Doneren
Redding van beer Teddy

Na jaren van lijden krijgt beer Teddy in Bulgarije het leven dat hij verdient 

VIER VOETERS redt bruine beer in Noord-Macedonië en brengt hem over naar DANSBERENPARK Belitsa 

6.11.2020

5 november 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft op 5 november met succes een vier jaar oude bruine beer uit de wrede omstandigheden in Noord-Macedonië gered. Volgens zijn voormalige eigenaar werd beer Teddy in het wild als weeswelpje gevonden en als huisdier opgevoed in de achtertuin van zijn huis. Toen hij te groot werd, droeg zijn eigenaar hem over aan de dierentuin van Shtip, waar hij drie jaar achter de roestige tralies van een kleine kooi doorbracht. Toen bleek dat de dierentuin geen vergunning had om de beer te houden, bracht VIER VOETERS hem over naar het opvangcentrum DANSBERENPARK Belitsa in Bulgarije, dat het in samenwerking met Fondation Brigitte Bardot beheert.

Na berichten over de erbarmelijke levensomstandigheden van Teddy, begon VIER VOETERS de situatie eind 2019 te onderzoeken. Een bezoek ter plaatse wees uit dat de omstandigheden waarin de jonge beer werd gehouden ernstig ontoereikend waren en duidelijk een alarmerende invloed hadden op zijn fysieke en mentale welzijn. Bovendien was de oude, roestige kooi niet ontsnappingsbestendig en vormde daarom een potentieel risico voor de openbare veiligheid in het geval Teddy zou uitbreken. Na onderhandelingen met de autoriteiten en een vertraging door COVID-19-beperkingen, kon een VIER VOETERS-team eindelijk de 500 kilometer lange reis naar Noord-Macedonië via Griekenland terug naar Bulgarije ondernemen om Teddy te redden .

‘We verwelkomen het besluit van de gemeente Shtip en de verantwoordelijke autoriteiten om een einde te maken aan het ongepast houden van Teddy, zodat hij een gelukkiger en soortgericht leven onder onze hoede kan beginnen. We waarderen ook de steun van Zoo Skopje bij het voorbereiden van alle benodigde documenten om, ondanks een wereldwijde pandemie, Teddy naar zijn nieuwe onderkomen te brengen. Teddy heeft nu de tijd om te rusten. Hij vertoont duidelijke tekenen van jarenlange opsluiting; zijn tanden zijn beschadigd door het bijten op de metalen staven en zijn poten zijn geïnfecteerd door de betonnen vloer in zijn kooi. Hij leefde een erg somber leven, zonder enige verrijking of ruimte om te bewegen. Dat gaat nu veranderen, en hij kan zijn natuurlijke gedrag in onze opvang herontdekken’, 

zegt Barbara van Genne, verantwoordelijk voor Wild Animal Rescue and Advocacy bij VIER VOETERS.

Zwakke handhaving van de voorschriften voor het houden van beren in Noord-Macedonië

Het privé houden van beren is in Noord-Macedonië legaal, op voorwaarde dat het houden van beren is geregistreerd en goedgekeurd door de autoriteiten. Het privé houden zonder vergunning is echter verboden, maar tot dusver is dit verbod onvoldoende gehandhaafd vanwege het gebrek aan soortspecifieke accommodaties voor wilde dieren in het land. Volgens informatie die aan VIER VOETERS is verstrekt, leven er in Noord-Macedonië minstens  nog twee beren in privé-gevangenschap die lijden onder ongeschikte omstandigheden. Door Teddy te redden, wil VIER VOETERS niet alleen het leven van de beer aanzienlijk verbeteren, maar zal het ook blijven werken aan zijn doel om een einde te maken aan het wrede houden van beren in Zuidoost-Europa. Om dit te realiseren zal VIER VOETERS de goede samenwerking met de lokale autoriteiten voortzetten om hen te ondersteunen bij de effectieve handhaving van de wetten inzake het houden van beren en om verdere beren in nood te helpen.

Een tehuis voor mishandelde beren in Bulgarije

DANSBERENPARK Belitsa ligt in het Rila-gebergte in West-Bulgarije en wordt sinds 2000 gerund door VIER VOETERS in samenwerking met Fondation Brigitte Bardot. De meeste van de 21 bruine beren die momenteel op 12 hectare natuurrijke omgeving leven, waren voormalige dansende beren uit Bulgarije, Servië en Albanië. Het reservaat biedt ook een soortgeschikt onderkomen voor beren die uit andere vormen van ongepast houden werden gered. Bezoekers ontvangen uitgebreide informatie over de trieste omstandigheden waarin de beren leden voordat ze werden gered, evenals over de belangrijkste natuurlijke vereisten van bruine berensoorten en hun instandhouding.

Steun Teddy's nieuwe leven

Press contact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek