Zoek

VIER VOETERS redt 47 dieren uit Rafah Zoo in de Gazastrook

8.4.2019

De dieren worden naar reservaten in Jordanië en Zuid-Afrika gebracht

Amsterdam, 8 april 2019 – Na verscheidene pogingen is de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (ook bekend als FOUR PAWS International) geslaagd in de grootste reddingsactie ooit: op 7 april 2019 heeft het reddingsteam 47 dierentuindieren uit de Gazastrook gered. De dieren – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, vossen, stekelvarkens, emoes, struisvogels, eekhoorns, honden en katten – leefden in een verwaarloosde dierentuin in Rafah, in het zuiden van Gaza. De reddingsmissie was oorspronkelijk gepland voor eind maart, maar moest worden uitgesteld wegens aanhoudende onrust in de regio. VIER VOETERS bracht de meeste dieren naar Jordaanse reservaten en laat vandaag twee van de leeuwen naar een reservaat in Zuid-Afrika vliegen.

De grootste reddingsmissie van VIER VOETERS vereiste veel voorbereidingen en onderhandelingen. Dankzij de steun van alle betrokken autoriteiten en de eigenaar van de dierentuin, is de missie nu met succes afgerond. Het VIER VOETERS-team, bestaande uit dierenartsen en wildlife-experts, arriveerde op 4 april in de Gazastrook en bracht bijna vier dagen ter plaatse door om de laatste onderhandelingen te voltooien en het transport voor te bereiden. “Het intensieve werk van de afgelopen weken heeft het uiterste gevergd van ons team. Het medisch onderzoeken en inladen van bijna vijftig dieren in slechts enkele dagen was een enorme uitdaging. Maar dankzij de medewerking van alle autoriteiten was het voor ons mogelijk de dieren veilig uit Gaza te krijgen. Van Israël tot Palestina en Jordanië; het was indrukwekkend om te zien hoe deze drie naties samenwerkten voor de dieren uit Rafah Zoo”, zegt VIER VOETERS-dierenarts en missieleider Amir Khalil, die ook al in 2014 en 2016 twee dierentuinen in Gaza heeft gesloten.

“The intensive work of the last weeks has brought our team to its limits. To examine and load almost 50 animals in just a few days was a huge challenge. Thanks to the cooperation of all authorities, it was possible for us to bring the animals safely out of Gaza. From Israel to Palestine and Jordan, it was impressive to see how these three nations worked together for the animals from Rafah," 

Zegt dierenarts en missieleider dr. Amir Khalil, wie al eerder twee dierentuinen in Gaza heeft geëvacueerd in Gaza in 2014 en 2016.

Van Gaza via Israël naar Jordanië en Zuid-Afrika

Nadat VIER VOETERS op 6 april de dieren in hun transportkisten had geladen, begon ’s morgensvroeg 7 april de bijna 300 kilometer lange reis naar Jordanië. Een nieuwe logistieke uitdaging wachtte het VIER VOETERS-team bij de grensovergang Erez naar Israël. Omdat de voertuigen moesten worden vervangen, werden alle kratten gelost en op een nieuwe vrachtwagen geladen in de Israël-Gaza-barrière. Geflankeerd door het Israëlische leger, vervolgde de reis naar de Jordaanse grens. In de late avond arriveerde het VIER VOETERS-team met de dieren in de reservaten, een uur rijden van Amman. In de loop van vandaag zullen de dieren worden vrijgelaten in hun nieuwe, soortgeschikte leefomgevingen. Voor de twee oudere leeuwen is de reis echter nog niet afgelopen; zij vliegen vandaag naar Zuid-Afrika, waar ze een nieuw thuis zullen vinden in LIONSROCK, een reservaat van VIER VOETERS voor grote katachtigen.

Internationale samenwerking voor de dieren van Rafah Zoo

VIER VOETERS werkte nauw samen met de lokale autoriteiten en kreeg daarnaast ook de steun van de Amerikaanse journalist en zakenman Eric S. Margolis en de Franse dierenwelzijnsorganisatie ‘Fondation 30 Millions d’Amis’, die allebei genereuze donaties deden om de dieren van Rafah Zoo te helpen. Mede dankzij deze steun kon VIER VOETERS de derde dierentuin in Gaza sluiten - al eerder heeft de organisatie twee andere dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo in 2014 en Khan Younis Zoo in 2016. Nu ook Rafah Zoo is gesloten, zijn er nog maar twee dierentuin in de Gazastrook.

steun de dieren uit gaza

Draag bij aan het herstel van deze dieren en doneer! 

Doneer

Over VIER VOETERS - Stichting voor dierenwelzijn
Sinds 1988 zet VIER VOETERS zich in om ervoor te zorgen dat mensen dieren behandelen met respect, mededogen en begrip. De internationale stichting heeft onderwijs- en educatieve activiteiten, duurzame campagnes en lobbyactiviteiten met kantoren in 12 landen. De focus ligt hier op het verbeteren van de leefomstandigheden van landbouwhuisdieren, huisdieren en dieren in het wild. In de VIER VOETERS beschermingscentra vinden beren en grote katten uit een slechte houding een diervriendelijk huis.