Doneren
Beer in kooi

Het einde van de Marghazar Zoo in Islamabad:

VIER VOETERS verhuist beren Suzie en Bubloo naar Jordanië 

17.12.2020

17 december 2020Na de succesvolle redding van de inmiddels wereldberoemde olifant Kaavan twee weken geleden, slaagde de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS erin om op 16 december de laatste twee dieren van de Marghazar Zoo, de bruine Himalayaberen Suzie en Bubloo, te evacueren. VIER VOETERS heeft de beren per vliegtuig van Pakistan overgebracht naar Jordanië, waar ze een soortgericht onderkomen zullen vinden in het reservaat ‘Al Ma'wa for Nature and Wildlife’  dat gerund wordt door de Princess Alia Foundation en VIER VOETERS. Door het vertrek van Suzie en Bubloo zijn er eindelijk geen dieren meer in de dierentuin van Islamabad, dat nu eindelijk voorgoed de poorten sluit. Sinds augustus 2020 heeft VIER VOETERS, samen met het Pakistaanse ministerie van Klimaatverandering, de Islamabad Wildlife Management Board (IWMB) en financieel ondersteund door de Amerikaanse zakenman Eric S.Margolis, meer dan 30 dieren geëvacueerd uit de Marghazar Zoo, waaronder wolven, herten, konijnen, apen en olifant Kaavan.

De twee beren Suzie en Bubloo hebben jaren van lijden doorstaan. Voordat ze naar de Marghazar Zoo kwamen, werden ze als zogenaamde dansende beren misbruikt. Om te voorkomen dat ze hun eigenaar en toeschouwers zouden verwonden, waren bij beide beren bijna al hun tanden verwijderd. Het team van VIER VOETERS ontdekte ook ernstige gedragsproblemen bij de dieren. Dierenartsen moesten in augustus 2020 een spoedoperatie uitvoeren bij de 17-jarige beer Suzie, omdat ze leed aan een ernstig geïnfecteerde borstwond, waarschijnlijk als gevolg van een recente verwijdering van een tumor.  

‘Na getuige te zijn geweest van het vertrek van hun mede-dierentuinbewoner Kaavan, beginnen ook Suzie en Bubloo eindelijk een nieuw leven. Met hun vertrek naar Jordanië kunnen we de beren de medische behandeling en zorg geven die ze hard nodig hebben. Na bijna vier maanden hard werken in Pakistan sluiten we voor eens en voor altijd de poorten van de Marghazar Zoo. De annulering op het laatste moment van de exportvergunningen van de beren was vorige week een korte tegenslag, maar gelukkig oordeelden het Hooggerechtshof van Islamabad en de IWMB opnieuw in het voordeel van het dierenwelzijn. De overdracht zou ook nooit mogelijk zijn geweest zonder de steun van de Pakistaanse gemeenschap en de financiële hulp van de Amerikaanse zakenman Eric S. Margolis‘, 

zegt dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en hoofd van de reddingsmissie.

De geschiedenis van de Marghazar Zoo

De 28 hectare grote Marghazar Zoo werd oorspronkelijk in 1978 geopend als een natuurreservaat in de Margalla Hills in Islamabad, maar werd later omgebouwd tot een dierentuin. De dierentuin is sinds de oprichting eigendom van Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Maar in de afgelopen vier jaar zijn meer dan twee dozijn dieren gestorven in de Marghazar Zoo, waaronder zes leeuwenwelpen. De slechte houdomstandigheden van de dierentuin hebben herhaaldelijk internationale krantenkoppen gehaald. Uiteindelijk beval het Hooggerechtshof van Islamabad in mei 2020 de sluiting van de vervallen dierentuin, maar dit was te laat om twee leeuwen te redden. In juli 2020 circuleerden er schokkende beelden van de leeuwen die een brand probeerden te trotseren in hun kleine verblijf in de Marghazar Zoo. Onervaren dierenverzorgers staken het vuur aan om de grote katten in transportboxen te dwingen. Beide leeuwen stierven eind juli als gevolg van het inademen van rook. De dierentuin kreeg speciale aandacht voor zijn beroemdste bewoner, de Aziatische olifant Kaavan, die VIER VOETERS eind november 2020 naar Cambodja verhuisde.

Steun het nieuwe begin van beren Suzie en Bubloo

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek