VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Leeuwenfokkerijen

2015-07-06

Razendsnelle stijging fokkerijen

In Zuid-Afrika worden op 200 fokkerijen leeuwen gefokt voor de trofeejacht. De leeuwen worden gewoonlijk met de hand grootgebracht en zijn gewend geraakt aan mensen. Op dit moment staat 46.000 dieren in gevangenschap dit gruwelijke lot te wachten – dat is al 50 procent meer dan in 2010! Er worden jaarlijks circa 1.000 leeuwen in gevangenschap afgeschoten door trofeejagers uit voornamelijke de VS en Europese landen. © VIER VOETERS

Te vroeg van de moeder gescheiden

De lijdensweg van de leeuwen bestemd voor 'canned hunting' begint direct na de geboorte. Vaak worden de welpjes als ze pas drie dagen oud zijn weggehaald bij hun moeder. Naast het mentale lijden van moederdier en welpjes, heeft dit soms ook dodelijke gevolgen. Doordat de welpjes geen moedermelk krijgen, ontwikkelen ze vaak allerlei gebreken, zoals vervormingen van het skelet, ademhalings- en spijsverteringsproblemen, schildklierproblemen, calcium tekorten en vele andere ziektes. Deze problemen dragen ze hun hele leven mee. In extreme gevallen worden de vrouwelijke welpjes direct na de geboorte doodgeschoten, omdat er toch weinig vraag naar is vanuit de jacht.

 

Ook de verblijven voldoen niet aan de behoeftes van de deze majestueuze dieren: water, voedsel en schaduw ontbreekt in sommige hokken.


Fokmachines

In het wild krijgt een leeuwin eens per twee jaar een nestje. Op de fokkerijen moeten ze ieder half jaar een nestje baren. De leeuwinnen worden misbruikt als ‘fokmachines’ en worden continue geconfronteerd met het te vroege verlies van hun welpjes. Omdat ze veel vaker nestjes krijgen dan onder natuurlijke omstandigheden, zijn ze al na een paar jaar enorm verzwakt. Het is niet ongebruikelijk dat uitgeputte of kleine leeuwinnen als ‘speciale aanbieding’ aan jagers gegeven worden.


print