VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Knuffelfarms

2014-08-08

De meeste dierenliefhebbers zullen nooit rechtstreeks te maken hebben met de ‘canned hunting’ industrie. Simpelweg omdat dierenliefhebbers een dier niet willen doden. Helaas dragen veel dierenliefhebbers onbedoeld wel bij aan deze verschrikkelijke industrie. Want voordat de leeuwen een leeftijd hebben bereikt waarop ze als levende schietschijf gebruikt kunnen worden, wordt er op een andere manier geld aan ze verdiend. En vooral de dierenliefhebber is hierbij een gemakkelijke prooi.© VIER VOETERS

Leeuwenfokkerijen

In Zuid-Afrika alleen al zijn er talloze fokkerijen voor leeuwen. Zowel bruine als witte leeuwen, maar soms ook tijgers en andere (grote) katachtigen worden hier gehouden om regelmatig nesten te krijgen. Blijven de welpjes in het wild tot wel drie jaar bij hun moeder, in zo’n fokkerij worden ze al na een paar dagen bij hun moeder weggehaald. Op deze manier wordt de moederleeuw weer snel krols en kan er na zo’n drie maanden een nieuw nestje geboren worden.


Toeristen: pas op!

Het snel weer krols worden van de leeuwin is niet de enige reden dat de welpjes al zo jong bij hun moeder weggehaald worden. De jongen zijn namelijk een zeer aantrekkelijke toeristentrekker. Je kunt met de welpjes knuffelen, ze de fles geven, met ze wandelen en spelen… Welke dierenliefhebber kan dit weerstaan?

 

De verhalen die verteld worden aan toeristen, geven je bovendien ook nog eens het gevoel dat je de dieren helpt. In die verhalen zijn de welpjes bijvoorbeeld verstoten door de moeder of in het wild gevonden zonder moeder en moesten gered worden. Vaak zelfs zou je de wilde populatie leeuwen ermee helpen. Het gaat dan om een natuurbeschermingsproject (conservation): de leeuwen worden gefokt om ze later in het wild uit te zetten en zo de wilde leeuw te redden van uitsterven.


Vrijwilligers projecten

Niet alleen toeristen trappen hier in, er zijn zelfs hele vrijwilligersprojecten om de fokkerijen heen opgezet. Deze vrijwilligers werken enkele weken of maanden op de farms en moeten daar ook nog flink voor betalen. Er wordt ingespeeld op de gevoelens van vrijwilligers die graag iets goeds willen doen voor dieren. Helaas worden zij keer op keer misleid.

 

De welpjes die met de hand worden opgevoed op deze knuffelfarms, zullen nooit in het wild kunnen worden uitgezet. Enerzijds vanwege hun gezondheid: de welpjes missen cruciale voedingsstoffen, socialisering en opvoeding die alleen hun moeder hen kan bieden. Anderzijds kan het intensieve fokken ook leiden tot inteelt en andere genetische en medische gebreken. Bovendien leren de welpjes geen angst voor mensen. Doordat ze met de hand zijn groot gebracht, zien ze mensen niet meer als gevaar. Dit maak ze een makkelijke prooi in de 'canned hunting' industrie, maar een zeer ongeschikte kandidaat voor een leven in het wild. Stel je een leeuw voor in het wild die niet bang is voor mensen, maar ze associeert met voedsel. Levensgevaarlijk!


Knuffelen is stress

Het knuffelen en spelen met de jonge leeuwtjes levert behoorlijk wat stress op. Jonge dieren hebben behoefte aan rust en contact met (oudere) soortgenoten. Het contact met mensen en de slechte omstandigheden waarin de dieren worden gehouden leiden tot serieuze gedragstoornissen en een slechte fysieke ontwikkeling. Daarnaast worden veel mensen aangevallen en gewond door jonge leeuwen.

 

Nog nooit heeft een knuffelfarm of dergelijk zogenaamd 'conservation' project kunnen bewijzen dat er dieren terug naar het wild zijn gegaan. In plaats daarvan worden de dieren, die na een half jaar te oud zijn voor interactie met toeristen en vrijwilligers, gehouden als fokdieren of verhandeld. Dat deze dieren terechtkomen in de 'canned hunting' industrie is zeer waarschijnlijk. Vooral mannetjes zijn daar gewild; met hun mooie manen kunnen ze als jachttrofee wel €45.000 opleveren…

 

Dit soort vrijwilligersprojecten of natuurbescherming-initiatieven hebben niets te maken met de bescherming van de soort of de individuele dieren. De jonge leeuwen lijden op deze fokkerijen. Iemand die hier vrijwilligerswerk doet of werkervaring op wilt doen, steunt indirect de gruwelijke leeuwenindustrie – zelfs als ze dat niet zo bedoelen of het zich niet realiseren.

 

In principe is het eindstation van Zuid-Afrikaanse leeuwen in gevangenschap 'canned hunting'.


print