Doneren
Beren Dasha en Lelya

VIER VOETERS redt twee bruine beren die als toeristische attractie in Oekraïne worden gehouden

Dasha en Lelya vinden voor altijd hun thuis in BERENWOUD Domazhyr

30.10.2019

30.10.2019 – Wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft met succes twee vrouwelijke bruine beren gered op 29 oktober in Oekraïne en overgebracht naar BERENWOUD Domazhyr, dichtbij Lviv. Dasha en Lelya werden gehouden als toeristische attractie in een hotel/ restaurant in Skole. Ze brachten het grootste deel van hun leven door in een kleine betonnen kooi, niet in staat om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Omdat de eigenaren van plan zijn om het perceel te verkopen nadat ze hun bedrijf hebben gesloten, werd VIER VOETERS onlangs door de Oekraïense autoriteiten gevraagd om de beren onder hun deskundige hoede te nemen. In het VIER VOETERS-reservaat BERENWOUD Domazhyr zullen Dasha en Lelya een nieuw leven beginnen in een, voor hun soort, geschikte en natuurlijke omgeving.

Het team ter plaatse bereikte de voormalige hotel- en restaurantlocatie in West-Oekraïne na twee uur rijden vanaf het berenreservaat. De 13-jarige beren kregen een ongeschikt dieet van pap met gesuikerde melk en brood. In hun kleine betonnen behuizing hadden ze geen toegang tot vers water of een vijver. Ook hadden de beren geen verrijking in hun kooi om zichzelf bezig te houden. Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) onderzocht beide beren vóór het vertrek naar BERENWOUD Domazhyr. 

“Als gevolg van de slechte omstandigheden waarin ze zijn gehouden en het gebrek aan verrijking, vertonen de beren stereotiep gedrag; ze hebben geleden aan ernstige verveling, knaagden aan de tralies en lagen lusteloos op de grond. Door Het bijten op de tralies in combinatie met ongepaste voeding hebben beide beren tandproblemen van verschillende gradaties. Afgezien daarvan hebben we geen ernstige gezondheidsproblemen gevonden. De beren hebben nu tijd om te rusten voordat we in het voorjaar opnieuw een uitgebreide medische controle uitvoeren, ”

Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW)

Dasha en Lelya zijn veilig aangekomen bij hun nieuwe thuis. Vanaf nu zal het ervaren team in het opvangcentrum hen alle zorg geven die ze nodig hebben. De beren worden voorlopig in een aangepast verblijf gehouden, maar zodra ze zich hebben aangepast aan hun nieuwe omgeving, worden ze vrijgelaten in een grote, natuurlijke buitenruimte.

Overplaatsing van vier resterende beren in het voorjaar van 2020

Dasha en Lelya werden op het hotel- en restaurantterrein bewaard met vier andere beren - twee elfjarige beren en hun nakomelingen; twee welpen die begin 2018 zijn geboren. Omdat de bereneigenaren de grond willen verkopen, kwamen ze overeen de resterende beren ook over te dragen. Na de beslissing van de verantwoordelijke autoriteiten worden de vier beren binnenkort onder de hoede van VIER VOETERS geplaatst. “Volgens informatie die we hebben ontvangen, zijn in het verleden ook andere welpen op de locatie gefokt, maar helaas weten we niet waar die beren zich bevinden. We kunnen niet uitsluiten dat ze op jachtstations zijn beland als vechtberen, wat gebruikelijk is in Oekraïne. We zijn desondanks blij dat we het leven in gevangenschap voor deze zes beren kunnen beëindigen. Dit is het resultaat van de goede samenwerking tussen VIER VOETERS en de Oekraïense autoriteiten. In ons berenreservaat kunnen de dieren in een soort-specifieke omgeving leven, buiten verkennen en hun instinct herontdekken ”, zegt Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS. De organisatie is van plan om de vier beren die nog op locatie in Skole zijn, over te brengen naar BERENWOUD Domazhyr in het voorjaar van 2020.

14 geredde beren in het Oekraïense reservaat

BERENWOUD Domazhyr werd officieel geopend voor bezoekers in oktober 2017. Met nieuwkomers Dasha en Lelya meegeteld, leven 14 beren gered van catastrofale leefomstandigheden nu op het terrein van 7,7 hectare. Zodra alle bouwwerkzaamheden in de komende jaren zijn voltooid, breidt VIER VOETERS het berenreservaat verder uit met 20 hectare grond en biedt ruimte aan maximaal 30 geredde beren. Met de bouw van BERENWOUD Domazhyr heeft VIER VOETERS een soortgeschikt thuis voor geredde beren gecreëerd, waardoor de Oekraïense regering het verbod op het houden van vechtberen in het land kan handhaven. Deze beren worden geketend en kunnen zichzelf nauwelijks verdedigen om honden te trainen voor de jacht. Bovendien biedt het berenreservaat ook een thuis voor individuele dieren van andere wrede en ongepaste vormen van beren houden.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek