Doneren
Beer in kooi

Het einde van de Marghazar Zoo in Islamabad:

VIER VOETERS verhuist beren Suzie en Bubloo naar Jordanië 

17.12.2020

17 december 2020Na de succesvolle redding van de inmiddels wereldberoemde olifant Kaavan twee weken geleden, slaagde de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS erin om op 16 december de laatste twee dieren van de Marghazar Zoo, de bruine Himalayaberen Suzie en Bubloo, te evacueren. VIER VOETERS heeft de beren per vliegtuig van Pakistan overgebracht naar Jordanië, waar ze een soortgericht onderkomen zullen vinden in het reservaat ‘Al Ma'wa for Nature and Wildlife’  dat gerund wordt door de Princess Alia Foundation en VIER VOETERS. Door het vertrek van Suzie en Bubloo zijn er eindelijk geen dieren meer in de dierentuin van Islamabad, dat nu eindelijk voorgoed de poorten sluit. Sinds augustus 2020 heeft VIER VOETERS, samen met het Pakistaanse ministerie van Klimaatverandering, de Islamabad Wildlife Management Board (IWMB) en financieel ondersteund door de Amerikaanse zakenman Eric S.Margolis, meer dan 30 dieren geëvacueerd uit de Marghazar Zoo, waaronder wolven, herten, konijnen, apen en olifant Kaavan.

De twee beren Suzie en Bubloo hebben jaren van lijden doorstaan. Voordat ze naar de Marghazar Zoo kwamen, werden ze als zogenaamde dansende beren misbruikt. Om te voorkomen dat ze hun eigenaar en toeschouwers zouden verwonden, waren bij beide beren bijna al hun tanden verwijderd. Het team van VIER VOETERS ontdekte ook ernstige gedragsproblemen bij de dieren. Dierenartsen moesten in augustus 2020 een spoedoperatie uitvoeren bij de 17-jarige beer Suzie, omdat ze leed aan een ernstig geïnfecteerde borstwond, waarschijnlijk als gevolg van een recente verwijdering van een tumor.  

‘Na getuige te zijn geweest van het vertrek van hun mede-dierentuinbewoner Kaavan, beginnen ook Suzie en Bubloo eindelijk een nieuw leven. Met hun vertrek naar Jordanië kunnen we de beren de medische behandeling en zorg geven die ze hard nodig hebben. Na bijna vier maanden hard werken in Pakistan sluiten we voor eens en voor altijd de poorten van de Marghazar Zoo. De annulering op het laatste moment van de exportvergunningen van de beren was vorige week een korte tegenslag, maar gelukkig oordeelden het Hooggerechtshof van Islamabad en de IWMB opnieuw in het voordeel van het dierenwelzijn. De overdracht zou ook nooit mogelijk zijn geweest zonder de steun van de Pakistaanse gemeenschap en de financiële hulp van de Amerikaanse zakenman Eric S. Margolis‘, 

zegt dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en hoofd van de reddingsmissie.

De geschiedenis van de Marghazar Zoo

De 28 hectare grote Marghazar Zoo werd oorspronkelijk in 1978 geopend als een natuurreservaat in de Margalla Hills in Islamabad, maar werd later omgebouwd tot een dierentuin. De dierentuin is sinds de oprichting eigendom van Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Maar in de afgelopen vier jaar zijn meer dan twee dozijn dieren gestorven in de Marghazar Zoo, waaronder zes leeuwenwelpen. De slechte houdomstandigheden van de dierentuin hebben herhaaldelijk internationale krantenkoppen gehaald. Uiteindelijk beval het Hooggerechtshof van Islamabad in mei 2020 de sluiting van de vervallen dierentuin, maar dit was te laat om twee leeuwen te redden. In juli 2020 circuleerden er schokkende beelden van de leeuwen die een brand probeerden te trotseren in hun kleine verblijf in de Marghazar Zoo. Onervaren dierenverzorgers staken het vuur aan om de grote katten in transportboxen te dwingen. Beide leeuwen stierven eind juli als gevolg van het inademen van rook. De dierentuin kreeg speciale aandacht voor zijn beroemdste bewoner, de Aziatische olifant Kaavan, die VIER VOETERS eind november 2020 naar Cambodja verhuisde.

Steun het nieuwe begin van beren Suzie en Bubloo

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek