VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Vet check in FELIDA Big Cat Centre

2018-04-04

Vorige week waren Dr. Frank Göritz en Dr. Marc Gölkel van IZW Berlijn aanwezig bij FELIDA voor medische onderzoeken. Sultan en Sayeeda uit Aleppo en leeuwenwelpjes Masoud en Terez uit Bulgarije zijn onderzocht. Voor alle vier de dieren was het de eerste medische controle in FELIDA, dus erg spannend! 

In juli 2017 heeft een VIER VOETERS team de tijgers Sultan en Sayeeda, samen met elf andere dieren, geëvacueerd uit een verwaarloosde dierentuin in de door oorlog verscheurde stad Aleppo. Drie maanden later werden de tijgers overgebracht naar het Nederlandse FELIDA Big Cat Centre, eigendom van VIER VOETERS. De dieren waren in zo'n slechte conditie dat een grondig onderzoek alleen mogelijk was na maanden van traumatherapie.

De slechte leefomstandigheden in Aleppo hebben hun stempel op Sultan en Sayeeda gedrukt. Beide tijgers bevonden zich tijdens en na de redding uit Syrië in zo'n kwetsbare staat van gezondheid dat de eerste uitgebreide nu pas kon worden uitgevoerd. Het team van dierenartsen onderzocht de ogen, huid vacht, poten en tanden van de dieren. Daarnaast werden bloedonderzoeken en röntgen- en echografische onderzoeken van het skelet en de inwendige organen uitgevoerd. "Beide tijgers hebben nierproblemen omdat ze lange tijd niet de juiste voeding of voldoende water hebben gekregen. We moeten nu de nieren in de gaten houden omdat ze vaak problemen veroorzaken voor grote katachtigen. Sultan heeft ook een zwak hart - kort na zijn redding heeft hij zelfs een hartstilstand gekregen. Over het algemeen hebben beide dieren zich goed hersteld en hun toestand is aanzienlijk verbeterd, "legt Dr. Frank Göritz uit . Binnenkort zullen de eerste pogingen worden ondernomen om Sultan en Sayeeda te socialiseren. Daarom was het noodzakelijk om Sultan te castreren.


Sultan
© VIER VOETERS

De medische controle bij de welpjes ging goed! De groeiafwijking in Terez zijn linkervoorpoot is aan het herstellen. Ook had Terez een ontsteking op zijn elleboog die behandeld is. Verder is onder meer bloed afgenomen, zodat we straks aan de hand van de bloedwaarden het dieet nog beter kunnen afstemmen.


Masoud
© VIER VOETERS

print