Doneren

Zwerfhondenproject in Tsjernobyl

Achtergebleven honden

15.8.2017

Na de explosie van Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 zijn meer dan 120.000 mensen binnen 30km rond de centrale geëvacueerd. Veel huisdieren bleven achter, waaronder veel honden. Nu, 30 jaar later, leven er nog honderden zwerfhonden in dit gebied. Wij streven ernaar, om in samenwerking met de Amerikaanse Stichting Clean Future Fund, 120 honden te castreren en vaccineren. Zo worden de honden, en mensen die daar nog werkzaam zijn, beschermd tegen Rabiës en zal de populatie zwerfhonden op de lange termijn afnemen. 

Wat doet VIER VOETERS?
Honderden afstammelingen van de in de steek gelaten honden van Tsjernobyl dwalen rond de kerncentrale in de buurt van de Oekraïense spookstad, Prypjat. Vanwege de vele wilde dieren die in het gebied wonen, worden de zwerfhonden vaak besmet met rabiës. VIER VOETERS ondersteunt een project dat is gelanceerd door Clean Futures Fund (CFF), een Amerikaanse NGO, om de honden van Tsjernobyl te helpen. Het project streeft naar het vangen, vaccineren en castreren van 120 honden in het gebied.

"Rabiës is niet alleen een risico voor dieren, maar ook voor mensen. Door het vaccineren van de honden beschermen we ook de 3.500 kerncentralewerkers die in contact komen met de honden. Door de zwerfhonden te castreren, zal hun aantal uiteindelijk ook afnemen, waardoor het welzijn van de honden wordt verbeterd. Dit is belangrijk, omdat hun kansen op overleving sterk verminderd als hun aantal stijgt, door gebrek aan voedsel en onderdak in de extreem koude winters."

Julie Sanders: International Director of Companion Animals bij VIER VOETERS

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek