Doneren
Schapen gered door VIER VOETERS

Geredde schapen van gekapseisd schip krijgen nieuw thuis dankzij VIER VOETERS

De 180 overlevende schapen krijgen een tweede kans 

10.1.2020

Amsterdam, 10 januari 2020 – Na wekenlange onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten, hebben de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (FOUR PAWS) en haar Roemeense partner, ARCA, eindelijk de voogdij ontvangen over de 180 geredde schapen van een schip dat eind november 2019 voor de kust van Roemenië was omgeslagen. Op 10 januari brachten VIER VOETERS en ARCA de schapen naar een boerderij ten noorden van Boekarest, waar ze zullen blijven tot een definitieve beslissing over hun lot is genomen. Ondertussen roept VIER VOETERS de EU-Commissie op een einde te maken aan het transport van levende dieren.

Op 24 november kapseisde het schip, geladen met ruim 14.000 schapen, voor de kust van Roemenië toen het op weg was naar Saoedi-Arabië. Het team van ARCA voerde dag en nacht een race tegen de klok, op zoek naar levende schapen in het zinkende schip. In totaal wist het team 254 nog levende schapen van boord te halen. Helaas stierven tientallen van de geredde schapen kort daarna door uitputting en dodelijke verwondingen. 

Nu, anderhalve maand na het tragische ongeluk, kregen VIER VOETERS en ARCA groen licht om de voogdij over de resterende 180 schapen over te nemen. Het dierenwelzijnsteam bracht de schapen naar hun nieuwe tijdelijke thuis ten noorden van Boekarest. 

“We zijn blij dat de Roemeense autoriteiten ons de voogdij over de schapen hebben gegeven, en we zullen nauw met hen blijven samenwerken. Kort na aankomst heeft ons team de dieren onderzocht en gekeken welke toekomstige zorg nodig is. De meeste schapen zijn in goede conditie. Nu kunnen ze vooral rusten en herstellen van al het lijden dat ze de laatste tijd hebben moeten doorstaan”

zegt Jackson Zee, directeur van de afdeling Noodhulp bij VIER VOETERS

Europese regels voor diertransporten moeten rekening houden met dierenwelzijn

De recente scheepsramp in Roemenië maakt opnieuw duidelijk dat er grote dierenwelzijnsproblemen optreden tijdens het vervoer van levende dieren. “Elk jaar worden meer dan drie miljoen levende dieren van de EU naar derde landen vervoerd, maar deze dieren worden niet beschermd. Het transport van levende dieren moet daarom worden verboden. VIER VOETERS roept alle Europese lidstaten op om te werken aan een einde aan het vervoer van levende dieren”, zegt Martina Stephany, directeur van de afdeling Landbouwdieren en Voeding bij VIER VOETERS. “In de tussentijd moeten de lidstaten investeren in duurzame oplossingen, zoals een beperking van de transportduur van levende dieren tot maximaal acht uur, meer onaangekondigde controles en strengere sancties voor overtredingen.”

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek