VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

World Lion Day

2015-08-10

VIER VOETERS waarschuwt stagiaires, vrijwilligers en toeristen

Amsterdam, 10 augustus 2015 – Wat is er mooier dan in Zuid-Afrika stage te gaan lopen of vrijwilligerswerk te doen, en dan ook nog met grote katachtigen als leeuwen, tijgers en luipaarden te mogen werken? Dat hiervoor vaak duizenden euro’s op tafel gelegd moeten worden, wordt op de koop toegenomen. Foto's op de websites van aanbieders van dit soort werk tonen vaak vrijwilligers die welpjes voeden, vasthouden en knuffelen. Dit ziet er op foto’s erg schattig uit, maar heeft vaak een keerzijde waar vrijwilligers zich niet van bewust zijn. In het kader van de Internationale Dag van de Leeuw op 10 augustus,  waarschuwt VIER VOETERS dat deze praktijken vanuit een dierenwelzijnsperspectief uiterst bedenkelijk zijn.

 

"Deze omgang met dieren roept veel vragen op”, zegt Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland. “We adviseren vrijwilligers altijd om het project dat ze op het oog hebben heel goed te onderzoeken voor ze een beslissing nemen. Want de grote vraag is: Wat gebeurt er met de welpjes als ze volwassen worden? In Zuid-Afrika is het een publiek geheim dat veel van deze zogeheten knuffelfarms banden hebben met de ‘canned hunting’ industrie, een enorm wrede vorm van leeuwenjacht waarbij in een omheind gebied kan worden geschoten op aan mensen gewend geraakte leeuwen. ”

 

Afgelopen week heeft 's werelds belangrijkste aanbieder van stages en vrijwilligerswerk, het ook in Nederland gevestigde  Projects Abroad, een positief signaal afgegeven. Ze gaan beter  controleren om ervoor te zorgen dat hun internationale projecten op geen enkele manier verbonden zijn met dierenmishandeling, in welke vorm dan ook. Deze beslissing is genomen na langdurig overleg met VIER VOETERS. De internationale dierenwelzijnsorganisatie heeft er op gewezen dat veel vrijwilligers denken bij te dragen aan soortbescherming, omdat projecten spreken over natuurbescherming en rehabilitatie. In gevangenschap geboren roofdieren kunnen echter nooit met succes worden vrijgelaten in het wild. Onwetend ondersteunen de vrijwilligers de ‘canned hunting’ industrie,

 

Na de dood van leeuw Cecil in Zimbabwe is wereldwijd hevige kritiek geuit op de trofeejacht en ‘canned hunting’. Uit CITES statistieken blijkt dat in de periode tussen 2010 en 2014 uit Afrika 6 leeuwenjachttrofeeën legaal in Nederland zijn ingevoerd. Hierdoor lijkt het alsof ‘canned hunting’ voor Nederland niet relevant is. Maar de industrie verdient veel geld aan vrijwilligers en aan de duizenden toeristen die knuffelfarms tegen betaling bezoeken om met de welpjes op de foto te gaan. “Men realiseert zich niet dat de welpen bij hun moeder zijn weggehaald toen ze slechts een paar dagen oud waren” vertelt De Ligt. “ Dit veroorzaakt veel  leed voor zowel de moeder als de welpen. De dagelijkse interactie met toeristen bezorgt de dieren stress en zodra ze ouder worden wacht hen een onzekere toekomst.”


print