Doneren
Albanese restaurantberen

Nieuw thuis voor Albanese restaurantberen

18.1.2019

De beren leven momenteel in erbarmelijke omstandigheden in een mini-privédierentuin, die deel uitmaakt van een restaurant in de Albanese stad Shkoder. Momenteel bekijkt VIER VOETERS of de beren gehuisvest zullen worden in een van de eigen Europese reservaten, of bij een partnerorganisatie. Het langetermijndoel van VIER VOETERS is om een einde te maken aan het houden van beren in Europa in privébezit.

De twee twaalfjarige dieren hebben dringend een nieuw thuis nodig. Toen ze aankwamen bij de particuliere dierentuin, waren het nog welpjes. De naamloze beren leven al in hun hele leven in een sombere metalen kooi van slechts 60 vierkante meter groot. Ze kunnen nauwelijks bewegen, worden iedere dag blootgesteld aan weer en wind en krijgen geen enkele afleiding. Volgens de eigenaar komen de dieren uit het wild en zijn hun moeders het slachtoffer geworden van stropers. De eigenaar beweert dat hij de welpjes enkel had meegenomen, omdat ze alleen niet zouden overleven.


Privédierentuin sluit eindelijk de deuren
Wegens toegenomen kritiek van gasten en toeristen, heeft de eigenaar eindelijk besloten om zijn mini-privédierentuin te sluiten. Eind 2018 werd VIER VOETERS ingeschakeld om de zorg voor de beren over te nemen. Dit zal spoedig gebeuren. Momenteel bekijkt de stichting welk reservaat het meest geschikt is voor de dieren en wordt het transport voorbereid. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS: “Het organiseren van een internationaal transport voor wilde dieren is een enorme logistieke uitdaging”. Maar dat neemt niet weg dat VIER VOETERS er alles aan doet om de beren spoedig een nieuw onderkomen te bieden, waar ze eindelijk een beerwaardig leven kunnen leiden.


Campagne “Zieligste beren”
Veel beren in Europa leven in verschrikkelijke omstandigheden. Ze dienen als toeristische attractie of ‘lokkertje’ terwijl ze gevangen zitten in kleine metalen kooien naast restaurants of hotels. Zowel fysiek als mentaal zijn deze beren er slecht aan toe. VIER VOETERS voert de internationale campagne “Saddest bears” (“Zieligste beren”) en wil hiermee een einde maken aan deze gruwelijke uitbuiting van beren. Zo ook in Albanië. In maart 2016 ondertekenden VIER VOETERS en het Albanese Ministerie van Milieu een overeenkomst (Memorandum of Understanding) met als doel gezamenlijk een diervriendelijke en duurzame oplossing te vinden voor de vele Albanese beren die in rampzalige omstandigheden worden gehouden. Sindsdien zijn er al bijna dertig beren gered; zes van deze beren leven in VIER VOETERS’ reservaten in Duitsland, Kosovo en Bulgarije.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek