VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Echt of nepbont?

2012-10-31

Doe de test!

Tegenwoordig is echt bont geen duur product meer, het kost ongeveer hetzelfde als nepbont of zelfs minder. Ook is nepbont tegenwoordig van extreem goede kwaliteit, terwijl echt bont zo wordt behandeld dat het nep kan lijken. Dit maakt het onderscheiden van nepbont zo goed als onmogelijk. Hier komt bij dat er meestal geen etikettering is waarop staat of het om echt bont gaat, en zo ja, van welke diersoort het is. Dit is voornamelijk het geval bij bontranden op bijvoorbeeld sjaals, capuchons en handschoenen.

Met behulp van de bonttest kun je uitzoeken of je met echt bont te maken hebt.


De onderlaag test
Trek de bovenlaag van het bonthaar iets uit elkaar en kijk wat eronder zit. Als het bont lang is of ongeknipt, kan er soms een onderlaag gevonden worden als het echt bont is. Deze onderlaag is gemaakt van zeer fijn, geconcentreerd en wollig haar, wat het dier goed warm houdt in de natuur. 

 

De leer test
Echt bont wordt verkregen en verwerkt tegelijk met leer. Trek het haar voorzichtig uit elkaar. Je kunt aan het onderliggende materiaal herkennen of het een kunstmatig gewoven patroon of materiaal is of dat het haar vastzit aan echt leer.

 

De wind test

Echt bont beweegt meestal bij het lichtste briesje wind. Als je heel voorzichtig boven het bont blaast en het haar nog steeds beweegt, dan heb je waarschijnlijk met echt bont te maken. 

 

De geur test
Iemand kan echt en nepbont van elkaar onderscheiden door enkele haren te verbranden. Als je een synthetische geur ruikt en het haar smelt tot kleine, harde bolletjes, dan is het nepbont. Echter, als het haar uiteenvalt en naar verbrand haar ruikt, is het echt bont.

 

Maar het blijft onzeker
De bonttest geeft tegenwoordig helaas geen 100% zekerheid meer. Producenten bedenken steeds weer nieuwe methoden om ons te laten denken dat we met nepbont te maken hebben. De haartjes worden bijvoorbeeld van het leer afgeschoren en op textiel vastgemaakt, waardoor je niet zeker weet dat het nepbont is als het ondermateriaal geen leer is, maar textiel. Door het gebruik van teflon en polymeren kan echt bont bij verbranding ook ruiken naar plastic, net als nepbont.


Je kunt dus beter ook geen nepbont meer kopen. Buiten dat je er nooit 100% zeker van kunt zijn dat het om nepbont gaat, geeft het dragen van nepbont ook de boodschap dat bont mooi is en dat het acceptabel is om het te dragen. Als bont weer geaccepteerd is in het straatbeeld, zullen anderen mogelijk je voorbeeld volgen. Maar dan met echt bont!


print