VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Wettelijke situatie

2015-07-06

'Canned hunting' van leeuwen is nog steeds toegestaan in Zuid Afrika. De fok- en jachtindustrie verdedigt deze gruwelijke vorm van jacht met alle middelen die ze hebben.

 

De Zuid-Afrikaanse regering wilde verbeteringen doorvoeren door een lijst in te voeren met bedreigde diersoorten, de zogenaamde ‘TOPS List’. Elke diersoort op deze lijst zou eerst twee jaar onafhankelijk van de mens moeten kunnen overleven in hun natuurlijke habitat voordat ze afgeschoten zouden mogen worden. Initieel stonden leeuwen ook op deze beschermde  lijst, maar door politieke druk vanuit de fokkerijen, zijn ze afgevoerd van deze lijst in 2008.


Honderden leeuwen lijden in ontoereikende leefomstandigheden
© VIER VOETERS

Nationale gerechtshof besluit in het voordeel van leeuwenfokkerijen

In juni 2009 besloot het hoogste gerechtshof in de Zuid Afrikaanse provincie Free State dat leeuwen wel weer op de TOPS List moesten komen. Maar de Zuid-Afrikaanse associatie van leeuwenfokkers vocht dit besluit aan bij het Nationale Gerechtshof. En in 2010 besloot het Nationale Gerechtshof dat de leeuwenfokkerijen gelijk hadden. De Minister van Economische Zaken zou geen ‘rationeel besluit’ hebben genomen toen ze aangaf dat in gevangenschap gefokte leeuwen in het wild voor zichzelf zouden moeten zorgen voordat de bejaagd konden worden. Het resultaat is dat 'canned hunting' en het fokken met leeuwen ongereguleerd blijft en de dieren blijven lijden in gevangenschap.

 

De TOPS List is niet het beste instrument voor de bescherming van grote katachtigen, omdat het de leeuwenjacht niet verbiedt. Maar het toevoegen van leeuwen aan deze lijst was wel een belangrijke stap geweest om de leeuwen te beschermen die in gevangenschap worden gefokt, want voor de 'canned hunting' industrie zou het vrijwel onmogelijk worden gemaakt om op deze wijze door te gaan.


Leeuwen horen vrij te leven
© VIER VOETERS

VIER VOETERS roept op 'canned hunting' te verbieden

De leeuwen in Zuid-Afrika zijn nog steeds onbeschermd door deze beslissing van het Nationale Gerechtshof. VIER VOETERS is nu vastberadener dan ooit om deze wrede gang van zaken te stoppen. We roepen de Zuid-Afrikaanse regering op om nieuwe regelgeving te maken, zodat de leeuwen goed beschermd zijn en 'canned hunting' verboden wordt.


print