Doneren
Galbeer in kooi

Galberen sterven kort voordat ze worden gered

1.3.2019

Jarenlang hebben ze vreselijk geleden als ‘galberen’ op een Vietnamese boerderij in het district Xuan Loc (provincie Dong Nai), en hun redding was zó dichtbij. Maar kort voordat wij in staat was om de vier beren naar haar eigen BERENWOUD Ninh Binh te brengen, stierven de dieren op tot nu toe onverklaarbare wijze.

De eigenaar van de beren had ermee ingestemd de dieren vrijwillig aan VIER VOETERS te overhandigen. Toen VIER VOETERS vorige week, samen met de lokale autoriteiten, zijn boerderij bezocht om de beren te onderzoeken, werd één berin dood gevonden. Haar galblaas en lever waren verwijderd; deze organen leveren veel geld op op de zwarte markt. Kort erna stierven de drie andere beren op tot nu toe mysterieuze wijze. Slechts enkele dagen voordat ze gered zouden worden.

Galblaas en lever zijn veel geld waard

Hoewel de Vietnamese regering herhaaldelijk heeft aangekondigd de ‘galbeerboerderijen’ te willen sluiten, lijden naar schatting 800 beren op zo’n 250 galbeerboerderijen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn ondervoed, uitgedroogd en verwaarloosd en lopen continu het risico om gedood te worden door hun eigenaars omdat de illegale verkoop van organen zoals de galblaas en lever enorme sommen geld oplevert. In het onderzoek “De uitdagingen en de gevolgen voor het behouden van de galbeerindustrie in Vietnam”, heeft de organisatie Free The Bears 66 bereneigenaren geïnterviewd. De helft gaf aan dat als hun boerderij gesloten werd, ze niet zouden aarzelen om de dieren te doden.

Beren sterven in kooien

Ioana Dungler, Directeur van VIER VOETERS’ afdeling voor Wilde Dieren: “Ondanks bestaande wetgeving blijven verschrikkelijke incidenten, zoals die in het district Xuan Loc, voorkomen zonder enige consequenties voor de eigenaren. Wij roepen de Vietnamese regering op om nú actie te ondernemen. Het kwellen en doden van beren moet gestopt worden - het is de hoogste tijd!” De beren leven en sterven in kleine kooien, terwijl er soortgeschikte huisvesting voor hen bestaat zoals VIER VOETERS’ BERENWOUD Ninh Binh. “Wij doen daarom een beroep op de Vietnamese regering om de sluiting van galbeerboerderijen door te zetten.”

BERENWOUD Ninh Binh

Aankomende donderdag zal VIER VOETERS haar BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam officieel openen. Het berenreservaat, gelegen in de provincie Ninh Binh, heeft een eigen dierenkliniek, een quarantainestation, ‘berenhuizen’ met binnenverblijven en uitgestrekte buitenverblijven. Vandaag de dag hebben al tien voormalige galberen hier een nieuw thuis gevonden en zijn er ook twee berenjongen gered uit de illegale handel in wilde dieren. In totaal zal het reservaat plaats kunnen bieden aan honderd misbruikte galberen. In Ninh Binh krijgen deze dieren een tweede kans in het leven in een soortgeschikte omgeving.

Berengal: bloeiende business

Berengal wordt al duizenden jaren lang beschouwd als een geneesmiddel in de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt gebruikt voor de behandeling van oogziekten, hematomen, spijsverteringsstoornissen en andere kwalen. Hoewel het effect ervan wordt betwijfeld, zelfs door gerenommeerde deskundigen van de Traditionele Chinese Geneeskunde, en er veel  betere kruiden- en synthetische alternatieven zijn, is het nog steeds een gewild product in veel Aziatische landen. Hoewel het bezit, de verkoop en de consumptie van berengal sinds 2005 in Vietnam is verboden, is het nog steeds toegestaan om de beren in privébezit te houden. Dit leidt er toe dat veel beren nog steeds illegaal misbruikt worden voor hun gal en de illegale handel in berengal blijft bestaan: op straat, in winkels, op galbeerboerderijen en op internet.  

VIER VOETERS roept de Vietnamese regering op, middels een petitie, om nu actie te ondernemen! 

Helaas kwam de hulp voor deze beren te laat

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek