Zoek

Doneren Adopteren Shop
Streunerhilfe in Bulgarien

hulp aan zwerfdieren in bulgarije
 

Onvermoeibaar werken om massamoorden te stoppen

Helaas blijven mensen in veel landen er heilig van overtuigd dat massamoord de beste manier is om een groeiende zwerfdierenpopulatie te beheren: honden en katten worden vergiftigd, gewurgd, doodgeslagen of zelfs levend verbrand of begraven. Deze gruwelijke praktijken zijn niet alleen wreed maar volledig nutteloos. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat met dergelijke moorden het aantal zwerfdieren op de lange termijn niet vermindert.

Daarom focust VIER VOETERS zich op doelgerichte castratie. Alleen wanneer dieren worden gecastreerd en zodoende stoppen met reproduceren, kan de populatieaanwas op de lange termijn worden ingeperkt. De ‘Catch-Neuter-Release’ methode is het sleutelelement van ons werk: honden en katten vangen, castreren en, zodra ze weer fit zijn, weer vrijgelaten.

Om autoriteiten en lokale mensen aan te moedigen om anders te denken, omvatten onze wereldwijde missies om zwerfdieren te helpen ook de taak van het verhogen van het bewustzijn bij de lokale bevolking. Daarnaast doen wij aan politiek werk en lobbyen wij.

Bulgarije

Onze hulp voor zwerfdieren is gebaseerd op twee benaderingen: langetermijnmissies zoals in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne, evenals korte termijn castratieprojecten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Wij zijn ook actief in Zuidoost-Azië (Indonesië) en Oceanië (Australië) en hebben in het verleden succesvolle missies voltooid in onder andere Zuid-Afrika, Thailand, Jordanië, India en Albanië.

VIER VOETERS is actief in heel Bulgarije

In 2008 kregen wij het groene licht voor onze missie om zwerfhonden en -katten in Bulgarije te kunnen gaan helpen. Na aanbevelingen van het WHO en NGO’s, waaronder VIER VOETERS, stopte het Bulgaarse parlement met het massaal doden van zwerfdieren en koos voor de veel duurzamere strategie om zwerfdieren te castreren. Sindsdien tourt ons team onvermoeibaar met een mobiele kliniek door het land en daarin worden zwerfhonden en -katten gecastreerd, gevaccineerd en medisch behandeld. Het was duidelijk dat dit een langetermijnmissie zou worden. Vijf jaar later, in 2013, openden we een dierenkliniek in Sofia die ondertussen een permanent contactpunt is geworden voor dieren in nood. Dankzij de gespecialiseerde faciliteiten kon de kliniek ook moeilijke operaties uitvoeren. In de laatste tien jaar hebben wij in Bulgarije in totaal 25.000 dieren kunnen behandelen en castreren.

In 2015 lanceerde VIER VOETERS het proces om een AAI-project (Animal Assisted Intervention) in Bulgarije op te zetten dat samenwerkt met voormalige zwerfhonden uit Sofia. Een team van deskundigen, waaronder een psycholoog en een hondentrainer startten de procedure en Smiley werd opgeleid tot therapiehond.

Tegen het einde van 2016 verkreeg ons Canistherapy- project de licentie van het Bulgaars agentschap voor kinderbescherming om dierkundige therapiesessies in het land uit te voeren.

In 2017 tekende VIER VOETERS een overeenkomst met de gemeente Sofia en werd de eerste organisatie die een AAI-project in Bulgarije van start deed gaan. Na een korte proefperiode hebben Smiley en ons team hun eerste dierenondersteunde activiteiten uitgevoerd in het Lozenets Centrum voor kinderen en adolescenten.

Sinds november 2017 traint Choko wekelijks om onze tweede therapiehond te worden.

In de tussentijd is onze betrokkenheid in Bulgarije een integraal onderdeel van ons werk in Oost-Europa geworden. VIER VOETERS  is uitgegroeid tot de grootste dierenbeschermingsorganisatie van Bulgarije. Dit heeft ons gemotiveerd om de komende jaren verdere projecten in Bulgarije op te zetten.

steun ons werk
 

Zodat we zwerfdieren in Bulgarije kunnen blijven helpen
 

DONATE