Doneren
Beer in kooi

VIER VOETERS ondersteunt redding van ruim 30 dieren uit Pakistaanse dierentuin

Na de gruwelijke dood van twee leeuwen

31.8.2020

Schokkende beelden van twee leeuwen - die proberen te ontkomen aan een brand in hun kleine verblijf in de Pakistaanse dierentuin Marghazar in Islamabad - hebben geleid tot actie van VIER VOETERS en de lokale autoriteiten.

Onervaren dierverzorgers stichtten brand om de leeuwen in transportkisten te krijgen; de leeuwen overleden eind juli doordat ze teveel rook binnenkregen. De overdracht van de leeuwen werd voorafgegaan door het baanbrekende besluit van het Hooggerechtshof in Islamabad in mei om de Marghazar-dierentuin te sluiten, vanwege de slechte omstandigheden waaronder de dieren werden gehouden, gebrek aan ervaring van het personeel en onvoldoende financiering.

Samen met het Pakistaanse Ministerie van Klimaatverandering en de Islamabad Wildlife Management Board steunt VIER VOETERS de veilige overplaatsing van de resterende dieren in de dierentuin. Olifant Kavaan is  één van de dieren; hij verwierf al eerder internationale bekendheid dankzij een internationale reddingsactie. Zijn toekomst hangt af van de resultaten van de medische onderzoeken van VIER VOETERS.

Het team van VIER VOETERS, bestaande uit dierenartsen en deskundigen, is al ter plaatse in Marghazar Zoo in Islamabad. Niet alleen om de laatste onderhandelingen met de verantwoordelijke lokale autoriteiten af te ronden, maar ook om meer dan 30 dieren - twee bruine beren uit de Himalaya, drie wolven, twaalf apen, een hert en meer dan veertien konijnen - voor te bereiden op hun vertrek. Helaas hebben de slechte levensomstandigheden een stempel gedrukt op de dieren in de dierentuin. 

"Voordat de twee beren naar de dierentuin kwamen, moesten ze optreden als zogenaamde dansberen. Vandaar dat hun tanden zijn verwijderd. Samen met de dierenarts van de dierentuin hebben we al een noodoperatie moeten uitvoeren bij de vrouwelijke beer, omdat ze een ernstig geïnfecteerde wond had als gevolg van een recente verwijdering van een tumor. We hebben bij alle dieren ernstige gedragsstoornissen geconstateerd. Ze zijn apathisch en soms agressief. Dankzij de tussenkomst van het Pakistaanse Ministerie van Klimaatverandering en Islamabad Wildlife Management Board kunnen we deze dierentuindieren eindelijk uit hun lijden verlossen en ze naar een veilig toevluchtsoord in de regio brengen"

zegt Dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en hoofd van de reddingsmissie.

Dr. Anis ur Rahman, voorzitter van IWMB, voegt toe: "We zijn dankbaar dat de deskundigen van VIER VOETERS in Islamabad zijn om de lokale autoriteiten te helpen met de medische beoordeling en de verhuizing van de resterende dieren in de dierentuin van Marghazar. Deze dieren verdienen een betere toekomst en we maken dit graag mogelijk."

Olifant Kavaan

De beslissing over de toekomst van de olifant Kaavan, die in 1985 als geschenk uit Sri Lanka naar Pakistan kwam, is nog steeds niet genomen. Aanvankelijk deelde hij een verblijf in de dierentuin van Marghazar met zijn partner Saheli, maar sinds haar dood in 2012 leeft Kaavan een eenzaam bestaan. In 2016 werd een internationale campagne gestart om de olifant te redden. Toen de rechtbank in Islamabad de sluiting van de dierentuin in mei 2020 besliste, werd ook besloten dat Kaavan naar een dierenasiel in of buiten Pakistan moest worden gebracht, afhankelijk van zijn medische toestand. VIER VOETERS ondersteunt nu de Pakistaanse regering bij de beoordeling van de gezondheidstoestand van de olifant. Afhankelijk van de resultaten kan Kaavan later in het jaar naar een opvangcentrum worden overgebracht.

De geschiedenis van Marghazar Zoo

De 28 hectare grote Marghazar Zoo werd oorspronkelijk in 1978 geopend als een wildreservaat in de Margalla Hills in Islamabad, maar werd later omgebouwd tot een dierentuin. De dierentuin is sinds de oprichting eigendom van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

In de afgelopen vier jaar zijn er meer dan twee dozijn dieren gestorven in de Marghazar Zoo, waaronder zes leeuwenwelpjes. De ontoereikende houderijomstandigheden van de dierentuin hebben herhaaldelijk de internationale krantenkoppen gehaald. I

In 2016 was VIER VOETERS ter plaatse - voornamelijk om de gezondheidstoestand van de olifant Kaavan te beoordelen - en schreef een uitgebreid rapport over de verbetering van de leefomstandigheden van de dieren. Helaas is het rapport tot op heden niet geïmplementeerd.

Press contact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek