VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Het nieuwe Al Ma’wa Wildlife Reserve in Jordanië opent haar deuren

2016-10-04

7 leeuwen, 2 tijgers en een beer hebben een royale ontvangst beleefd in hun nieuwe thuis

Amsterdam/Jerash, 4 oktober 2016Op Wereld Dierendag hebben de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation uit Jordanië de deuren geopend van het nieuwe Al Ma’wa Wildlife Reserve in Jordanië. Al 10 dieren – 7 leeuwen, 2 tijgers en een beer – hebben er een prachtig nieuw thuis gekregen. In de komende dagen zullen nog 15 andere dieren overgebracht worden naar dit reservaat en zal er ook voor hen een mooiere toekomst aanbreken. Onder de dieren die nog vervoerd zullen worden bevinden zich de beroemde leeuwen Max en Mona die gered zijn uit een vluchtelingenkamp in Gaza.

 

De afgelopen dagen zijn tien dieren op transport gegaan van het Al Ma’wa New Hope Centre naar het spiksplinternieuwe Al Ma’wa Wildlife Reserve, 45 kilometer ten noorden van de Jordaanse hoofdstad Amman. Bij het grootste wilde dierentransport ooit in het Midden-Oosten zullen maar liefst 25 dieren (17 leeuwen, 2 tijgers, 5 wolven en een bruine beer) worden overgebracht naar hun prachtige nieuwe thuis.

 

Heli Dungler, oprichter en voorzitter van VIER VOETERS: “We zijn zo blij dat we met het geslaagde transport van de eerste dieren het startsignaal hebben gegeven voor de samenwerking met de Princess Alia Foundation. In deze stichting hadden we al een belangrijke partner in het Midden-Oosten gevonden. Samen kunnen we in het Al Ma’wa Wildlife Reserve nog veel meer dieren in nood een goed thuis bieden.”

 

Het nieuwe opvangcentrum is onderdeel van de Al Ma'wa for Nature and Wildlife organisatie, opgericht door VIER VOETERS en de Jordaanse Princess Alia Foundation. Naast bescherming van mishandelde en geredde wilde dieren, richt de organisatie zich op voorlichting over en bewustwording van de negatieve aspecten van de handel in wilde dieren in Jordanië. Het project wordt ook financieel gesteund door het Abu Dhabi Fund for Development (ADFD) en de 30 Millions d'Amis Foundation.

 

“Het is een logistieke uitdaging om zo veel wilde dieren in één keer over te brengen, maar alle dieren herstellen goed van het transport en genieten nu al van hun nieuwe, grotere verblijf”, meldt Dr. Amir Khalil, verantwoordelijke voor het project bij VIER VOETERS.

 

Tot het transport verbleven de dieren in het Al Ma’wa New Hope Centre. Ook dit centrum is onderdeel van de Al Ma’wa for Nature and Wildlife organisatie en fungeert als een veilige opvang voor dieren die gered zijn uit vreselijke leefomstandigheden. Wilde dieren, zoals grote katachtigen, beren of wolven – die in gevangenschap hebben geleefd en in contact zijn geweest met mensen en daarom niet meer teruggeplaatst kunnen worden in het wild – hebben behoefte aan voldoende bewegingsvrijheid en aan verblijven die hen in staat stellen hun natuurlijke instincten en gedrag te volgen. En dat is precies wat het nieuwe Al Ma’wa Wildlife Reserve ze biedt. Open ruimtes met gras, bossen, bomen die schaduw bieden en waterpartijen. Op dit moment zijn er op een oppervlakte van 19 hectare, 9 omheinde verblijven gecreëerd die voldoen aan de hoogste standaarden voor dierenwelzijn. Er wordt gewerkt aan een opvang die in totaal 140 hectare zal beslaan, vele malen groter dan welk dierenopvangcentrum in de regio dan ook.

 

Hartverscheurend

Alle 25 eerste bewoners hebben een hartverscheurende achtergrond; ze zijn door privé-eigenaren illegaal in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap gehouden of komen van dierentuinen waar ze gedwongen werden hun dagen te slijten in veel te kleine verblijven, zonder een goede medische begeleiding of verantwoorde voeding. De beer Balou bijvoorbeeld werd van dierentuin naar dierentuin verplaatst, tot VIER VOETERS hem redde en naar het Al Ma’wa Centre of New Hope bracht. Het duurde echter nog geruime tijd voor Balou weer vertrouwen in zijn omgeving kreeg. Na een lange rehabilitatie veranderde zijn stereotiepe gedrag dat bij zijn gevangenschap hoorde en kwamen zijn natuurlijke gedragingen langzaam terug. In zijn prachtige verblijf in het Al Ma’wa Wildlife Reserve zullen zijn natuurlijke instincten hopelijk nog verder ontwikkelen en wie weet zal hij er zelfs zijn eigen berenkuil graven.


print