Doneren
Een huisdier nemen tijdens corona

Coronavirus: het perfecte moment om een huisdier te nemen? 

VIER VOETERS biedt advies over pleegouderschap en adoptie

15.4.2020

15 April 2020 – Vanwege sluitingen en strikte uitgaansverboden in veel landen en het resulterende isolement, wensen mensen steeds meer dat een huisdier hen gezelschap houdt. De huidige situatie lijkt het ideale moment om een tijdelijk pleeggezin te bieden aan een dier of zelfs een huisdier te adopteren. De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS waarschuwt echter voor spontane beslissingen: het meenemen van een huisdier moet zorgvuldig worden overwogen. Adoptie houdt in dat u zich inzet om voor een huisdier te zorgen en op lange termijn een stabiel en veilig huis te bieden. Het pleegouderschap moet ook niet lichtvaardig worden opgevat, omdat veel dieren speciale zorg en aandacht nodig hebben.
 

Aangezien door de huidige situatie veel mensen hun huisdieren weggeven  staan dierenasielen onder grote druk. Sommigen kunnen niet financieel voor hun huisdieren zorgen nadat ze hun baan hebben verloren of een inkomensverlies hebben geleden. Anderen zijn bang dat hun huisdieren het coronavirus op mensen kunnen overdragen en ze dus aan asiels zullen overdragen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ondersteund door wetenschappelijke bevindingen, zijn dergelijke angsten ongegrond. Desalniettemin maken mensen zich zorgen. VIER VOETERS spoort iedereen aan die meer dan ooit een huisdier wil opnemen:  adopt, don’t shop. 

‘Dieren bieden emotionele steun in tijden van crisis. Hun aanwezigheid vermindert stress en heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid. Het zou geweldig zijn als veel asieldieren nu voor altijd een onderkomen zouden vinden. Maar het is cruciaal dat mensen goed nadenken of ze de rest van hun leven een huisdier kunnen verzorgen en hen niet alleen voor gezelschap nemen in moeilijke tijden‘

Sarah Ross, Gezelschapsdierenexpert bij VIER VOETERS

Verantwoordelijkheid op lange termijn

‘Iedereen die overweegt een asieldier te adopteren of pleegouder te worden, moet er rekening mee houden dat het sociale en professionele leven op een gegeven moment weer normaal wordt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de dieren nog steeds worden verzorgd nadat de beperkingen zijn opgeheven, vooral als het gaat om geadopteerde huisdieren, aangezien dit een verantwoordelijkheid op lange termijn is. 

Mensen moeten overwegen of ze de financiële middelen hebben om hun hele leven voor een huisdier te zorgen. 'Zullen ze het huisdier regelmatig kunnen uitlaten? Is het mogelijk om een hond naar kantoor te brengen? Dieren hebben individuele behoeften waaraan moet worden voldaan om hun welzijn te garanderen ‘, zegt Ross.

Er moet ook rekening worden gehouden met de levensstijl - honden hebben bijvoorbeeld veel aandacht nodig en zijn niet geschikt voor mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen en de hond alleen achterlaten. Pleegouderschap heeft een vergelijkbare overweging nodig. 

‘Als de wereld weer normaal wordt, hoeven pleegdieren die al veel hebben geleden niet terug naar het asiel. Pleegouderschap kan op korte termijn verlichting bieden voor asiels, maar als de dieren worden teruggebracht zodra het isolement voorbij is, kan de situatie voor zowel het dier als het asiel nog erger worden ‘, zegt Ross.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek