieren voortdurend blootgesteld aan stress, wat leidt tot ernstige gedragsproblemen zoals stereotiepe activiteiten en zelfverminking.

 

Na enkele verschrikkelijke maanden in een kooi, is het tijd voor de ‘pelsoogst’. Jonge dieren worden gedood door gas, elektrische schokken of door middel van injecties. De dieren sterven een pijnlijke dood en hun lijden wordt vaak verergerd of gerekt doordat de methodes om ze te doden verkeerd worden toegepast, of doordat de apparatuur niet goed werkt.Bont wereldwijd

Er zijn ongeveer 8000 pelsdierfokkerijen in Europa. Een groot deel hiervan is gevestigd in Scandinavië en ook Nederland speelt een significante rol in de nertsindustrie. Hoewel de verkoop van bont in Europa stagneert, stijgt de omzet in Azië en Rusland.

 

In plaats van complete kledingstukken van bont, zie je op modeshows steeds meer kleding met een afwerking van bont of accessoires van bont. Uit verschillende opinieonderzoeken is recent gebleken dat het fokken van pelsdieren voor bont door een grote meerderheid van het publiek wordt afgewezen. Verschillende grote modeketens en modeontwerpers weigeren uit ethische overwegingen bont te gebruiken.

 

Onze visie

VIER VOETERS verwerpt principieel het doden van dieren om hun vacht. Zowel het fokken van deze dieren als het zetten van vallen, alleen vanwege de productie van mode- en luxeartikelen is in strijd met ethisch dierenwelzijn. 

  • VIER VOETERS verzoekt grote modemerken om te stoppen met het verkopen van bont- en bontproducten. 
  • VIER VOETERS eist op termijn een Europees verbod op de handel en import van alle bont- en bontproducten.
  • VIER VOETERS eist een wettelijk verplicht etiketteringssysteem op alle bontproducten met heldere informatie over de diersoort, herkomst en levensomstandigheden.

 

Nertsenbevrijdingsacties

VIER VOETERS steunt geen acties waarbij nertsen in het wild worden vrijgelaten. Nederland is niet de oorspronkelijke habitat van de Amerikaanse nerts. Vrijgelaten nertsen kunnen niet in het wild overleven. Daarnaast pakken bevrijdingsacties niet de kern van de zaak aan. VIER VOETERS probeert door lobbyen bij de politiek en publiekscampagnes de situatie voor nertsen legaal te veranderen.

 

Wat u kunt doen

  • Koop geen producten of kleding met bont!
  • Let er op dat speelgoed voor kinderen of huisdieren geen echt bont bevat.
  • Bespreek de wrede omstandigheden waaronder pelsdieren gehouden worden met vrienden en kennissen die bont dragen. 
  • Dien een klacht in bij een modezaak, warenhuis of andere winkels wanneer deze echte bontartikelen aanbieden.
  • Ondersteun het werk van VIER VOETERS tegen het houden van pelsdieren.

print