Zoek

Doneren Adopteren Shop

dierenwelzijn en tourisme 

Selfies genomen met geketende beren, op de rug van een olifant of bij het aaien van leeuwenwelpen.

Dierenwelzijn houdt niet op tijdens vakanties. Andere landen, andere gebruiken – dat is een van de leuke dingen van het op vakantie zijn. Houd er echter rekening mee dat dierenwelzijnsnormen in het buitenland vaak lager zijn dan thuis. Wat op het eerste gezicht een aantrekkelijke attractie of culinaire delicatesse lijkt, gaat vaak gepaard met pijn en verdriet voor de betrokken dieren.

VIER VOETERS heeft advies over hoe rekening te houden met dieren in het buitenland en ervoor te zorgen dat uw vakantie diervriendelijk is.

Dit zijn VIER VOETERS’ tips voor een diervriendelijke vakantie

 • VERMIJD TOERISTISCHE ATTRACTIES MET DIEREN
  Blijf uit de buurt van activiteiten met dieren zoals het rijden op olifanten, pony’s en kamelen, het zwemmen met dolfijnen en het aaien van wilde dieren; het is alleen maar leuk voor de bezoeker.
 • GEEN DIERENSHOWS
  Bezoek geen dierenshows. Zelfs als u het graag zou willen zien, moet u ze niet bezoeken. Hier worden wilde dieren vaak gedwongen om kunsten te vertonen die onnatuurlijk voor hen zijn. De dressuur van wilde dieren is vaak gebaseerd op straf. In deze shows worden wilde dieren gedegradeerd tot entertainmentobjecten. Vermijd ook sporten en wedstrijden met dieren zoals stieren- en hanengevechten en paarden- en hondenraces.
 • GEEN SELFIES MET WILDE DIEREN
  Maak geen foto’s of selfies met dieren. Veel toeristen maken graag foto’s van zichzelf met wilde dieren, vooral die met baby’s van dieren zijn populair. Dit is zuiver profiteren op kosten van de betroffen dieren die meestal te vroeg van hun moeders werden gescheiden, in onaanvaardbare omstandigheden werden gehouden of zelfs uit het wild werden gehaald.
 • KIJK UIT BIJ HET KOPEN VAN SOUVENIRS
  Let op bij het kopen van souvenirs en voedsel. Veel winkels verkopen artikelen gemaakt van ivoor, schildpad of koraal en lederen producten gemaakt van de huid van exotische dieren. De invoer van dergelijke souvenirs afkomstig van bedreigde diersoorten is illegaal. Vermijd ook lokale gerechten met vlees van vage oorsprong of van exotische dieren.
 • VERMIJD BETWIJFELBARE SITUATIES
  Vermijd dubieuze natuurparken. Goede opvangcentra geven de hoogste prioriteit aan het welzijn van de geredde dieren. Gezonde dieren moeten slechts minimaal contact hebben met het verzorgingspersoneel en helemaal geen contact met bezoekers. Waar mogelijk worden de dieren vrijgelaten in het wild. In wildparken mogen dieren niet optreden of mee gefokt worden. Laat u niet misleiden door de aantrekkelijke namen van de dierenparken wanneer u op vakantie bent – kijk goed uit.
 • VOER GEEN DIEREN
  Vooral in zuidelijke landen zijn vakantiegangers verrast door het grote aantal zwerfdieren. Het is erg verleidelijk ze te gaan voeren. Dit goedbedoelde gebaar zorgt ervoor dat zwerfdieren snel wennen aan deze nieuwe voedselbron. Maar aan het einde van het toeristenseizoen droogt die bron op. Vanuit het perspectief van het dierenwelzijn is voeren ook problematisch omdat het ervoor zorgt dat de dieren zich sneller voortplanten. Het is veel verstandiger om op uw vakantiebestemming rechtstreeks te doneren aan een lokale dierenwelzijnsvereniging en de aandacht te vestigen op gewonde en ondervoede dieren.

Wist u dat…..

….. in Zuid-Afrika leeuwen die voor het fokken worden gehouden waarschijnlijk eindigen als doelwit voor een trofeejacht of gedood worden om hun botten? En dat ze als jonge dieren op kinderboerderijen als toeristische attracties worden misbruikt?

…..de meeste dieren in de toeristische sector lijden onder slechte omstandigheden?

.....er niet alleen dansende beren maar er ook ‘selfieberen’ en restaurantberen zijn?

dierenwelzijn op vakantie

Steun ons initiatief

doneer