VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Circus


Dierenleed op tournee

Te kleine kooien, altijd onderweg, stressvolle training – dat is het leven van een grote katachtige in het circus. Leeuwen en tijgers zijn altijd favoriet, maar ook luipaarden, jaguars, poema's en zelfs jachtluipaarden – de snelste zoogdieren op aarde – leven een verschrikkelijk leven achter tralies. Dat deze dieren het leuk vinden om op te treden is een sprookje.

 

VIER VOETERS strijdt al jaren voor een verbod op wilde dieren in het circus. In Nederland met succes, maar ondertussen kent Europa maar liefst 1.000 circussen die voortdurend van hot naar her reizen. En jaar in, jaar uit worden de leeuwen en tijgers meegesleept.


Alleen geweld kan de geest van een wild dier breken
© VIER VOETERS

Pijnlijke trucs en wrede trainingsmethoden

In het wild springen tijgers niet door brandende hoepels en balanceren leeuwen niet op ballen. Klassieke circusacts met dieren zijn het resultaat van schimmige trainingsmethoden. Circussen claimen dat deze trucjes een vorm van verrijking zijn voor de dieren. Dit is niet waar. Wilde dieren zoals tijgers en leeuwen kun je alleen maar trainen door geweld te gebruiken.


Wat VIER VOETERS wil

  • Een Europees verbod op wilde dieren in het circus.
  • Op korte termijn: een verbod op het fokken met en vervangen van dieren.
  • Een positieflijst voor dieren die wél in het circus gehouden mogen worden, met strikte regels voor het houden van deze dieren. Circussen die hier niet aan kunnen voldoen krijgen een verbod op het houden van dieren.
  • Inbeslagname van dieren die slecht gehouden worden en plaatsing van deze dieren in een soortgeschikte omgeving.


Wat jij kunt doen

In Nederland zijn wilde dieren in het circus per 15 september 2015 verboden. Maar voor veel vakantielanden geldt dit nog niet. Daarom een oproep aan jou!

  • Ga alsjeblieft niet naar circussen of andere shows met wilde dieren!
  • Laat het ons weten wanneer je een circus ziet dat zijn dieren op een dieronwaardige manier houdt.

print