Doneren
Galbeer in kooi

GROOTSTE VIER VOETERS-MISSIE IN VIETNAM: 7 GALBEREN GERED 

Mishandelde beren krijgen soortgeschikt thuis in BERENWOUD Ninh Binh

24.9.2019

23 September 2019 – Tijdens de grootste reddingsmissie voor galberen tot zover, is de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (wereldwijd bekend als FOUR PAWS) er in geslaagd om in totaal 7 Aziatische zwarte beren in veiligheid te brengen. Op 19 en 20 september heeft een VIER VOETERS-team de voormalige galberen uit hun kleine kooien in het zuiden van Vietnam bevrijd. Na een reis van 1600 kilometer en 42 uur naar het noorden van het land, kwamen de beren veilig aan in het BERENWOUD Ninh Binh. Hoewel de vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt, leven er vandaag de dag nog 450 beren in Vietnam in wrede omstandigheden op galbeerboerderijen. 

VIER VOETERS ging in eerste instantie naar de provincie Dong Nai, waar berin Bac Ha in privébezit werd gehouden. De volgende dag bevrijdde het reddingsteam nog 6 beren – James, Thom, Mui, Hung, Ot en Thia La – van een galbeerboerderij nadat hun eigenaren ermee instemden ze vrijwillig over te dragen aan VIER VOETERS. De beren konden met behulp van honing in hun transportkisten worden gelokt, zodat geen verdoving nodig was. “Helaas werd meteen duidelijk dat de beren nog steeds misbruikt waren voor hun gal. De gezondheidstoestand van de beren was over het algemeen slecht. Ze lijden aan haaruitval, huidinfecties en gebitsproblemen. Alle beren zullen veterinaire onderzoeken krijgen in onze berenkliniek”, zegt Dr. Johanna Painer, dierenarts aan de Veterinaire Universiteit van Wenen en lid van het reddingsteam. In het VIER VOETERS-reservaat zullen alle beren de zorg en medische aandacht krijgen die zij nodig hebben om te herstellen van hun mentale en fysieke trauma’s.

“Sadly it was clear to see that the place obviously was still used as a bile farm. The health conditions of the bears were generally moderate to poor. Many suffer from hair loss, skin infections and very bad teeth. Bear Hung has a severe eye trauma and needs to be checked and treated once we arrive at the bear sanctuary. All bears will receive detailed veterinary examinations in our bear clinic” 

Dr Johanna Painer, veterinarian at the Veterinary University of Vienna, who examined all bears prior to the transfer

Honderden beren lijden nog steeds

In 2005 verbood de Vietnamese overheid de verkoop en consumptie van berengal en de nieuwe toelating van beren op boerderijen. Alle beren die toen al in gevangenschap werden gehouden, werden geregistreerd en gechipt. Alleen beren die geen microchip hebben of vrijwillig worden afgestaan door hun eigenaars kunnen gered worden uit hun vreselijke leefomstandigheden. Hoewel het aantal beren in gevangenschap in Vietnam beduidend daalt, leven er nog steeds ongeveer 450 (voormalige) galberen op galbeerboerderijen. Daarom nemen we regelmatig deel aan controles op de boerderijen om de lokale autoriteiten bij te staan in hun werk om de ‘berenboeren’ te overtuigen hun dieren vrijwillig af te staan. Met het BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om de galbeerboerderijen voorgoed te sluiten en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de galwinning en marteling van beren.

Stemmen voor de stemlozen

Middels een wereldwijde petitie, die ruim 1 miljoen keer getekend is door dierenvrienden, roept VIER VOETERS de Vietnamese regering op om extra stappen te nemen om ervoor te zorgen dat beren niet langer misbruikt worden voor hun gal, dat alle galbeerboerderijen in 2020 gesloten zijn en dat de illegaal gehouden beren gered en naar geschikte opvangcentra gebracht worden. In november zullen in Hanoi alle handtekeningen tijdens een persconferentie aan het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling worden overgedragen door Helmut Dungler, oprichter en voorzitter van VIER VOETERS en FOUR PAWS International.

BERENWOUD Ninh Binh

BERENWOUD Ninh Binh biedt ruimte aan maximaal 70 beren. Zodra alle bouwwerkzaamheden zijn voltooid, vinden maximaal 100 geredde beren een nieuw huis op 10 hectare grond. 21 Aziatische zwarte beren genieten al van hun nieuwe leven in de voor de soort geschikte omgeving. Gebouwd volgens de hoogste normen, het berenreservaat heeft een dierenkliniek, quarantaine, twee berenhuizen en vier buitenverblijven. Bezoekers kunnen zien hoe de beren geleidelijk hun natuurlijke instincten en levende soorten-passende levens herwinnen, mijlen verwijderd van hun eerdere levens. In de ruime buitenverblijven hebben de beren toegang tot vijvers, bomen, klim- en schuilplaatsen. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilig thuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum voor het behoud van dieren en soorten in Vietnam.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek