Doneren
Galbeer Ben

VIER VOETERS redt bejaarde beer in Vietnam na drie decennia in een kleine kooi

Galbeer Ben vindt een soortgeschikt huis in BERENWOUD Ninh Binh

5.12.2019

5 December 2019 – Net als het einde van het jaar nadert, heeft de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS nog een voormalige galbeer overgedragen aan haar BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam. De 30-jarige Aziatische zwarte beer Ben werd het grootste deel van zijn leven in een kleine kooi gehouden. Hij werd regelmatig misbruikt voor zijn gal, die wordt gebruikt als een remedie in de traditionele geneeskunde. Sinds de jaren ‘50 zijn er echter kruiden- en synthetische alternatieven met dezelfde genezende eigenschappen. De oudste beer zal binnenkort het nieuwe jaar luiden met een frisse start in het reservaat, waar hij eindelijk een soort-geschikt leven kan ervaren. De vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt naar verluidt, maar tot 450 beren in Vietnam leven nog steeds in wrede omstandigheden op berenboerderijen of in worde alleen gehouden. In 2019 heeft VIER VOETERS 20 andere uitgebuite beren in Vietnam een ​​nieuw thuis gegeven, waarvan de meeste van vergelijkbare achtergronden van misbruik kwamen als Ben.

Voor de een dag durende redding en overdracht maakte het VIER VOETERS-team de 200 kilometer lange reis van het berenreservaat naar de provincie Son La in het westen van Vietnam, waar de beer in een privé-tuin werd gehouden. Ben bracht drie decennia lang door op tralies in een kooi van 4 m² met nauwelijks genoeg ruimte om te draaien. De sobere kooi was slecht schoongemaakt, gevuld met beschimmelde ontlasting en er was afval naast gedumpt. Ben had geen directe toegang tot drinkwater, geen verrijking en geen beschutting tegen veranderende weersomstandigheden. De voormalige eigenaar, die hem vrijwillig aan VIER VOETERS overhandigde, stopte kennelijk in 2015 met het extraheren van gal van de beer.

“'Ben heeft een slechte lichaamsconditie. Hij heeft ondergewicht en mist spiermassa. Hij heeft galblaasontsteking, wat een sterke indicator is dat hij is misbruikt voor zijn gal. Een van zijn hoektanden is gebroken door het bijten op de tralies van zijn kooi en hij heeft mogelijk artrose van zijn wervelkolom, die later zal worden gecontroleerd in een meer gedetailleerd gezondheidsexamen in onze kliniek,”

zegt VIER VOETERS dierenarts Szilvia Kalogeropoulu, die Ben onderzocht voor de overdracht. 

Het ervaren team van BEAR SANCTUARY Ninh Binh zal Ben nu alle zorg geven die hij nodig heeft om te herstellen van zijn lijden in het verleden en zijn natuurlijke instincten terug te krijgen.

Reservaat voor in totaal 100 beren in Noord-Vietnam

VIER VOETERS werkt samen met lokale samenwerkingspartners om zoveel mogelijk beren van hun trieste lot te bevrijden. Met BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om berenboerderijen te sluiten en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de wrede praktijk van galwinning. Tegen het einde van 2020 zal het heiligdom ruimte bieden aan maximaal 70 beren. Zodra alle bouwwerkzaamheden zijn voltooid, vinden maximaal 100 geredde beren een nieuw huis op 10 hectare grond. 28 Aziatische zwarte beren genieten al van hun nieuwe leven in de voor de soort geschikte omgeving. Gebouwd volgens de hoogste normen, het berenreservaat heeft een dierenkliniek, quarantaine, twee berenhuizen en vier buitenverblijven. Bezoekers kunnen zien hoe de beren soortgeschikt leven. In de ruime buitenverblijven hebben de beren toegang tot vijvers, bomen, klim- en schuilplaatsen. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilig thuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum voor het behoud van dieren en soorten in Vietnam.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek