DonerenAdopteren
Puppy's

De illegale puppyhandel in Nederland blootgelegd

VIER VOETERS roept advertentiesites op illegale puppyhandelaren te bestrijden 

14.10.2019

14 oktober 2019 – Onderzoek naar de online puppyhandel in Nederland heeft aangetoond dat puppydealers geclassificeerde advertentiesites gebruiken om kopers bewust te misleiden. Sommige handelaren verschuilen zich achter meerdere anonieme accounts en gebruiken nepfoto’s in advertenties. Er gaat ernstig dierenleed schuil achter deze malafide handel. De Nederlandse televisiepersoonlijkheid Ellie Lust onthult, samen met de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, de duistere geheimen achter de illegale puppyhandel in haar nieuwe serie ‘Ellie in de Handel’. Op maandag 14 oktober op om 21.25uur op NPO3 is deze aflevering te zien. VIER VOETERS roept op tot een herziening van de manier waarop huisdieren online worden gekocht en verkocht. Geclassificeerde advertentiesites zoals Marktplaats kunnen nu deel uitmaken van de oplossing om de gewetenloze handel te bestrijden.  

Ontoereikende controles

VIER VOETERS heeft steeds meer bewijs dat in heel Europa geclassificeerde advertentiesites worden misbruikt door gewetenloze handelaren. Er vinden nauwelijks controles plaats. “We vonden zelfs een handelaar die 33 verschillende accounts gebruikte op Marktplaats – één voor elk hondenras dat werd verkocht. Dit betekent dat iemand met een voorliefde voor een bepaald ras kan geloven dat hij een puppy van een gespecialiseerde fokker koopt, terwijl hij in feite via een derde partij een puppy koopt die uit het buitenland is geïmporteerd”, legt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS Nederland, uit. Er worden ieder jaar zo’n 2,4 miljoen honden verhandeld op advertentiesites zoals Marktplaats. Naar schatting is de online handel in puppy’s in de EU bijna 1,5 miljard euro per jaar waard.

Onderzoek naar Nederlandse puppyhandelaren

In het afgelopen jaar heeft VIER VOETERS beruchte puppyhandelaren onderzocht. Dit werd gedaan na meldingen van mensen die zieke en stervende puppy’s hadden gekocht. VIER VOETERS ontdekte dat de handelaren op Marktplaats claimden dat de dieren in Nederland werden gefokt maar feitelijk uit Oost-Europa werden geïmporteerd. Een expert van VIER VOETERS en een dierenarts bezochten een Nederlandse puppyhandelaar die op Marktplaats adverteerde. Wat ze aantroffen was schokkend: zieke en misvormde puppy’s in kleine kale kooien die vermoedelijk jonger waren dan geadverteerd. Sommige dieren hadden bloederige diarree en werden positief getest op besmettelijke ziektes. Andere dieren vertoonden symptomen van stress en afwijkend gedrag. Veel water- en voerbakjes waren leeg en urine en uitwerpselen stroomden direct langs de verblijven. Chemische reinigingsproducten werden rondom de puppy’s gebruikt om de stank te verminderen. Eén hond was er zodanig slecht aan toe dat deze direct door de politie moest worden verwijderd en naar de spoedeisende hulp werd gebracht.

Verandering is noodzakelijk

Anonimiteit van puppyhandelaren op advertentiesites blijft een centraal probleem. Na een succesvolle transactie kunnen de dealers eenvoudig hun accounts verwijderen en worden ze niet meer getraceerd. Dit zorgt niet alleen voor verborgen dierenmishandeling, maar biedt ook ernstige risico’s voor klanten en stelt gewetenloze handelaren in staat onopgemerkt door te blijven gaan. In augustus van dit jaar heeft Marktplaats een verplichte ‘betaalmuur’ geïmplementeerd voor iedereen die op de site reclame voor een hond of kat wil maken. Dit vereist dat handelaren creditcard- of bankgegevens verstrekken voordat ze mogen adverteren. VIER VOETERS feliciteerde Marktplaats met deze positieve verandering. Sleven voegt eraan toe: “We waren heel blij toen Marktplaats deze stap zette om de identiteit van de verkoper te verifiëren. Maar ondanks de bewonderenswaardige pogingen om malafide handelaren te bestrijden, is het duidelijk niet voldoende om ze ervan te weerhouden het platform te gebruiken. VIER VOETERS heeft een systeem ontwikkeld dat volledige traceerbaarheid in de gehele online puppyhandel mogelijk maakt, en we verwelkomen betrokkenheid van geclassificeerde advertentiesites die willen bijdragen aan de manier waarop huisdieren voor altijd online worden gekocht en verkocht.”

VIER VOETERS werkt samen met identificatie- en registratiedatabases en geclassificeerde advertentiesites in heel Europa om de traceerbaarheid van de online puppyhandel te verbeteren. De organisatie roept op tot steun van de advertentiesites en de overheid bij het leveren van dit initiatief om zowel huisdieren als gezinnen te beschermen tegen de illegale handel in puppy’s.

Press contact

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.viervoeters.nl

Zoek