Doneren
Galbeer in kooi

Galberen sterven kort voordat ze worden gered

1.3.2019

Jarenlang hebben ze vreselijk geleden als ‘galberen’ op een Vietnamese boerderij in het district Xuan Loc (provincie Dong Nai), en hun redding was zó dichtbij. Maar kort voordat wij in staat was om de vier beren naar haar eigen BERENWOUD Ninh Binh te brengen, stierven de dieren op tot nu toe onverklaarbare wijze.

De eigenaar van de beren had ermee ingestemd de dieren vrijwillig aan VIER VOETERS te overhandigen. Toen VIER VOETERS vorige week, samen met de lokale autoriteiten, zijn boerderij bezocht om de beren te onderzoeken, werd één berin dood gevonden. Haar galblaas en lever waren verwijderd; deze organen leveren veel geld op op de zwarte markt. Kort erna stierven de drie andere beren op tot nu toe mysterieuze wijze. Slechts enkele dagen voordat ze gered zouden worden.

Galblaas en lever zijn veel geld waard

Hoewel de Vietnamese regering herhaaldelijk heeft aangekondigd de ‘galbeerboerderijen’ te willen sluiten, lijden naar schatting 800 beren op zo’n 250 galbeerboerderijen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn ondervoed, uitgedroogd en verwaarloosd en lopen continu het risico om gedood te worden door hun eigenaars omdat de illegale verkoop van organen zoals de galblaas en lever enorme sommen geld oplevert. In het onderzoek “De uitdagingen en de gevolgen voor het behouden van de galbeerindustrie in Vietnam”, heeft de organisatie Free The Bears 66 bereneigenaren geïnterviewd. De helft gaf aan dat als hun boerderij gesloten werd, ze niet zouden aarzelen om de dieren te doden.

Beren sterven in kooien

Ioana Dungler, Directeur van VIER VOETERS’ afdeling voor Wilde Dieren: “Ondanks bestaande wetgeving blijven verschrikkelijke incidenten, zoals die in het district Xuan Loc, voorkomen zonder enige consequenties voor de eigenaren. Wij roepen de Vietnamese regering op om nú actie te ondernemen. Het kwellen en doden van beren moet gestopt worden - het is de hoogste tijd!” De beren leven en sterven in kleine kooien, terwijl er soortgeschikte huisvesting voor hen bestaat zoals VIER VOETERS’ BERENWOUD Ninh Binh. “Wij doen daarom een beroep op de Vietnamese regering om de sluiting van galbeerboerderijen door te zetten.”

BERENWOUD Ninh Binh

Aankomende donderdag zal VIER VOETERS haar BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam officieel openen. Het berenreservaat, gelegen in de provincie Ninh Binh, heeft een eigen dierenkliniek, een quarantainestation, ‘berenhuizen’ met binnenverblijven en uitgestrekte buitenverblijven. Vandaag de dag hebben al tien voormalige galberen hier een nieuw thuis gevonden en zijn er ook twee berenjongen gered uit de illegale handel in wilde dieren. In totaal zal het reservaat plaats kunnen bieden aan honderd misbruikte galberen. In Ninh Binh krijgen deze dieren een tweede kans in het leven in een soortgeschikte omgeving.

Berengal: bloeiende business

Berengal wordt al duizenden jaren lang beschouwd als een geneesmiddel in de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt gebruikt voor de behandeling van oogziekten, hematomen, spijsverteringsstoornissen en andere kwalen. Hoewel het effect ervan wordt betwijfeld, zelfs door gerenommeerde deskundigen van de Traditionele Chinese Geneeskunde, en er veel  betere kruiden- en synthetische alternatieven zijn, is het nog steeds een gewild product in veel Aziatische landen. Hoewel het bezit, de verkoop en de consumptie van berengal sinds 2005 in Vietnam is verboden, is het nog steeds toegestaan om de beren in privébezit te houden. Dit leidt er toe dat veel beren nog steeds illegaal misbruikt worden voor hun gal en de illegale handel in berengal blijft bestaan: op straat, in winkels, op galbeerboerderijen en op internet.  

VIER VOETERS roept de Vietnamese regering op, middels een petitie, om nu actie te ondernemen! 

Helaas kwam de hulp voor deze beren te laat

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek