Doneren

Zwerfhondenproject in Tsjernobyl

Achtergebleven honden

15.8.2017

Na de explosie van Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 zijn meer dan 120.000 mensen binnen 30km rond de centrale geëvacueerd. Veel huisdieren bleven achter, waaronder veel honden. Nu, 30 jaar later, leven er nog honderden zwerfhonden in dit gebied. Wij streven ernaar, om in samenwerking met de Amerikaanse Stichting Clean Future Fund, 120 honden te castreren en vaccineren. Zo worden de honden, en mensen die daar nog werkzaam zijn, beschermd tegen Rabiës en zal de populatie zwerfhonden op de lange termijn afnemen. 

Wat doet VIER VOETERS?
Honderden afstammelingen van de in de steek gelaten honden van Tsjernobyl dwalen rond de kerncentrale in de buurt van de Oekraïense spookstad, Prypjat. Vanwege de vele wilde dieren die in het gebied wonen, worden de zwerfhonden vaak besmet met rabiës. VIER VOETERS ondersteunt een project dat is gelanceerd door Clean Futures Fund (CFF), een Amerikaanse NGO, om de honden van Tsjernobyl te helpen. Het project streeft naar het vangen, vaccineren en castreren van 120 honden in het gebied.

"Rabiës is niet alleen een risico voor dieren, maar ook voor mensen. Door het vaccineren van de honden beschermen we ook de 3.500 kerncentralewerkers die in contact komen met de honden. Door de zwerfhonden te castreren, zal hun aantal uiteindelijk ook afnemen, waardoor het welzijn van de honden wordt verbeterd. Dit is belangrijk, omdat hun kansen op overleving sterk verminderd als hun aantal stijgt, door gebrek aan voedsel en onderdak in de extreem koude winters."

Julie Sanders: International Director of Companion Animals bij VIER VOETERS

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek