Doneren
Galbeer Ben

VIER VOETERS redt bejaarde beer in Vietnam na drie decennia in een kleine kooi

Galbeer Ben vindt een soortgeschikt huis in BERENWOUD Ninh Binh

5.12.2019

5 December 2019 – Net als het einde van het jaar nadert, heeft de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS nog een voormalige galbeer overgedragen aan haar BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam. De 30-jarige Aziatische zwarte beer Ben werd het grootste deel van zijn leven in een kleine kooi gehouden. Hij werd regelmatig misbruikt voor zijn gal, die wordt gebruikt als een remedie in de traditionele geneeskunde. Sinds de jaren ‘50 zijn er echter kruiden- en synthetische alternatieven met dezelfde genezende eigenschappen. De oudste beer zal binnenkort het nieuwe jaar luiden met een frisse start in het reservaat, waar hij eindelijk een soort-geschikt leven kan ervaren. De vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt naar verluidt, maar tot 450 beren in Vietnam leven nog steeds in wrede omstandigheden op berenboerderijen of in worde alleen gehouden. In 2019 heeft VIER VOETERS 20 andere uitgebuite beren in Vietnam een ​​nieuw thuis gegeven, waarvan de meeste van vergelijkbare achtergronden van misbruik kwamen als Ben.

Voor de een dag durende redding en overdracht maakte het VIER VOETERS-team de 200 kilometer lange reis van het berenreservaat naar de provincie Son La in het westen van Vietnam, waar de beer in een privé-tuin werd gehouden. Ben bracht drie decennia lang door op tralies in een kooi van 4 m² met nauwelijks genoeg ruimte om te draaien. De sobere kooi was slecht schoongemaakt, gevuld met beschimmelde ontlasting en er was afval naast gedumpt. Ben had geen directe toegang tot drinkwater, geen verrijking en geen beschutting tegen veranderende weersomstandigheden. De voormalige eigenaar, die hem vrijwillig aan VIER VOETERS overhandigde, stopte kennelijk in 2015 met het extraheren van gal van de beer.

“'Ben heeft een slechte lichaamsconditie. Hij heeft ondergewicht en mist spiermassa. Hij heeft galblaasontsteking, wat een sterke indicator is dat hij is misbruikt voor zijn gal. Een van zijn hoektanden is gebroken door het bijten op de tralies van zijn kooi en hij heeft mogelijk artrose van zijn wervelkolom, die later zal worden gecontroleerd in een meer gedetailleerd gezondheidsexamen in onze kliniek,”

zegt VIER VOETERS dierenarts Szilvia Kalogeropoulu, die Ben onderzocht voor de overdracht. 

Het ervaren team van BEAR SANCTUARY Ninh Binh zal Ben nu alle zorg geven die hij nodig heeft om te herstellen van zijn lijden in het verleden en zijn natuurlijke instincten terug te krijgen.

Reservaat voor in totaal 100 beren in Noord-Vietnam

VIER VOETERS werkt samen met lokale samenwerkingspartners om zoveel mogelijk beren van hun trieste lot te bevrijden. Met BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om berenboerderijen te sluiten en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de wrede praktijk van galwinning. Tegen het einde van 2020 zal het heiligdom ruimte bieden aan maximaal 70 beren. Zodra alle bouwwerkzaamheden zijn voltooid, vinden maximaal 100 geredde beren een nieuw huis op 10 hectare grond. 28 Aziatische zwarte beren genieten al van hun nieuwe leven in de voor de soort geschikte omgeving. Gebouwd volgens de hoogste normen, het berenreservaat heeft een dierenkliniek, quarantaine, twee berenhuizen en vier buitenverblijven. Bezoekers kunnen zien hoe de beren soortgeschikt leven. In de ruime buitenverblijven hebben de beren toegang tot vijvers, bomen, klim- en schuilplaatsen. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilig thuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum voor het behoud van dieren en soorten in Vietnam.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek