Doneren
Tijger

VIER VOETERS onthult lucratieve handel in tijgers in Litouwen

Undercoverbeelden laten zien hoe tijgerwelpen worden aangeboden

7.10.2019

7 oktober 2019 - Weer een meedogenloze tijgertransactie in Europa: onderzoek van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS toont handelaren in Litouwen die 6-weken oude tijgerwelpen verkopen aan iedereen die bereid is om 6.000 euro te betalen. De dieren worden zelfs publiekelijk geadverteerd op websites voor exotische huisdieren. Het VIER VOETERS-onderzoek in Litouwen bracht ook fraude aan het licht: officiële papieren en claims werden vervalst om nog meer dieren te kunnen verhandelen.

"Frustrerend genoeg zijn de bevindingen uit Litouwen niet uniek; de commerciële handel in tijgers is in Europa zeer actief aanwezig, waarbij de in EU gevestigde dealers ook tijgers naar Aziatische landen exporteren. De tijgers worden als winstgevende handel beschouwd en in Europa is een stijging van het aantal in gevangenschap geboren tijgers dat wordt verhandeld. Het is zeer ernstig hoe gemakkelijk het is om een tijger te kopen, verkopen en transporteren door Europa."

Ioana Dungler, Directeur van Wild Animals Department bij VIER VOETERS

De tijgerhandel komt voor in onder meer Letland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Polen en Tsjechië. Helaas is dit een legale, wijdverbreide handel. Onderzoek naar de Litouwse tijgerfokkers toont aan dat de handelaren meerdere keren per maand naar Tsjechië reizen om tijgers te kopen of verkopen. Met de huidige regelgeving, die vrijhandel en transport van deze bedreigde diersoort toestaat, is het onmogelijk om het werkelijke aantal tijgers in gevangenschap te weten, hetzij in dierentuinen, circussen of privébezit. 

Wereldwijd: 3.900 tijgers versus Gevangenschap in Europa: 1.800 tijgers

In Europa zijn er veel tijgers in gevangenschap, naar schatting zo'n 1.800. En dat terwijl er nog maar - ook naar schatting - zo'n 3.900 tijgers in het wild zijn. Dit is een daling van ruim 90% in de afgelopen honderd jaar. 
De in gevangenschap geboren tijgers maken geen deel uit van fokprogramma's voor soortbehoud, maar worden in plaats daarvan gebruikt in de entertainmentindustrie of commercieel verkocht om te eindigen als traditionele medicijnen. Een dode tijger kan zelfs meer opbrengen dan een levende tijger, namelijk tussen de 10.000 en 15.000 euro: tot drie keer de prijs van de levende welpen die in Litouwen werden gevonden.

Meer bescherming nodig

VIER VOETERS heeft onvermoeibaar gewerkt aan bewustwording over de weerzinwekkende tijgerhandel en de nieuwe bevindingen in Litouwen zijn een zoveelste voorbeeld van waarom een alomvattend verbod op alle commerciële handel in levende tijgers en derivaten nodig is. Dungler merkt op: "Als de commerciële handel verboden wordt, is het fokken van tijgers niet langer lucratief. We moeten deze gewetenloze fokkers raken waar ze om geven: hun portemonnee. Momenteel worden tijgers in het wild beschermd, maar tijgers in gevangenschap niet. Deze discrepantie heeft geleid tot een bloeiende handel van tijgers en hun lichaamsdelen binnen en vanuit de EU. Om de tijger als diersoort te redden, moeten ook de in gevangenschap geboren individuen beschermd worden."

'Big Cat Task Force'

Vorige maand verwelkomden bezoekers van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) de oprichting van een 'Big Cat Task Force'. "Dit is opgericht om de handhaving te verbeteren, illegale handel aan te pakken en het behoud van grote en wilde katachtigen zoals tijgers, leeuwen, luipaarden, jaguars en jachtluipaarden te bevorderen. Maar met fokkers zoals we die in Litouwen gezien hebben, zijn er dringend maatregelen nodig om de mazen te dichten die de handel in grote katachtigen, vooral in tijgers, toestaan. De eerste stap is dat de EU-lidstaten de handel in tijgers naar niet-EU-lidstaten verbieden. De volgende stap is strengere inspectie en handhaving", zegt Dungler.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek