VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Drie berenwelpen worden voorbereid op terugkeer naar het wild

2014-06-19

VIER VOETERS ondersteunt het weesberenopvangcentrum Harghita

Amsterdam, 20 juni 2014 – Met steun van VIER VOETERS zijn drie Servische berenwelpen naar het weesberenopvangcentrum Harghita in Roemenië gebracht, waar ze worden voorbereid op hun terugkeer naar het wild. Ze hebben zich goed aangepast aan hun nieuwe omgeving en vinden het fijn om bij de andere beren te zijn. Met de drie nieuwkomers erbij verblijven er momenteel 26 beren in het opvangcentrum.


In mei werden de drie moederloze beren, Tara, History en Sleepy, allemaal ongeveer vijf maanden oud, ontdekt door de politie in het dorp Čulije in Zuid-Servië nabij de grens met Montenegro. Het bevoegde ministerie reageerde onmiddellijk en vroeg VIER VOETERS om hulp, aangezien er momenteel geen mogelijkheid is de beren in Servië te rehabiliteren. VIER VOETERS bood aan de dieren naar het weesberenopvangcentrum Harghita in Roemenië te brengen. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS, is erg blij met deze humane oplossing voor de drie welpjes: "Nu kunnen de beren optimaal worden voorbereid op hun latere leven in het wild. Wij zijn ervan overtuigd dat ze zich goed zullen ontwikkelen en echt in staat zijn om in de vrije natuur te leven." De drie beertjes blijven eigendom van de Servische staat en zullen na hun rehabilitatieperiode van ca. 2 jaar worden teruggebracht en daar vrijgelaten in het wild.

 

Tot aan hun transport naar Roemenië verbleven de drie kleine beertjes tijdelijk in Palic zoo. Toen ze daar aankwamen, waren ze erg klein en mager. Tara, de kleinste van de drie, woog niet meer dan 2,8 kg. Waarschijnlijk is de moeder van de berenwelpen gedood of weggejaagd door stropers. In vergelijking met andere dierenparken in Servië hanteert Palic hoge kwaliteitstandaarden. Ze hebben twee volwassen bruine beren, die worden gehouden in een groot verblijf van ca. 500 m2 met vijvers, watervallen en bomen. Toch konden Tara, History en Sleepy hier niet langer blijven. “Het voortdurende contact met de dierentuinbezoekers zou hun kansen op een succesvolle terugkeer naar de wildernis teniet doen. Daarom hebben we hen zo snel als mogelijk overgebracht naar het weesberenstation Harghita,” zo vervolgt Hertwig. Om het contact tussen de berenwelpen en de mens te minimaliseren ligt Harghita zeer afgelegen.

 

Het speciale beerconservatieproject met het weesberenopvangcentrum Harghita werd in 2004 gestart in de ongerepte natuur van noordoost Roemenië. Verweesde welpen vinden er een tijdelijk onderkomen en worden optimaal voorbereid op hun vrijlating in het wild. In een gebied van meerdere hectaren kunnen de weesberen opgroeien in de ongerepte natuur, zonder menselijke invloed. De timing van de release is afhankelijk van de individuele ontwikkeling, maar vindt over het algemeen plaats rond de leeftijd van twee jaar. De beren die worden vrijgelaten in de beboste heuvels en zijn uitgerust met een zender. Op die manier kunnen ze ook na hun vrijlating gevolgd worden.


print