Hond in kooi voor slacht

VIER VOETERS sluit in Cambodja een hondenslachthuis die cruciaal is voor de handel 

Duizenden honden wordt een gruwelijke dood door verdrinking en verstikking bespaard 

6.8.2020

Amsterdam, 6 augustus 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS sloot op 5 augustus een hondenslachthuis in de provincie Kampong Thom in Cambodja en redde ter plaatse alle 15 dieren. Dit is de tweede succesvolle sluiting nadat VIER VOETERS eind 2019 een grote leverancier van hondenvlees had gesloten. De sluiting volgt op een historisch verbod op hondenvlees, de eerste in zijn soort in Cambodja, door de regering van Siem Reap. Jaarlijks worden in Cambodja naar schatting drie miljoen honden, waaronder gestolen huisdieren, geslacht voor hun vlees. Gezien de bedreiging voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid roept VIER VOETERS op tot een volledig verbod van de barbaarse handel in honden- en kattenvlees in geheel Cambodja en in heel Zuidoost-Azië.

Het nu gesloten slachthuis doodde jaarlijks tot 3.000 honden, de meeste verhandeld vanuit Siem Reap, en diende als de grootste leverancier van hondenvlees in het gebied. Vanwege de strategische ligging tussen Siem Reap en Phnom Penh, zal de sluiting ernstige gevolgen hebben voor de aanvoer van hondenvlees in de aangrenzende provincies en de hoofdstad, en is het dus effectief buiten de directe omgeving. Tijdens de sluiting redde VIER VOETERS ter plaatse alle 15 honden die wachtten om geslacht te worden en vervoerde ze naar hun lokale liefdadigheidsinstelling ‘Animal Rescue Cambodia’. Daar kregen de honden onmiddellijke medische behandeling en zullen ze worden verzorgd totdat ze een liefdevol adoptiehuis vinden. 

‘Er is in heel Cambodja een ongelooflijk momentum om de handel in hondenvlees stop te zetten en we zijn opgelucht dat deze faciliteit definitief wordt gesloten. We hebben niet alleen de levens van de geredde honden veranderd, maar ook de tienduizenden honden die voor hun vlees een gruwelijke dood zal worden bespaard. We hebben ook succesvol kunnen samenwerken met de eigenaar van de faciliteit, die niet langer meer bij de handel betrokken wilde zijn. Maar het werk stopt niet alleen met de sluiting. De komende weken tot maanden zullen van cruciaal belang zijn voor het bieden van doorlopende medische behandeling aan de geredde honden, naast de liefde en zorg die nodig zijn om hen te helpen herstellen van deze traumatische ervaring‘

zegt Dr. Katherine Polak, hoofd van Stray Animal Care in Zuidoost-Azië van VIER VOETERS en dierenarts.

Van hondenslagers tot winkeliers
Tijdens de eerste onderzoeken ontmoette VIER VOETERS de eigenaren van de hondenslachterij in Kampong Thom, die spijt betuigden over het doden van honden en wanhopig waren om uit de handel te stappen. Gezien de recente aankondiging van een verbod op hondenvlees in de provincie Siem Reap, is er in Cambodja nu nog meer stimulans voor degenen die bij de handel betrokken zijn om er mee op te houden. Om de eigenaren met de handel te doen stoppen, faciliteert VIER VOETERS een alternatief levensonderhoud door de bouw en exploitatie van een kleine kruidenierswinkel om ervoor te zorgen dat de eigenaren in staat zijn om duurzaam uit de hondenvleeshandel te stappen. De eigenaren van het slachthuis hebben ook een levenslange toezegging gedaan om nooit meer betrokken te raken bij de handel in hondenvlees. Naast het redden van alle honden die ter plaatse werden gehouden, verwijderde het team van VIER VOETERS alle kooien en materiaal om te slachten.

Drie miljoen dode honden in Cambodja per jaar
Afgezien van de provincie Siem Reap, die onlangs de handel in hondenvlees verbood, is er in Cambodja geen specifieke wet die de handel verbiedt. Er bestaat echter wetgeving en als deze wordt gehandhaafd, kan dit de handel aanzienlijk beperken. Onderzoeken van VIER VOETERS hebben in alle stadia van de handel ernstige dierenwelzijnsproblemen aan het licht gebracht, van het vangen tot het slachten. De handel is van aanzienlijke omvang, waarbij elk jaar meer dan drie miljoen honden betrokken zijn, waarvan er vele van de straat worden gegraaid. In Cambodja worden de meeste honden gedood door verdrinkingskuilen, ze op te hangen of dood te steken. De handel in hondenvlees is een winst nastrevende industrie, met een levende hond die tussen de 1,80 en 2,70 euro per kilo oplevert, terwijl een kilo rauw vlees wordt verkocht voor maximaal 3,60 euro. Individuele hondenvleesgerechten kosten minder dan een euro. Alleen al in de hoofdstad Phnom Penh heeft VIER VOETERS meer dan 110 hondenvleesrestaurants gedocumenteerd. Mannen vormen de meerderheid van de consumenten die, vergezeld van alcohol en vrienden, het vlees als een snack eten. Vrouwelijke consumenten daarentegen hebben de neiging om thuis hondenvlees te eten, en om medische redenen. Hoewel de handel floreert, blijft de consumptie van hondenvlees een controversiële praktijk onder de Khmer.

De strijd van VIER VOETERS tegen de handel in honden- en kattenvlees
Om het welzijn van gezelschapsdieren in het land te verbeteren werkt VIER VOETERS in Cambodja samen met de lokale liefdadigheidsinstelling Animal Rescue Cambodia, naast het hebben van een memorandum van overeenstemming met het Cambodian Mine Action Centre (CMAC) - een Cambodjaanse overheidsinstantie - om de handel in hondenvlees te beëindigen . Om een duurzaam einde te maken aan de brute handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië, heeft VIER VOETERS op internationaal en nationaal niveau in Cambodja, Indonesië en Vietnam een campagne gelanceerd. ‘Door middel van educatief werk en samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten, lokale gemeenschappen en de toeristenindustrie, is het doel van VIER VOETERS dat regeringen in Zuidoost-Azië dierenbeschermingswetten invoeren, versterken en handhaven, die een einde zullen maken aan het vangen, slachten en consumeren van honden en katten. Dit beschermt niet alleen dieren, maar ook mensen tegen risico's voor de volksgezondheid. De recente COVID-19-pandemie zet de gevaren van de handel in levende dieren in de schijnwerpers. De omstandigheden die in Wuhan worden gezien, de waarschijnlijke oorsprong van COVID-19, - dieren die in krappe en wrede omstandigheden worden gehouden, onhygiënische praktijken, het mengen van zieke dieren - worden ook gezien in de Cambodjaanse handel in hondenvlees, wat allemaal leidt tot een ideale omgeving voor de opkomst van nieuwe virussen’, zegt dr. Karanvir Kukreja, projectmanager van de campagne Beëindiging van de handel in honden- en kattenvlees van VIER VOETERS .

Bovendien ondersteunt VIER VOETERS lokale dierenwelzijnsorganisaties en gemeenschappen met humane en duurzame zorgprogramma's voor zwerfdieren. VIER VOETERS maakt ook deel uit van de dierenwelzijnscoalities Dog Meat Free Indonesia (DMFI) en de Asia Canine Protection Alliance (ACPA), die lobbyen tegen de handel in Zuidoost-Azië, evenals de Asia for Animals Coalition, die werkt aan het verbeteren van het welzijn van dieren in Azië.

De steun voor een einde aan deze wrede handel heeft met de petitie van VIER VOETERS, die sinds de lancering eind vorig jaar meer dan 830.000 handtekeningen heeft ontvangen waaronder duizenden handtekeningen van Cambodjaanse burgers die oproepen tot een einde aan de handel, wereldwijd aan kracht gewonnen, 

Deel hier!

Zoek