Doneren
varken

Europa belooft een einde aan kooien in veehouderij

Europese Commissie reageert op burgerinitiatief 

29.6.2021

De Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te beëindigen. Ze is voornemens de kooien voor kippen, moedervarkens, kalveren, konijnen, eenden, ganzen en andere dieren in de veehouderij te verbieden en streeft naar een geleidelijke afschaffing in 2027. Dat liet Eurocommissaris van gezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides vandaag in een persconferentie weten. De Commissie reageert hiermee op het Europees burgerinitiatief Stop de kooien / End the Cage Age, dat 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ondertekenden. Het voorstel van de Europese Commissie betekent een beter leven voor de ruim 300 miljoen dieren die opgesloten zitten in kooien in de Europese veehouderij.

Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur CIWF Nederland:
“Dit is een historische dag voor de dieren en een kroon op het burgerinitiatief tegen de dieronvriendelijke kooien. De Europese Commissie heeft naar de stem van de burgers geluisterd die een veel beter leven willen voor de dieren in de veehouderij. Een Europa zonder kooien is nu eindelijk echt in zicht. Daarmee is het burgerinitiatief succesvol afgerond, maar ons werk gaat door. We blijven erop toezien dat Europa de toezegging om te stoppen met alle kooien in de veehouderij snel en volledig waarmaakt”.

De Commissie kondigde aan dat zij voornemens is "tegen eind 2023 een wetgevingsvoorstel in te dienen om het gebruik van kooien voor alle in het initiatief genoemde diersoorten en -categorieën geleidelijk uit te bannen en definitief te verbieden".

De Commissie zal ook de kwestie van ingevoerde producten uit niet-EU-landen aanpakken en zich ertoe verbinden te kijken naar "de invoering van voorschriften of normen voor ingevoerde producten die gelijkwaardig zijn aan die van de EU".  Ze zal de details voor de invoering van het verbod tegen eind volgend jaar evalueren, met als doel de relevante wetgeving tegen eind 2023 te herzien.

Ook Europees Parlement voor een einde aan kooien

Eerder deze maand stemde een overweldigende meerderheid van het Europees Parlement voor een einde aan het gebruik van kooien in 20271. Ook vooraanstaande wetenschappers2 en een grote voedingsbedrijven3 spraken al eerder hun steun uit voor het burgerinitiatief.

Stop de kooien

Bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders, ondertekenden het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief vraagt om een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed.

Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIER VOETERS , Wakker Dier en World Animal Protection.

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek