VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Mooie toekomst voor ex-circustijger

2015-09-14

VIER VOETERS geeft Varvara een mooi pensioen in opvangcentrum

Amsterdam, 14 september 2015 – Een mooi pensioen in een omgeving met voldoende mogelijkheden om je natuurlijke gedrag te vertonen. Voor veel circusdieren niet meer dan een droom en voor de tijgers die jarenlang hun kunstjes in de Nederlandse circussen vertoonden, zal het mogelijk een droom blijven.  Veel circusdieren zijn al ruimschoots vóór 15 september, de datum waarop het verbod op wilde dieren in het circus van kracht wordt, naar het buitenland gebracht. Daar wacht hen opnieuw een leven in kleine kooien, met luidruchtig publiek en heel veel reizen. Ex-circustijger Varvara wacht gelukkig een betere toekomst.

 

Als lidorganisatie van Wilde Dieren de Tent Uit heeft VIER VOETERS zich jarenlang ingezet voor een verbod op wilde dieren in het circus. Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties is bovendien gezorgd voor opvangmogelijkheden voor alle wilde dieren uit de Nederlandse circussen. Geen van de circussen heeft hier echter gebruik van gemaakt. De meeste dieren zijn voor het verbod verdwenen, mogelijk verkocht aan andere circussen of in een handelscircuit voor exotische dieren verdwenen. Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland: “Deze situatie geeft aan dat de noodzaak voor een Europees verbod op wilde dieren in het circus groot is. Onze internationale kantoren werken momenteel hard om ook in andere Europese landen een verbod gerealiseerd te krijgen.”

 

Voor één ex-circusdier ziet de toekomst er gelukkig wél rooskleurig uit. Tijgerin Varvara werd als welpje gekocht door een Bulgaars circus, waar ze de rest van haar leven doorbracht te midden van beton en tralies. Sinds het Bulgaarse verbod op wilde dieren in circussen op 1 januari van dit jaar inging, woont Varvara in een kleine kooi in de tuin van haar voormalige trainer. Haar eigenaar heeft de hulp van VIER VOETERS ingeroepen om Varvara een mooi pensioen te geven in onze tijgeropvang in Tierart in Duitsland. Hier krijgt Varvara een ruim en comfortabel binnenverblijf, een zeer groot buitenverblijf met een eigen zwembad, de mogelijkheid om te klimmen en voor het eerst contact met andere tijgers. We hopen uiteraard dat de Nederlandse circussen eenzelfde besluit nemen.

 

VIER VOETERS wil op korte termijn een Europees verbod op het fokken met en vervangen van wilde circusdieren, een positieflijst voor gedomesticeerde dieren die wél in het circus gehouden mogen worden en strikte regels voor het houden van deze dieren. Bij circussen die hier niet aan kunnen voldoen, moeten de dieren in beslag genomen worden en het circus  moet een verbod op het houden van dieren krijgen.

 


print