Doneren
Schapen gered door VIER VOETERS

Geredde schapen van gekapseisd schip krijgen nieuw thuis dankzij VIER VOETERS

De 180 overlevende schapen krijgen een tweede kans 

10.1.2020

Amsterdam, 10 januari 2020 – Na wekenlange onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten, hebben de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (FOUR PAWS) en haar Roemeense partner, ARCA, eindelijk de voogdij ontvangen over de 180 geredde schapen van een schip dat eind november 2019 voor de kust van Roemenië was omgeslagen. Op 10 januari brachten VIER VOETERS en ARCA de schapen naar een boerderij ten noorden van Boekarest, waar ze zullen blijven tot een definitieve beslissing over hun lot is genomen. Ondertussen roept VIER VOETERS de EU-Commissie op een einde te maken aan het transport van levende dieren.

Op 24 november kapseisde het schip, geladen met ruim 14.000 schapen, voor de kust van Roemenië toen het op weg was naar Saoedi-Arabië. Het team van ARCA voerde dag en nacht een race tegen de klok, op zoek naar levende schapen in het zinkende schip. In totaal wist het team 254 nog levende schapen van boord te halen. Helaas stierven tientallen van de geredde schapen kort daarna door uitputting en dodelijke verwondingen. 

Nu, anderhalve maand na het tragische ongeluk, kregen VIER VOETERS en ARCA groen licht om de voogdij over de resterende 180 schapen over te nemen. Het dierenwelzijnsteam bracht de schapen naar hun nieuwe tijdelijke thuis ten noorden van Boekarest. 

“We zijn blij dat de Roemeense autoriteiten ons de voogdij over de schapen hebben gegeven, en we zullen nauw met hen blijven samenwerken. Kort na aankomst heeft ons team de dieren onderzocht en gekeken welke toekomstige zorg nodig is. De meeste schapen zijn in goede conditie. Nu kunnen ze vooral rusten en herstellen van al het lijden dat ze de laatste tijd hebben moeten doorstaan”

zegt Jackson Zee, directeur van de afdeling Noodhulp bij VIER VOETERS

Europese regels voor diertransporten moeten rekening houden met dierenwelzijn

De recente scheepsramp in Roemenië maakt opnieuw duidelijk dat er grote dierenwelzijnsproblemen optreden tijdens het vervoer van levende dieren. “Elk jaar worden meer dan drie miljoen levende dieren van de EU naar derde landen vervoerd, maar deze dieren worden niet beschermd. Het transport van levende dieren moet daarom worden verboden. VIER VOETERS roept alle Europese lidstaten op om te werken aan een einde aan het vervoer van levende dieren”, zegt Martina Stephany, directeur van de afdeling Landbouwdieren en Voeding bij VIER VOETERS. “In de tussentijd moeten de lidstaten investeren in duurzame oplossingen, zoals een beperking van de transportduur van levende dieren tot maximaal acht uur, meer onaangekondigde controles en strengere sancties voor overtredingen.”

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek