Zoek

DonerenAdopterenShop
Mink at a fur farm

COVID-19 aangetroffen op Nederlandse nertsenbedrijven

27.4.2020

VIER VOETERS eist verbod op pelsdierfokkerijen 

27 april 2020 – Nadat op twee nertsenbedrijven in Nederland COVID-19-infecties werden gevonden, roept de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS op tot een snel verbod op pelsdierfokkerijen in China en andere landen. Op zondag 26 april bevestigde het Nederlandse Ministerie van Landbouw de ontdekking van het COVID-19-virus nadat symptomen zoals ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij de dieren waren waargenomen. Enkele werknemers vertoonden ook symptomen, maar zijn tot dusver niet getest.

Ook werd tijdens de SARS-pandemie van 2003 het virus onder meer bij wasbeerhonden aangetroffen, die met miljoenen in pelsboerderijen worden gehouden.

‘Op pelsdierfokkerijen worden duizenden dieren zoals nertsen, wasbeerhonden of vossen onder gruwelijke omstandigheden in kleine kooien gepropt. Veel dieren lijden aan verwondingen en ziektes. Bontfokkerijen moeten niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn worden verboden, maar ook om de ontwikkeling en verspreiding van gevaarlijke zoönosen, zoals het huidige COVID-19-virus, te stoppen.‘

eist Thomas Pietsch, wilde dieren expert bij VIER VOETERS! 

Een van de meest gerenommeerde corona-experts van Duitsland, professor dr. Christian Drosten, die het Instituut voor Virologie van het Charité-ziekenhuis in Berlijn leidt, vermoedt volgens de Britse krant The Guardian ook dat wasbeerhondenboerderijen een mogelijke bron van het COVID-19-virus kunnen zijn.

China als hotspot voor bont

China heeft verreweg de belangrijkste bontindustrie ter wereld. In 2018 werden er naar schatting 21 miljoen nertsenhuiden, 17 miljoen vossenhuiden en 12 miljoen wasbeerhondenhuiden geproduceerd. Desalniettemin heeft de Chinese regering als gevolg van de huidige pandemie de pelsindustrie momenteel vrijgesteld van beperkingen op het gebruik van in het wild levende dieren en heeft ze pelsdieren als boerderijdieren genoemd. ‘Om veiligheidsredenen moeten niet alleen wilde dierenmarkten worden gesloten. Ook de bontindustrie moet worden stilgelegd en haar rol bij de totstandkoming van COVID-19 moet zo snel mogelijk worden onderzocht‘, zegt Pietsch. Overdracht van het COVID-19-virus van boerderijdieren en huisdieren op mensen is momenteel uitgesloten.

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen.