Doneren
Meimo en Amelia

VIER VOETERS verwelkomt Meimo en Amelia in Arosa

4.2.2019

Op 1 februari heeft VIER VOETERS met succes twee van de laatste restaurantberen uit Albanië overgebracht naar BERENWOUD Arosa in Zwitserland. De twee 13-jarige beren brachten hun leven door in een privé-minidierentuin bij een restaurant in Albanië. Na vier dagen en 2.436 kilometer door vijf landen, kwamen de beren veilig aan in het opvangcentrum van Arosa. Toen zij aankwamen kregen de beren hun namen en heten nu Meimo en Amelia en sluiten zich in de besneeuwde Zwitserse alpen aan bij hun soortgenoot Napa.

Meimo en Amelia werden vergezeld door een team bestaande uit medewerkers van VIER VOETERS, vertegenwoordigers van het berenopvangcentrum Arosa, de Arosa Mountain Railways en dierenarts dr. Frank Göritz van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW). Het transport begon op de ochtend van 29 januari met het verdoven van de beren zodat deze medisch konden worden onderzocht en in de transportkisten geladen. De ongeveer 60 vierkante meter grote ruimte waarin zij leefden werd onmiddellijk vernietigd. De eigenaar van het restaurant wil geen dieren meer houden vanwege de ongeschikte condities. Zodra de beren wakker waren, werden zij meegenomen op de reis van hun leven: van Albanië via Macedonië naar Griekenland, vervolgens met de veerboot naar Italië. Eenmaal aangekomen in Italië ging de reis verder naar Zwitserland en uiteindelijk Arosa.

Zware overtocht naar het bergachtige Arosa

De overtocht naar Arosa moest op zeer korte termijn worden gepland en uitgevoerd omdat  eind januari de mini-dierentuin, waar de beren leefden, moest worden gesloten en gesloopt. De winterse omstandigheden in het met sneeuw bedekte Arosa vormde een aantal logistieke hindernissen voor het team. ‘Een van de grootste uitdagingen was om de beren door de sneeuw naar het opvangcentrum te brengen. Net zoals Napa het had gedaan, werden de beren per gondel naar het middenstation gebracht. Voor de laatste paar meters naar het opvangcentrum werd een sneeuwruimer gebruikt die speciaal aangepast was om beren te vervoeren. Wij zijn er trots op dat alles goed is verlopen en dat wij alle uitdagingen met succes hebben overwonnen’ zegt Carsten Hertwig, berendeskundige bij VIER VOETERS. De overdracht ging zonder vertragingen of verrassingen en Meima en Amelia lijkt hun nieuwe woning wel te bevallen. Zij hebben zin om de omgeving te gaan verkennen en voelen zich na hun avontuurlijke reis al op hun gemak.

Onderweg van Albanië naar Italië
© VIER VOETERS

Wat gaat er vervolgens gebeuren?

Voormalig Servisch circusbeer Napa leeft sinds juli 2018 in het opvangcentrum Arosa en was daarmee de eerste bewoner. Hij was verbaasd dat er plotseling twee nieuwkomers voor zijn deur stonden. Nieuwsgierig bekeek hij hun aankomst vanuit zijn afgescheiden gedeelte van het onderkomen en verloor zijn soortgenoten geen moment uit het oog. Napa en de twee nieuwkomers krijgen nu de kans elkaars geur op te snuiven. Meima en Amelia zullen hun aanpassingsperiode in het binnenverblijf moeten doorbrengen daar het buitenverblijf vanwege de sneeuw voorlopig is gesloten. Het team van het berenopvangcentrum Arosa is optimistisch dat de twee gezonde en goed gevoede nieuwkomers over een paar dagen aan hun winterslaap beginnen. De wetenschappelijk directeur Hans Schmid baseert deze hoop op het geplande voedingsconcept. ‘Wij zullen de hoeveelheid voedsel in de eerste dagen verminderen en verwachten dat de beren heel natuurlijk aan hun winterslaap zullen gaan beginnen’. In het voorjaar is het de bedoeling om de beren in het buitenverblijf te socialiseren. Met een oppervlak van drie hectares biedt het opvangcentrum veel mogelijkheden voor iedere individuele beer om zich ten alle tijde terug te kunnen trekken.

De beren zijn veilig aangekomen!
© VIER VOETERS

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek