VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Nederlandse leeuwen genieten van hervonden vrijheid

2014-08-05

Deelname aan brulconcert als maatstaf voor tevredenheid

Johannesburg, 1 augustus 2014 – De zes Leeuwen die een maand geleden van het Friese Nijeberkoop naar LIONSROCK, het VIER VOETERS opvangcentrum voor grote katachtigen Zuid-Afrika reisden, hebben zich goed aangepast aan hun nieuwe leven in de Afrikaanse zon. De leeuwen, die jarenlang mensen vermaakt hebben in circussen en dierentuinen, leiden nu het leven zoals Moeder Natuur dat oorspronkelijk voor hen bedacht had.

 

Moedige Nora
De indrukwekkende elfjarige Kongo en zijn zussen Nora en Neida moesten vroeger als attractie in een Nederlands circus kunstjes vertonen, voordat ze werden overgebracht naar het opvangcentrum in het Friese Nijeberkoop. Daar deelden ze al een verblijf en daarom mogen ze ook in LIONSROCK de rest van hun leven samen doorbrengen. Na hun aankomst was de moedige Nora de eerste die het nieuwe verblijf ging verkennen. Kongo en Neida volgden al snel haar goed voorbeeld. Hoewel Kongo in FELIDA nog wel eens nerveus en zelfs agressief kon zijn, toont hij zich in zijn nieuwe omgeving veel rustiger en zelfbewuster. Hij inspecteert regelmatig het verblijf en neemt zijn leidersrol steeds serieuzer. Tijdens deze gewenningsfase verblijven de dieren nog in een buitenverblijf van ongeveer 1 hectare. Hierna krijgen ze zelfs een nog grotere ruimte tot hun beschikking.

 

Brulconcert

De zevenjarige leeuwen Simba en Pregan zijn in een Duitse dierentuin geboren en in 2012 naar het Nederlandse opvangcentrum gebracht. Voor hun gewenningsfase hebben de dieren een gebied van 5.000m². Mannetjesleeuw Pregan, die geen manen heeft omdat hij gecastreerd is, is nog wat terughoudend, terwijl Simba zeer geïnteresseerd is in de vijf leeuwen in het aangrenzende verblijf. Ze verkent alles heel nieuwsgierig en heeft zelfs al een eerste brulpoging gewaagd. Hildegard Pirker, Hoofd Dierverzorging in LIONSROCK: "Dit is een positieve ontwikkeling, want een maatstaf dat onze leeuwen zich echt thuis voelen in LIONSROCK is  wanneer ze aan het dagelijkse brulconcert meedoen."

 

Zorgenkindje Gypsy
Leeuwin Gypsy komt oorspronkelijk uit een verwaarloosde Roemeense dierentuin en werd in 2009 naar Nederland gebracht. De dertienjarige leeuwin heeft vastzittende knieën en heeft daardoor een afwijkende manier van lopen ontwikkeld. Daarom heeft ze in LIONSROCK een verblijf van 2.500 m² in de speciale zorgafdeling gekregen. Ondanks de aanmoedigingen van haar meegereisde Nederlandse verzorgster, durfde Gypsy pas na 4 dagen het binnenverblijf te verlaten en het ruime buitenverblijf te gaan verkennen. Met hernieuwd zelfvertrouwen heeft ze nu een dagelijkse routine ontwikkeld, waarbij ze trouw iedere ochtend de oude leeuwin Suga in het naastgelegen verblijf gaat begroeten. Een groet, die altijd beantwoord wordt. Het warme en droge klimaat in Zuid-Afrika en de speciale medicijnen die ze iedere dag door haar voer gemengd krijgt zullen een positieve invloed hebben op Gypsy's gezondheid.

 

Aangemoedigd door de vooruitgang die alle dieren zo snel na hun aankomst in LIONSROCK laten zien, gaat VIER VOETERS door met de verbetering van de situatie van de dieren in Nijeberkoop en het plannen van meer verhuizingen naar Zuid-Afrika.


print