DonerenAdopterenShop
Albanese restaurantberen

Nieuw thuis voor Albanese restaurantberen

18.1.2019

De beren leven momenteel in erbarmelijke omstandigheden in een mini-privédierentuin, die deel uitmaakt van een restaurant in de Albanese stad Shkoder. Momenteel bekijkt VIER VOETERS of de beren gehuisvest zullen worden in een van de eigen Europese reservaten, of bij een partnerorganisatie. Het langetermijndoel van VIER VOETERS is om een einde te maken aan het houden van beren in Europa in privébezit.

De twee twaalfjarige dieren hebben dringend een nieuw thuis nodig. Toen ze aankwamen bij de particuliere dierentuin, waren het nog welpjes. De naamloze beren leven al in hun hele leven in een sombere metalen kooi van slechts 60 vierkante meter groot. Ze kunnen nauwelijks bewegen, worden iedere dag blootgesteld aan weer en wind en krijgen geen enkele afleiding. Volgens de eigenaar komen de dieren uit het wild en zijn hun moeders het slachtoffer geworden van stropers. De eigenaar beweert dat hij de welpjes enkel had meegenomen, omdat ze alleen niet zouden overleven.


Privédierentuin sluit eindelijk de deuren


Wegens toegenomen kritiek van gasten en toeristen, heeft de eigenaar eindelijk besloten om zijn mini-privédierentuin te sluiten. Eind 2018 werd VIER VOETERS ingeschakeld om de zorg voor de beren over te nemen. Dit zal spoedig gebeuren. Momenteel bekijkt de stichting welk reservaat het meest geschikt is voor de dieren en wordt het transport voorbereid. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS: “Het organiseren van een internationaal transport voor wilde dieren is een enorme logistieke uitdaging”. Maar dat neemt niet weg dat VIER VOETERS er alles aan doet om de beren spoedig een nieuw onderkomen te bieden, waar ze eindelijk een beerwaardig leven kunnen leiden.


Campagne “Zieligste beren”


Veel beren in Europa leven in verschrikkelijke omstandigheden. Ze dienen als toeristische attractie of ‘lokkertje’ terwijl ze gevangen zitten in kleine metalen kooien naast restaurants of hotels. Zowel fysiek als mentaal zijn deze beren er slecht aan toe. VIER VOETERS voert de internationale campagne “Saddest bears” (“Zieligste beren”) en wil hiermee een einde maken aan deze gruwelijke uitbuiting van beren. Zo ook in Albanië. In maart 2016 ondertekenden VIER VOETERS en het Albanese Ministerie van Milieu een overeenkomst (Memorandum of Understanding) met als doel gezamenlijk een diervriendelijke en duurzame oplossing te vinden voor de vele Albanese beren die in rampzalige omstandigheden worden gehouden. Sindsdien zijn er al bijna dertig beren gered; zes van deze beren leven in VIER VOETERS’ reservaten in Duitsland, Kosovo en Bulgarije.

© VIER VOETERS | Hazir Reka

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl