Zoek

Doneren Adopteren Shop

Animal Assisted Therapy

Als voormalige zwerfhonden therapiehonden worden

VIER VOETERS werd de eerste organisatie die een AAI-programma lanceerde

Ontwikkeld voor het ten goede komen van zowel mensen als dieren, heeft het AAI-programma tot doel om de houding van mensen ten opzichte van zwerfdieren te veranderen door hun maatschappelijke waarde als therapie- en gezelschapshonden te benadrukken. Een van de gewenste bijwerkingen is dat door een ander beeld van zwerfhonden, mensen ook zouden overwegen om zwerfdieren als gezelschapsdieren te adopteren.

In een poging te bewijzen dat zwerfhonden een enorme aanwinst voor de samenleving kunnen zijn, werd VIER VOETERS de eerste organisatie die een AAI-programma lanceerde waarin voormalige zwerfhonden werden geselecteerd, getraind en gecertificeerd door experts om therapiehonden te worden.

Binnen het AAI-programma is Animal Assisted Intervention (AAI) een soort van aanvullende therapie waarbij begeleide interactie met dieren plaatsvindt om genezing en revalidatie van patiënten met acute en chronische ziektes te vergemakkelijken. Er wordt aangenomen dat het een scala aan voordelen heeft waaronder persoonlijke en sociale ontwikkeling, verhoogd zelfrespect, verbeterde geestelijke gezondheid, betere sociale vaardigheden en verhoogde empathische en verzorgende vaardigheden.

Een uniek programma van VIER VOETERS 

2019: Oekraïne

In maart 2019 ging het team in Oekraïne naar Liv en, met behulp van een gedragstherapeut voor dieren, testten, selecteerden en adopteerden zij een tweede zwerfhond voor het AAI-project, Busia genaamd. Het team heeft ook een nieuwe hondenbegeleider ingehuurd die zich momenteel voorbereidt om de basistraining met Busa te beginnen.

2018: Oekraïne

VIER VOETERS start een nieuw project in Oekraïne door voormalige zwerfhonden op te leiden tot therapiehonden en samen te werken met belangrijke instellingen ter voorbereiding van de eerste therapieactiviteiten. Lisa, onze geselecteerde voormalige zwerfhond is momenteel in training om zich voor te bereiden op de eerste sessie met specifieke doelgroepen in 2019.

2017: Bulgarije ‘Canistherapy’

VIERVOETERS ondertekende een overeenkomst met de gemeente Sofia en werd in Bulgarije de eerste organisatie die een AAI-project startte met voormalige zwerfhonden (Canistherapy). Smiley was de eerste zwerfhond die opgeleid werd om therapiehond te worden. Na een korte proefperiode leverden Smiley en ons team de eerste door dieren ondersteunde activiteiten aan kinderen en adolescenten in het centrum Lozenets.

In 2017 kwam Shoko bij het team en werd de tweede therapiehond.

2017: Roemenië #NoStressWithFourPaws

In een poging om te voldoen aan de behoeften van een steeds veranderende samenleving, ontwikkelde ons team ‘No Stress With Four Paws’ , een door dieren ondersteunde interventie gericht op het verminderen van stress bij studenten en werknemers van een bedrijf door interacties met honden. 

2016: Bulgarije

Tegen het einde van 2016 verkreeg ons ‘Canistherapy-project’ de licentie van het Bulgaars kinderbeschermingsagentschap om therapiesessies, die door dieren worden ondersteund, in het land uit te voeren

2016: Roemenië

Begin 2016 opende VIER VOETERS in Boekarest het eerste AAI-centrum waar kinderen wekelijks gratis ondersteuning en aanvullende therapie krijgen van onze honden Mura, Mulan, Toto, Tuca, Bumi en hun trainers. In datzelfde jaar breidde de draagwijdte van het AAI-project zich uit met onderzoek op het gebied van de interactie tussen mens en dier en, via een partnerschap met de psychologiefaculteit van de universiteit van Boekarest, naar onderwijs, door studenten praktijk- en opleidings-mogelijkheden te bieden.

2016: Bulgarije

VIER VOETERS startte het proces om een AAI-project op te zetten in Bulgarije, waarin het samenwerkt met voormalige zwerfhonden uit Sofia. Een team van experts, waaronder een psycholoog en een hondentrainer, startte de procedures en Smiley werd getraind om een therapiehond te worden.

2012: Roemenië ‘Dogs for People’

Na een lange periode van onderzoek over het onderwerp werd het project uitgebreid naar ouderen. Er werd een samenwerking georganiseerd met het verpleeghuis ‘Floare Rosie’ in Boekarest, waarbij het team regelmatig bezoeken brengt aan ongeveer 200 bewoners die leeftijdgebonden fysieke en psychische problemen hebben. De oudere patiënten hebben zeer goed gereageerd op de therapiehonden; de honden helpen om angst en depressies te verminderen en tegen eenzaamheid door toenemende sociale interactie tussen de bewoners, evenals met de honden en hun begeleiders.

De samenwerking met het verpleeghuis zal aanvullend op het AAI-project worden voortgezet.

2014: Roemenië ‘Dogs for People’

VIER VOETERS startte in Roemenië een AAI-project met voormalige zwerfhonden. Het project ‘Dogs for People’ begon met een mobiel team dat therapiesessies verzorgde in speciale centra voor kinderen met een handicap. Het team met therapiehonden bezocht regelmatig wekelijks 32 kinderen en jongeren met emotionele en fysieke handicaps (sommige in gespecialiseerde instellingen en sommige in een ruimte die door de Kinderbescherming beschikbaar was gesteld) en al die sessies werden begeleid door een psychotherapeut.

Waarom zwerfhonden zo’n goede therapiehonden kunnen worden

Veel zwerfhonden zijn vooral goede metgezellen voor mensen. Zij zijn gevoelig, betrouwbaar en hebben een opmerkelijke energie – eigenschappen waarmee ze als therapiehonden kunnen werken. Het werken met hen vereist een zorgvuldige en regelmatige training door ervaren hondentrainers, een geschikte locatie en speciale uitrusting. Onze teams bieden uitgebreide training aan een aantal speciaal geselecteerde honden. Zij moeten allemaal voldoen aan internationale eisen, alleen dan zijn zij klaar om hun nieuwe leven als therapiehond te beginnen.

Lidmaatschappen

VIER VOETERS promoot haar berichten internationaal door middel van lidmaatschappen bij internationale organisaties die werkzaam zijn op het gebied van management van hondenpopulaties en dierondersteunde interventies. VIER VOETERS is volwaardig lid van de International Companion Animal Management (ICAM) – coalitie en lid van de International Association for Human Animal Interaction Organisations (IAHAIO) en lid van Animal Assisted Intervention International (AAII).

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Adopteer een hond!

Wist je dat je figuurlijk een hond kan adopteren bij VIER VOETERS? 

LEES MEER