Doneren
Beren Dasha en Lelya

VIER VOETERS redt twee bruine beren die als toeristische attractie in Oekraïne worden gehouden

Dasha en Lelya vinden voor altijd hun thuis in BERENWOUD Domazhyr

30.10.2019

30.10.2019 – Wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft met succes twee vrouwelijke bruine beren gered op 29 oktober in Oekraïne en overgebracht naar BERENWOUD Domazhyr, dichtbij Lviv. Dasha en Lelya werden gehouden als toeristische attractie in een hotel/ restaurant in Skole. Ze brachten het grootste deel van hun leven door in een kleine betonnen kooi, niet in staat om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Omdat de eigenaren van plan zijn om het perceel te verkopen nadat ze hun bedrijf hebben gesloten, werd VIER VOETERS onlangs door de Oekraïense autoriteiten gevraagd om de beren onder hun deskundige hoede te nemen. In het VIER VOETERS-reservaat BERENWOUD Domazhyr zullen Dasha en Lelya een nieuw leven beginnen in een, voor hun soort, geschikte en natuurlijke omgeving.

Het team ter plaatse bereikte de voormalige hotel- en restaurantlocatie in West-Oekraïne na twee uur rijden vanaf het berenreservaat. De 13-jarige beren kregen een ongeschikt dieet van pap met gesuikerde melk en brood. In hun kleine betonnen behuizing hadden ze geen toegang tot vers water of een vijver. Ook hadden de beren geen verrijking in hun kooi om zichzelf bezig te houden. Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) onderzocht beide beren vóór het vertrek naar BERENWOUD Domazhyr. 

“Als gevolg van de slechte omstandigheden waarin ze zijn gehouden en het gebrek aan verrijking, vertonen de beren stereotiep gedrag; ze hebben geleden aan ernstige verveling, knaagden aan de tralies en lagen lusteloos op de grond. Door Het bijten op de tralies in combinatie met ongepaste voeding hebben beide beren tandproblemen van verschillende gradaties. Afgezien daarvan hebben we geen ernstige gezondheidsproblemen gevonden. De beren hebben nu tijd om te rusten voordat we in het voorjaar opnieuw een uitgebreide medische controle uitvoeren, ”

Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW)

Dasha en Lelya zijn veilig aangekomen bij hun nieuwe thuis. Vanaf nu zal het ervaren team in het opvangcentrum hen alle zorg geven die ze nodig hebben. De beren worden voorlopig in een aangepast verblijf gehouden, maar zodra ze zich hebben aangepast aan hun nieuwe omgeving, worden ze vrijgelaten in een grote, natuurlijke buitenruimte.

Overplaatsing van vier resterende beren in het voorjaar van 2020

Dasha en Lelya werden op het hotel- en restaurantterrein bewaard met vier andere beren - twee elfjarige beren en hun nakomelingen; twee welpen die begin 2018 zijn geboren. Omdat de bereneigenaren de grond willen verkopen, kwamen ze overeen de resterende beren ook over te dragen. Na de beslissing van de verantwoordelijke autoriteiten worden de vier beren binnenkort onder de hoede van VIER VOETERS geplaatst. “Volgens informatie die we hebben ontvangen, zijn in het verleden ook andere welpen op de locatie gefokt, maar helaas weten we niet waar die beren zich bevinden. We kunnen niet uitsluiten dat ze op jachtstations zijn beland als vechtberen, wat gebruikelijk is in Oekraïne. We zijn desondanks blij dat we het leven in gevangenschap voor deze zes beren kunnen beëindigen. Dit is het resultaat van de goede samenwerking tussen VIER VOETERS en de Oekraïense autoriteiten. In ons berenreservaat kunnen de dieren in een soort-specifieke omgeving leven, buiten verkennen en hun instinct herontdekken ”, zegt Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS. De organisatie is van plan om de vier beren die nog op locatie in Skole zijn, over te brengen naar BERENWOUD Domazhyr in het voorjaar van 2020.

14 geredde beren in het Oekraïense reservaat

BERENWOUD Domazhyr werd officieel geopend voor bezoekers in oktober 2017. Met nieuwkomers Dasha en Lelya meegeteld, leven 14 beren gered van catastrofale leefomstandigheden nu op het terrein van 7,7 hectare. Zodra alle bouwwerkzaamheden in de komende jaren zijn voltooid, breidt VIER VOETERS het berenreservaat verder uit met 20 hectare grond en biedt ruimte aan maximaal 30 geredde beren. Met de bouw van BERENWOUD Domazhyr heeft VIER VOETERS een soortgeschikt thuis voor geredde beren gecreëerd, waardoor de Oekraïense regering het verbod op het houden van vechtberen in het land kan handhaven. Deze beren worden geketend en kunnen zichzelf nauwelijks verdedigen om honden te trainen voor de jacht. Bovendien biedt het berenreservaat ook een thuis voor individuele dieren van andere wrede en ongepaste vormen van beren houden.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek