Doneren
Beer Dushi

Nieuwe start voor driepotige beer uit ‘zoo from hell’ 

VIER VOETERS geeft verwaarloosde beer nieuw leven in reservaat in Duitsland  

9.4.2019

9 April 2019 – De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS heeft berin Dushi succesvol naar BERENWOUD Müritz in Duitsland gebracht. Ze werd samen met tien andere verwaarloosde wilde dieren in oktober 2018 gered uit Safari Park Zoo in Fier in Albanië. Jarenlang leefde ze in een kleine kooi onder vuile omstandigheden. Nu heeft ze eindelijk een soortgeschikt en permanent thuis gevonden. VIER VOETERS hoopt spoedig groen licht te krijgen om de drie leeuwen die uit dezelfde dierentuin gered werden, naar het FELIDA Big Cat Centre in Nederland te brengen.

De afgelopen maanden verbleef Dushi in Tirana om aan te sterken. Na een rit van 40 uur door negen landen, kwam de VIER VOETERS berenambulance met Dushi op 5 april aan bij BERENWOUD Müritz. “We zijn blij dat Dushi eindelijk thuis is. Na jaren van leed, kan ze nu ontspannen en genieten van de vrijheid en het gras onder haar poten. Ze is goed hersteld in de dierentuin van Tirana, maar in ons reservaat krijgen haar natuurlijke instincten pas alle ruimte”, zegt Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS.

“We are happy to have finally brought Dushi to her new home. Our team at the sanctuary specialises in the care she now needs. After years of suffering in cruel keeping conditions, Dushi can now relax, enjoy much-needed room to move around and live a bear-friendly life. She has recovered well at Tirana Zoo, but at our sanctuary she can finally discover and live out her natural instincts,”

 says Carsten Hertwig, bear expert at FOUR PAWS

Gered uit de ‘zoo from hell’

De beer moet herstellen van haar zware verleden in Safari Park Zoo Fier – ook bekend als ‘zoo from hell’. “Toen ze werd gered, was Dushi veel te mager en vertoonde ze ernstige gedragsproblemen. Ze leefde jarenlang in een klein, vies verblijf en kreeg geen schoon water”, zegt wildlife dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), die betrokken was bij haar redding en zorgde voor haar welzijn tijdens het transport. “Sinds Dushi geschikt voedsel krijgt, heeft ze een gezond gewicht bereikt. Haar vacht toont ook dat haar conditie significant verbeterd is. Haar gebit moet echter nog steeds urgent behandeld worden: twee hoektanden zijn afgebroken en ontstoken, en er is schade door het bijten op de tralies van de kooi en jaren van slechte voeding,” voegt hij toe. Dushi’s nieuwe thuis, BERENWOUD Müritz, zorgt al voor 16 geredde bruine beren. Met Dushi erbij, leeft momenteel een totaal van 100 beren in de zeven VIER VOETERS berenreservaten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Bulgarije, Oekraïne en Vietnam.

 

Drie leeuwen naar FELIDA

Dushi is niet het enige dier uit de ‘zoo from hell’ dat tijdelijk in de dierentuin van Tirana verbleef om aan te sterken voordat verder transport naar een opvangcentrum van VIER VOETERS zou plaatsvinden. De drie leeuwen Lenci, Bobby en Zhaku werden in oktober 2018 ook gered uit Safari Park Zoo Fier en zij verblijven momenteel nog in Tirana. VIER VOETERS is van plan om deze leeuwen binnen enkele maanden naar FELIDA Big Cat Centre in Nederland te brengen, waar hen speciale zorg wacht voor het herstel van hun zware verleden. De dierenwelzijnsorganisatie wacht nog op groen licht van de Albanese autoriteiten voor het transport naar Nederland.

 

Zorg op maat voor geredde grote katachtigen

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (internationaal bekend als FOUR PAWS International) heeft verschillende opvangcentra en reservaten voor beren en grote katachtigen. Het FELIDA Big Cat Centre in Nederland functioneert als een speciaal zorgcentrum voor fysiek en geestelijk getraumatiseerde grote katachtigen. Dieren die levenslange speciale zorg nodig hebben, kunnen permanent in FELIDA blijven. Dieren die herstellen van hun trauma’s, kunnen naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary verhuisd worden om daar te genieten van een zo natuurlijk mogelijk leven met veel ruimte. LIONSROCK is een 1250-hectare grootte reservaat in Zuid-Afrika, waar momenteel 100 geredde grote katachtigen leven. Begin april werd tijger Caruso, die na speciale zorg bij FELIDA goed hersteld was van zijn verleden, nog succesvol naar LIONSROCK verhuisd.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek