VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Wat is Canned hunting?

2011-01-01

Gefokt om gedood te worden

Reizen naar Zuid-Afrika zijn steeds populairder. Echter niet alleen voor liefhebbers van de mooie natuur: Zuid-Afrika is ook een paradijs voor jagers. Duizenden jachttoeristen uit Europa en de Verenigde Staten reizen af naar de regio om wilde dieren af te schieten en in plaats van foto's, nemen ze dode dieren als souvenir mee naar huis. Bijna alle wilde diersoorten zijn beschikbaar, zelfs beschermde diersoorten zoals olifanten. Zolang de jagers een grote zak geld meenemen, zijn de mogelijkheden om te jagen onbeperkt. Een bijzonder laffe vorm van jacht is het zogenaamde 'canned hunting'.Canned hunting op leeuwen

De meest extreme vorm van trofeejacht is het zogenaamde ‘canned hunting’.  'Canned hunting', letterlijk vertaald 'ingeblikt jagen', vindt voornamelijk plaats op leeuwen. Het wordt de jagers zo makkelijk mogelijk gemaakt: de dieren worden losgelaten in met hekken afgezette gebieden en daarna in koelen bloede doodgeschoten.

 

De leeuwen worden gefokt op speciale fokkerijen, waar ze met de hand groot worden gebracht. Daardoor zijn ze verre van schuw naar mensen toe. De dieren kunnen niet ontsnappen uit het afgezette gebied. Af en toe worden ze gelokt met aas en soms worden de leeuwen zelfs verdoofd met medicijnen, zodat ze nog makkelijker geschoten kunnen worden.


Eerst leeuwen aaien...

Veel van de jonge dieren dienen in eerste instantie als toeristische attractie. Mensen kunnen de leeuwenwelpen aaien, met ze wandelen en met ze op de foto. Onwetende toeristen bezoeken de fokkerijen en betalen geld om naar jonge leeuwtjes te kijken en ze aan te raken. Dat ze daarbij een gruwelijke industrie ondersteunen, een sector die zelfs door vele jachtverenigingen als onethisch bestempeld wordt, is iets dat de meeste toeristen niet weten.

...dan schieten
De leeuwen bereiken de 'trofeeleeftijd' tussen hun vierde en zevende levensjaar en worden dan aangeboden voor de jacht. In veel gevallen wordt de jacht niet uitgevoerd op dezelfde farm waar het dier is gefokt. In plaats daarvan worden de leeuwen vervoerd naar andere gebieden en daar afgeschoten. Het merendeel van de fokkerijen en jachtgebieden in Zuid-Afrika bevindt zich in de provincies Free State, North-West en Limpopo.


Geen vergunning nodig

Iedereen kan in Zuid-Afrika op leeuwen jagen - een jachtvergunning of bewezen jachtervaring is meestal niet nodig. Dit betekent dat veel leeuwen niet direct door het eerste schot gedood worden en daardoor een langzame, pijnlijke dood sterven.

 

Een kwestie van geld

'Canned hunting' is een hobby voor een welgestelde minderheid uit rijke geïndustrialiseerde landen. Hoe dikker de portefeuille, hoe groter de trofee. Een mannetjesleeuw afschieten kost ongeveer € 25.000,- en dieren met bijzonder donkere, dikke manen worden soms zelfs voor € 45.000,- verkocht. Het is mogelijk om leeuwinnen te krijgen voor € 5.000,- of minder. Op sommige  fokkerijen worden zelfs welpen aangeboden voor de jacht!

Complete jachtpakketten
Op internet, op jachtbeurzen of bij gespecialiseerde reisbureaus worden complete jachtpakketten aangeboden: inclusief  assistentie van professionele jagers, maaltijden en onderdak. De vervoerskosten en de kosten voor het prepareren van het dode dier vallen hier ook onder. Niet alleen leeuwen vallen echter ten prooi aan de schietgrage jachttoeristen. Om jagers speciale trofeeën aan te kunnen bieden fokken sommige bedrijven zelfs tijgers voor de jacht, terwijl dit niet eens een inheemse diersoort is in Zuid-Afrika.


Gevaar voor wilde leeuwen

Voorstanders van 'canned hunting' beweren dat deze vorm van trofeejacht dient ter bescherming van de diersoort. Jagers die leeuwen afschieten uit de 'canned hunting' industrie, zullen namelijk geen wilde leeuwen hoeven te schieten. Maar feitelijk is het tegenovergestelde het geval: de groeiende trofeejacht-industrie voert de druk voor leeuwen die in het wild leven juist op. Steeds meer dieren worden uit het wild gevangen om mee te fokken op fokkerijen. Het aantal wilde leeuwen neemt al jaren af: experts schatten dat er nog maar 23.000 leeuwen in het wild leven op het Afrikaanse continent. De SSC Cat Specialist Group van de IUCN verwacht dat de grootste leeuwenpopulaties met ongeveer 42 procent zullen krimpen.


print