Doneren
Reddingsmissie in Gaza

VIER VOETERS redt 47 dieren uit Rafah Zoo in de Gazastrook

De dieren worden naar reservaten in Jordanië en Zuid-Afrika gebracht

8.4.2019

Amsterdam, 8 april 2019 – Na verscheidene pogingen is de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (ook bekend als FOUR PAWS International) geslaagd in de grootste reddingsactie ooit: op 7 april 2019 heeft het reddingsteam 47 dierentuindieren uit de Gazastrook gered. De dieren – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, vossen, stekelvarkens, emoes, struisvogels, eekhoorns, honden en katten – leefden in een verwaarloosde dierentuin in Rafah, in het zuiden van Gaza. De reddingsmissie was oorspronkelijk gepland voor eind maart, maar moest worden uitgesteld wegens aanhoudende onrust in de regio. VIER VOETERS bracht de meeste dieren naar Jordaanse reservaten en laat vandaag twee van de leeuwen naar een reservaat in Zuid-Afrika vliegen.

De grootste reddingsmissie van VIER VOETERS vereiste veel voorbereidingen en onderhandelingen. Dankzij de steun van alle betrokken autoriteiten en de eigenaar van de dierentuin, is de missie nu met succes afgerond. Het VIER VOETERS-team, bestaande uit dierenartsen en wildlife-experts, arriveerde op 4 april in de Gazastrook en bracht bijna vier dagen ter plaatse door om de laatste onderhandelingen te voltooien en het transport voor te bereiden.

“Het intensieve werk van de afgelopen weken heeft het uiterste gevergd van ons team. Het medisch onderzoeken en inladen van bijna vijftig dieren in slechts enkele dagen was een enorme uitdaging. Maar dankzij de medewerking van alle autoriteiten was het voor ons mogelijk de dieren veilig uit Gaza te krijgen. Van Israël tot Palestina en Jordanië; het was indrukwekkend om te zien hoe deze drie naties samenwerkten voor de dieren uit Rafah Zoo."

Dierenarts en missieleider Dr. Amir Khalil, die ook in 2014 en 2016 twee dierentuinen in Gaza heeft gesloten.

Van Gaza via Israël naar Jordanië en Zuid-Afrika

Nadat VIER VOETERS op 6 april de dieren in hun transportkisten had geladen, begon ’s ochtends 7 april de bijna 300 kilometer lange reis naar Jordanië. Een nieuwe logistieke uitdaging wachtte het VIER VOETERS-team bij de grensovergang Erez naar Israël. Omdat de voertuigen moesten worden vervangen, werden alle kratten gelost en op een nieuwe vrachtwagen geladen in de Israël-Gaza-barrière. Geflankeerd door het Israëlische leger, vervolgde de reis naar de Jordaanse grens. In de late avond arriveerde het VIER VOETERS-team met de dieren in New Hope Centre en Al Ma'wa Wildlife Reserve, twee entiteiten die VIER VOETERS in samenwerking met Princess Alia Foundation beheert. 
 In de loop van vandaag zullen de dieren worden vrijgelaten in hun nieuwe, soortgeschikte leefomgevingen. Voor de twee oudere leeuwen is de reis echter nog niet afgelopen; zij vliegen vandaag naar Zuid-Afrika, waar ze een nieuw thuis zullen vinden in LIONSROCK, een reservaat van VIER VOETERS voor grote katachtigen.

Internationale samenwerking

Het VIER VOETERS-reddingsteam was een internationaal team waar ook de Nederlandse medewerker Juno van Zon deel van uitmaakte. VIER VOETERS werkte nauw samen met de lokale autoriteiten en kreeg daarnaast ook de steun van de Amerikaanse journalist en zakenman Eric S. Margolis en de Franse dierenwelzijnsorganisatie ‘Fondation 30 Millions d’Amis’, die allebei genereuze donaties deden om de dieren van Rafah Zoo te helpen. Mede dankzij deze steun kon VIER VOETERS de derde dierentuin in Gaza sluiten - al eerder heeft de organisatie twee andere dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo in 2014 en Khan Younis Zoo in 2016. Nu ook Rafah Zoo is gesloten, zijn er nog maar twee dierentuin in de Gazastrook.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek