Zoek

Doneren Adopteren Shop
FOUR PAWS supports rescue of over 30 zoo animals in Pakistan

VIER VOETERS ondersteunt redding van ruim 30 dieren uit Pakistaanse dierentuin

31.8.2020

Na de gruwelijke dood van twee leeuwen

Schokkende beelden van twee leeuwen - die proberen te ontkomen aan een brand in hun kleine verblijf in de Pakistaanse dierentuin Marghazar in Islamabad - hebben geleid tot actie van VIER VOETERS en de lokale autoriteiten.

Onervaren dierverzorgers stichtten brand om de leeuwen in transportkisten te krijgen; de leeuwen overleden eind juli doordat ze teveel rook binnenkregen. De overdracht van de leeuwen werd voorafgegaan door het baanbrekende besluit van het Hooggerechtshof in Islamabad in mei om de Marghazar-dierentuin te sluiten, vanwege de slechte omstandigheden waaronder de dieren werden gehouden, gebrek aan ervaring van het personeel en onvoldoende financiering.

Samen met het Pakistaanse Ministerie van Klimaatverandering en de Islamabad Wildlife Management Board steunt VIER VOETERS de veilige overplaatsing van de resterende dieren in de dierentuin. Olifant Kavaan is  één van de dieren; hij verwierf al eerder internationale bekendheid dankzij een internationale reddingsactie. Zijn toekomst hangt af van de resultaten van de medische onderzoeken van VIER VOETERS.

Het team van VIER VOETERS, bestaande uit dierenartsen en deskundigen, is al ter plaatse in Marghazar Zoo in Islamabad. Niet alleen om de laatste onderhandelingen met de verantwoordelijke lokale autoriteiten af te ronden, maar ook om meer dan 30 dieren - twee bruine beren uit de Himalaya, drie wolven, twaalf apen, een hert en meer dan veertien konijnen - voor te bereiden op hun vertrek. Helaas hebben de slechte levensomstandigheden een stempel gedrukt op de dieren in de dierentuin. 

"Voordat de twee beren naar de dierentuin kwamen, moesten ze optreden als zogenaamde dansberen. Vandaar dat hun tanden zijn verwijderd. Samen met de dierenarts van de dierentuin hebben we al een noodoperatie moeten uitvoeren bij de vrouwelijke beer, omdat ze een ernstig geïnfecteerde wond had als gevolg van een recente verwijdering van een tumor. We hebben bij alle dieren ernstige gedragsstoornissen geconstateerd. Ze zijn apathisch en soms agressief. Dankzij de tussenkomst van het Pakistaanse Ministerie van Klimaatverandering en Islamabad Wildlife Management Board kunnen we deze dierentuindieren eindelijk uit hun lijden verlossen en ze naar een veilig toevluchtsoord in de regio brengen"

zegt Dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en hoofd van de reddingsmissie.

Dr. Anis ur Rahman, voorzitter van IWMB, voegt toe: "We zijn dankbaar dat de deskundigen van VIER VOETERS in Islamabad zijn om de lokale autoriteiten te helpen met de medische beoordeling en de verhuizing van de resterende dieren in de dierentuin van Marghazar. Deze dieren verdienen een betere toekomst en we maken dit graag mogelijk."

Olifant Kavaan

De beslissing over de toekomst van de olifant Kaavan, die in 1985 als geschenk uit Sri Lanka naar Pakistan kwam, is nog steeds niet genomen. Aanvankelijk deelde hij een verblijf in de dierentuin van Marghazar met zijn partner Saheli, maar sinds haar dood in 2012 leeft Kaavan een eenzaam bestaan. In 2016 werd een internationale campagne gestart om de olifant te redden. Toen de rechtbank in Islamabad de sluiting van de dierentuin in mei 2020 besliste, werd ook besloten dat Kaavan naar een dierenasiel in of buiten Pakistan moest worden gebracht, afhankelijk van zijn medische toestand. VIER VOETERS ondersteunt nu de Pakistaanse regering bij de beoordeling van de gezondheidstoestand van de olifant. Afhankelijk van de resultaten kan Kaavan later in het jaar naar een opvangcentrum worden overgebracht.

De geschiedenis van Marghazar Zoo

De 28 hectare grote Marghazar Zoo werd oorspronkelijk in 1978 geopend als een wildreservaat in de Margalla Hills in Islamabad, maar werd later omgebouwd tot een dierentuin. De dierentuin is sinds de oprichting eigendom van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

In de afgelopen vier jaar zijn er meer dan twee dozijn dieren gestorven in de Marghazar Zoo, waaronder zes leeuwenwelpjes. De ontoereikende houderijomstandigheden van de dierentuin hebben herhaaldelijk de internationale krantenkoppen gehaald. I

In 2016 was VIER VOETERS ter plaatse - voornamelijk om de gezondheidstoestand van de olifant Kaavan te beoordelen - en schreef een uitgebreid rapport over de verbetering van de leefomstandigheden van de dieren. Helaas is het rapport tot op heden niet geïmplementeerd.

Press contact

Marianne Michielen

Hoofd Communicatie

marianne.michielen@four-paws.org

020 - 625 25 26

Oostenburgervoorstraat 162
1018MR Amsterdam
Nederland

VIER VOETERS Nederland

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen.