VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Internationale Dag van de Tijger

2015-07-31

Aantal wilde tijgers daalt terwijl soortgenoten lijden in gevangenschap

Amsterdam, 28 juli 2015 – Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Tijger op 29 juli vraagt VIER VOETERS aandacht voor de slechte wijze waarop deze zeer bedreigde diersoort in gevangenschap gehouden wordt. Hoewel tijgers wereldwijd worden beschermd door CITES1, is het aantal wilde tijgers in de afgelopen 100 jaar gedaald van ca. 100.000 naar slechts 3.000-3.500 dieren. Ondertussen leeft een veel groter aantal in gevangenschap, vele in zeer slechte omstandigheden.

 

Inez de Ligt, directeur VIER VOETERS Nederland: "De natuurlijke leefomgeving van de tijger wordt door toedoen van de mens steeds kleiner. Daarnaast vormt de illegale handel in lichaamsdelen van dode tijgers een belangrijke bedreiging. Drie ondersoorten zijn al uitgestorven.”

 

Onder het mom van entertainment (circussen), educatie (dierentuinen), geneeskunde (middeltjes gemaakt van tijgerbotten) en sport (trofeejacht) leven wereldwijd duizenden grote katachtigen in gevangenschap dan ook vaak een zeer ellendig bestaan. In Europa gaat het naar schatting om zo'n 2.000 tot 5.000 grote katachtigen.

 

Bij ‘canned hunting’ wordt vooral gedacht aan de plezierjacht op gefokte leeuwen die aan mensen gewend zijn en in omheind gebied worden doodgeschoten. Deze vorm van jagen biedt het dier geen enkele kans om te ontsnappen. In deze vorm kan echter ook op gefokte tijgers gejaagd worden. VIER VOETERS is met #VIERVOETERSgowild een campagne gestart tegen deze wrede vorm van jagen.

 

VIER VOETERS biedt grote katachtigen een kans op een beter leven in het reservaat van de stichting in Zuid-Afrika. De meer dan 100 grote katachtigen die in LIONSROCK een nieuw thuis gevonden hebben, krijgen hier een leefomgeving die voldoet aan hun natuurlijke behoeften. Dieren die nooit iets anders gekend hebben dan beton en tralies, kunnen hier rennen, zwemmen en klimmen.

 

Afgelopen mei heeft VIER VOETERS nog met succes zes tijgers van het Friese opvangcentrum FELIDA naar LIONSROCK gebracht. VIER VOETERS zet zich daarnaast met internationale campagnes in voor een verbod op canned hunting en het gebruik van wilde dieren in circussen.


print