Doneren
Galbeer in kooi

GROOTSTE VIER VOETERS-MISSIE IN VIETNAM: 7 GALBEREN GERED 

Mishandelde beren krijgen soortgeschikt thuis in BERENWOUD Ninh Binh

24.9.2019

23 September 2019 – Tijdens de grootste reddingsmissie voor galberen tot zover, is de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (wereldwijd bekend als FOUR PAWS) er in geslaagd om in totaal 7 Aziatische zwarte beren in veiligheid te brengen. Op 19 en 20 september heeft een VIER VOETERS-team de voormalige galberen uit hun kleine kooien in het zuiden van Vietnam bevrijd. Na een reis van 1600 kilometer en 42 uur naar het noorden van het land, kwamen de beren veilig aan in het BERENWOUD Ninh Binh. Hoewel de vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt, leven er vandaag de dag nog 450 beren in Vietnam in wrede omstandigheden op galbeerboerderijen. 

VIER VOETERS ging in eerste instantie naar de provincie Dong Nai, waar berin Bac Ha in privébezit werd gehouden. De volgende dag bevrijdde het reddingsteam nog 6 beren – James, Thom, Mui, Hung, Ot en Thia La – van een galbeerboerderij nadat hun eigenaren ermee instemden ze vrijwillig over te dragen aan VIER VOETERS. De beren konden met behulp van honing in hun transportkisten worden gelokt, zodat geen verdoving nodig was. “Helaas werd meteen duidelijk dat de beren nog steeds misbruikt waren voor hun gal. De gezondheidstoestand van de beren was over het algemeen slecht. Ze lijden aan haaruitval, huidinfecties en gebitsproblemen. Alle beren zullen veterinaire onderzoeken krijgen in onze berenkliniek”, zegt Dr. Johanna Painer, dierenarts aan de Veterinaire Universiteit van Wenen en lid van het reddingsteam. In het VIER VOETERS-reservaat zullen alle beren de zorg en medische aandacht krijgen die zij nodig hebben om te herstellen van hun mentale en fysieke trauma’s.

“Sadly it was clear to see that the place obviously was still used as a bile farm. The health conditions of the bears were generally moderate to poor. Many suffer from hair loss, skin infections and very bad teeth. Bear Hung has a severe eye trauma and needs to be checked and treated once we arrive at the bear sanctuary. All bears will receive detailed veterinary examinations in our bear clinic” 

Dr Johanna Painer, veterinarian at the Veterinary University of Vienna, who examined all bears prior to the transfer

Honderden beren lijden nog steeds

In 2005 verbood de Vietnamese overheid de verkoop en consumptie van berengal en de nieuwe toelating van beren op boerderijen. Alle beren die toen al in gevangenschap werden gehouden, werden geregistreerd en gechipt. Alleen beren die geen microchip hebben of vrijwillig worden afgestaan door hun eigenaars kunnen gered worden uit hun vreselijke leefomstandigheden. Hoewel het aantal beren in gevangenschap in Vietnam beduidend daalt, leven er nog steeds ongeveer 450 (voormalige) galberen op galbeerboerderijen. Daarom nemen we regelmatig deel aan controles op de boerderijen om de lokale autoriteiten bij te staan in hun werk om de ‘berenboeren’ te overtuigen hun dieren vrijwillig af te staan. Met het BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om de galbeerboerderijen voorgoed te sluiten en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de galwinning en marteling van beren.

Stemmen voor de stemlozen

Middels een wereldwijde petitie, die ruim 1 miljoen keer getekend is door dierenvrienden, roept VIER VOETERS de Vietnamese regering op om extra stappen te nemen om ervoor te zorgen dat beren niet langer misbruikt worden voor hun gal, dat alle galbeerboerderijen in 2020 gesloten zijn en dat de illegaal gehouden beren gered en naar geschikte opvangcentra gebracht worden. In november zullen in Hanoi alle handtekeningen tijdens een persconferentie aan het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling worden overgedragen door Helmut Dungler, oprichter en voorzitter van VIER VOETERS en FOUR PAWS International.

BERENWOUD Ninh Binh

BERENWOUD Ninh Binh biedt ruimte aan maximaal 70 beren. Zodra alle bouwwerkzaamheden zijn voltooid, vinden maximaal 100 geredde beren een nieuw huis op 10 hectare grond. 21 Aziatische zwarte beren genieten al van hun nieuwe leven in de voor de soort geschikte omgeving. Gebouwd volgens de hoogste normen, het berenreservaat heeft een dierenkliniek, quarantaine, twee berenhuizen en vier buitenverblijven. Bezoekers kunnen zien hoe de beren geleidelijk hun natuurlijke instincten en levende soorten-passende levens herwinnen, mijlen verwijderd van hun eerdere levens. In de ruime buitenverblijven hebben de beren toegang tot vijvers, bomen, klim- en schuilplaatsen. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilig thuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum voor het behoud van dieren en soorten in Vietnam.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek