VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Australië verbiedt leeuwentrofeeën

2015-03-13

VIER VOETERS spoort de EU en VS aan dit voorbeeld te volgen

Melbourne, 13 maart 2015 - Vandaag kondigde het Australische ministerie van milieu officieel het verbod op de import van leeuwentrofeeën aan. De nieuwe wet werd in Melbourne aangekondigd door minister Greg Hunt tijdens het door VIER VOETERS gesponsorde Global March for Lions in Melbourne. Tijdens deze internationale  mars gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de uitbuiting van leeuwen in de canned-huntingindustrie.  De internationale  dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS steunt dit Australische initiatief om de leeuw beter te beschermen en roept de EU en VS op om dit voorbeeld te volgen.

 

Hoewel leeuwen officieel genoteerd staan in bijlage II van de CITES conventie zal Australië deze diersoort behandelen alsof ze in bijlage I staan. Hierdoor vallen de dieren onder bescherming voor dieren die met uitsterven bedreigd worden. Door deze maatregel is het niet meer mogelijk om leeuwen of delen daarvan te importeren of exporteren. Australië heeft eerder al striktere regelgeving voor de in- en uitvoer van olifanten, neushoorns en zeezoogdieren ingevoerd.

 

Het belangrijkste land waar op leeuwen gejaagd wordt is Zuid-Afrika met zijn bloeiende canned hunting industrie. Voor deze industrie worden leeuwen gefokt, handtam gemaakt en bejaagd in een omheind gebied. “Omdat gefokte leeuwen onbeschermd zijn in Zuid-Afrika, brengt de beslissing van de Australische overheid hoop voor de dieren uit de onethische canned-huntingindustrie en de laatste nog in het wild levende leeuwen. Hoewel Australië slecht een klein aantal trofeeën importeert in vergelijking tot Europa en Amerika, schept dit besluit een geweldig precedent. VIER VOETERS hoopt dat de EU en VS willen overwegen om leeuwen te beschermen door een soortgelijk verbod aan te nemen,” zegt Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de populatie wilde leeuwen in de laatste decennia met meer dan 80% is afgenomen en een volledig uitsterven van de leeuw is niet ondenkbaar. Ook daarom is het verbod van de Australische overheid zo belangrijk.

 

Ook in Nederland staat dit onderwerp op de politieke agenda. Uit Kamervragen van vorig jaar september blijkt dat Nederland zich via de EU inzet om de import van sterkt bedreigde diersoorten te beperken. Unilaterale importmaatregelen door Nederland zijn echter in strijd met de EU interne markt en niet effectief, omdat de trofeeën dan via andere EU-landen legaal in Nederland geïmporteerd kunnen worden. Europa heeft dus nog een lange weg te gaan.

 

VIER VOETERS vecht al jarenlang voor een einde van de canned hunting in Zuid-Afrika. In Melbourne en Kaapstad neemt VIER VOETERS vandaag deel aan de Global March for Lions. Met het opvangpark LIONSROCK biedt de organisatie een veilig thuis voor slachtoffers uit de canned hunting industrie.print