Doneren
Meimo en Amelia

VIER VOETERS verwelkomt Meimo en Amelia in Arosa

4.2.2019

Op 1 februari heeft VIER VOETERS met succes twee van de laatste restaurantberen uit Albanië overgebracht naar BERENWOUD Arosa in Zwitserland. De twee 13-jarige beren brachten hun leven door in een privé-minidierentuin bij een restaurant in Albanië. Na vier dagen en 2.436 kilometer door vijf landen, kwamen de beren veilig aan in het opvangcentrum van Arosa. Toen zij aankwamen kregen de beren hun namen en heten nu Meimo en Amelia en sluiten zich in de besneeuwde Zwitserse alpen aan bij hun soortgenoot Napa.

Meimo en Amelia werden vergezeld door een team bestaande uit medewerkers van VIER VOETERS, vertegenwoordigers van het berenopvangcentrum Arosa, de Arosa Mountain Railways en dierenarts dr. Frank Göritz van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW). Het transport begon op de ochtend van 29 januari met het verdoven van de beren zodat deze medisch konden worden onderzocht en in de transportkisten geladen. De ongeveer 60 vierkante meter grote ruimte waarin zij leefden werd onmiddellijk vernietigd. De eigenaar van het restaurant wil geen dieren meer houden vanwege de ongeschikte condities. Zodra de beren wakker waren, werden zij meegenomen op de reis van hun leven: van Albanië via Macedonië naar Griekenland, vervolgens met de veerboot naar Italië. Eenmaal aangekomen in Italië ging de reis verder naar Zwitserland en uiteindelijk Arosa.

Zware overtocht naar het bergachtige Arosa

De overtocht naar Arosa moest op zeer korte termijn worden gepland en uitgevoerd omdat  eind januari de mini-dierentuin, waar de beren leefden, moest worden gesloten en gesloopt. De winterse omstandigheden in het met sneeuw bedekte Arosa vormde een aantal logistieke hindernissen voor het team. ‘Een van de grootste uitdagingen was om de beren door de sneeuw naar het opvangcentrum te brengen. Net zoals Napa het had gedaan, werden de beren per gondel naar het middenstation gebracht. Voor de laatste paar meters naar het opvangcentrum werd een sneeuwruimer gebruikt die speciaal aangepast was om beren te vervoeren. Wij zijn er trots op dat alles goed is verlopen en dat wij alle uitdagingen met succes hebben overwonnen’ zegt Carsten Hertwig, berendeskundige bij VIER VOETERS. De overdracht ging zonder vertragingen of verrassingen en Meima en Amelia lijkt hun nieuwe woning wel te bevallen. Zij hebben zin om de omgeving te gaan verkennen en voelen zich na hun avontuurlijke reis al op hun gemak.

Onderweg van Albanië naar Italië
© VIER VOETERS

Wat gaat er vervolgens gebeuren?

Voormalig Servisch circusbeer Napa leeft sinds juli 2018 in het opvangcentrum Arosa en was daarmee de eerste bewoner. Hij was verbaasd dat er plotseling twee nieuwkomers voor zijn deur stonden. Nieuwsgierig bekeek hij hun aankomst vanuit zijn afgescheiden gedeelte van het onderkomen en verloor zijn soortgenoten geen moment uit het oog. Napa en de twee nieuwkomers krijgen nu de kans elkaars geur op te snuiven. Meima en Amelia zullen hun aanpassingsperiode in het binnenverblijf moeten doorbrengen daar het buitenverblijf vanwege de sneeuw voorlopig is gesloten. Het team van het berenopvangcentrum Arosa is optimistisch dat de twee gezonde en goed gevoede nieuwkomers over een paar dagen aan hun winterslaap beginnen. De wetenschappelijk directeur Hans Schmid baseert deze hoop op het geplande voedingsconcept. ‘Wij zullen de hoeveelheid voedsel in de eerste dagen verminderen en verwachten dat de beren heel natuurlijk aan hun winterslaap zullen gaan beginnen’. In het voorjaar is het de bedoeling om de beren in het buitenverblijf te socialiseren. Met een oppervlak van drie hectares biedt het opvangcentrum veel mogelijkheden voor iedere individuele beer om zich ten alle tijde terug te kunnen trekken.

De beren zijn veilig aangekomen!
© VIER VOETERS

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek