VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Orang-Oetans slachtoffer van chocolade paaseitjes

2016-03-24

VIER VOETERS geeft tips voor een dierenleedvrij Pasen

Amsterdam, 24 maart 2016 – Over een paar dagen is het alweer Pasen en is in menig Nederlands huis een schaal met chocolade paaseitjes te vinden. Helaas wordt voor de productie van veel chocolade palmolie gebruikt. De grote palmolieplantages hebben een enorme invloed op het leefgebied van de met uitsterven bedreigde orang-oetan. VIER VOETERS geeft tips hoe je Pasen kunt vieren zonder dierenleed.

 

Elke twee minuten wordt in Indonesië een stuk bos ter grootte van een voetbalveld in brand gestoken. De ontboste gebieden worden gebruikt om palmolieplantages op te vestigen.  Deze gigantische bosbranden produceren per jaar meer CO2-uitstoot dan heel Duitsland. Kinderen in het gebied sterven aan ernstige luchtweginfecties - en de laatste tijgers, neushoorns en orang-oetans die op Sumatra leven slaan op de vlucht.

 

De olie van de palmvrucht zit in meer dan de helft van alle levensmiddelen in de supermarkt, van pindakaas tot schoonmaakmiddelen. Helaas zit ook in veel chocolade paaseitjes vaak palmolie verwerkt. Het goede nieuws is dat een aantal grote supermarkten in Nederland heeft toegezegd alleen nog duurzame palmolie te verwerken in hun huismerkproducten. Het slechte nieuws is dat deze palmolie niet goed te traceren is, ook niet door de producent zelf. Wie zeker wil zijn van een diervriendelijk Pasen checkt het etiket van de paaseitjes.

 

‘Fair Trade’ en ‘biologisch’ zegt helaas niets over de aanwezigheid van palmolie in de chocolade. Staat er ‘plantaardige olie’ op het etiket? Dan kan het ook zomaar palmolie zijn. Over het algemeen geldt: hoe puurder de chocolade, hoe kleiner de kans is op palmolie. Maar soms wil je gewoon een zacht eitje... Met het huismerk van Albert Heijn zit je in principe goed, mits de eitjes niet gevuld zijn, en ook de ‘gewone’ Jumbo-eitjes zijn vrij van palmolie. Maar de winnaar dit jaar is Lidl, want die heeft heerlijke veganistische praline paaseitjes zonder palmolie in het assortiment. Limited edition helaas – maar dat geldt uiteraard voor alle eitjes.

 


print