Doneren
Rafah Zoo Gaza

VIER VOETERS gaat ruim 40 dieren redden uit Rafah Zoo in Gaza

De redding en evacuatie van de dieren zal eind maart plaatsvinden

20.3.2019

20.3.2019 – Na weken van moeizame onderhandelingen, is het nu officieel: de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS zal eind maart de ruim 40 dieren redden uit Gaza’s oudste en meest beruchte dierentuin. De dierentuin in Rafah zorgde eerder dit jaar voor gruwelijke krantenkoppen, nadat vier leeuwenwelpen waren doodgevroren en vervolgens een jonge leeuwin bruut werd verminkt met een tuinschaar. Tot op heden hebben bijna 150.000 mensen middels een petitie opgeroepen tot onmiddellijke actie. VIER VOETERS zal de dieren in eerste instantie onderbrengen in reservaten in Jordanië.

Voor de ruim 40 dieren die gevangen zitten in Rafah Zoo – inclusief vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten en honden – zullen de jaren van lijden snel voorbij zijn. De eigenaar van de dierentuin heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de dieren over te dragen aan VIER VOETERS. Eind maart zal een reddingsteam van VIER VOETERS, bestaande uit deskundige dierenartsen en dierverzorgers, meerdere dagen ter plaatse zijn in Gaza om de dieren te onderzoeken en ze veilig te transporteren. De dieren zullen dan bijna 300 kilometer naar Jordanië reizen. Hier zullen ze worden ondergebracht in reservaten zoals ‘Al Ma’wa for Nature and Wildlife’, een gezamenlijk project van VIER VOETERS en Princess Alia Foundation. “We zijn blij dat we eindelijk een einde kunnen maken aan deze horror. De dieren van Rafah Zoo hebben veel te lang onder onvoorstelbaar vreselijke omstandigheden moeten leven. Ruim 40 dieren binnen een paar dagen redden en evacueren is een grote uitdaging en zal een logistieke, mentale en fysieke prestatie zijn – het is onze grootste reddingsmissie tot nu toe”, zegt VIER VOETERS-dierenarts en missieleider Dr. Amir Khalil, die uitgebreide ervaring heeft met dergelijke reddingsacties en al eerder twee dierentuinen in Gaza wist te sluiten in 2014 en 2016.

“We zijn blij om eindelijk een einde te kunnen maken aan deze horror. Veel te lang hebben de dieren van Rafah Zoo onder onvoorstelbaar vreselijke omstandigheden moeten leven. Meer dan 40 dieren binnen een paar dagen evacueren zal een logistieke, mentale en fysieke prestatie zijn - het is onze grootste reddingsmissie tot nu toe”

VIER VOETRS dierenarts en hoofd van deze missie: Dr Amir Khalil, heeft ervaring in dit soort missies en heeft al eerder 2 dierentuinen geëvacueerd in Gaza in 2014 and 2016.

Rafah Zoo: verminkte leeuwin, doodgevroren leeuwenwelpjes en opgezette dieren

Aan het begin van 2019 trok de oudste dierentuin van Gaza wereldwijd de aandacht. Vier leeuwenwelpen vroren dood wegens de vrieskou en de slechte omstandigheden. Slecht enkele weken later werden de klauwen van een 14 maanden oude leeuwin op brute wijze uitgetrokken met een tuinschaar, waardoor ze voor altijd verminkt is. De eigenaar van de dierentuin kondigde aan dat hij ook de klauwen van haar broers wilde laten verwijderen – indien nodig zonder de hulp van een dierenarts. Hij beweerde ook zelf ooit de poot van een gewonde vos te hebben geamputeerd met een cirkelzaag. Rafah Zoo opende in 1999 aan de Egyptische grens. Vanaf daar worden wilde dieren herhaaldelijk door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Veel van de dieren zijn al gestorven door oorlogsgeweld en raketaanvallen. Sommige van hen zijn opgezet en tentoongesteld in Rafah Zoo.

VIER VOETERS: diverse reddingsacties in Gaza

VIER VOETERS is al sinds 2014 actief in Gaza en heeft al eerder twee dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar reservaten van VIER VOETERS. Ook de dierentuin in Rafah is goed bekend bij de internationale dierenwelzijnsorganisatie. In 2015 verkocht de eigenaar van de dierentuin de twee leeuwenwelpen Max en Mona aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Foto’s van de twee leeuwen in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de hele wereld over. VIER VOETERS nam de welpen in beslag en bracht ze naar Jordanië. Na deze eerdere reddingsacties maakt VIER VOETES zich nu klaar om Rafah Zoo definitief te sluiten. De Amerikaanse journalist en zakenman Eric S. Margolis ondersteunt ook financieel de redding van de dieren.

Press contact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek