DonerenAdopterenShop

Zwerfhondenproject in Tsjernobyl

15.8.2017

Achtergebleven honden

Na de explosie van Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 zijn meer dan 120.000 mensen binnen 30km rond de centrale geëvacueerd. Veel huisdieren bleven achter, waaronder veel honden. Nu, 30 jaar later, leven er nog honderden zwerfhonden in dit gebied. Wij streven ernaar, om in samenwerking met de Amerikaanse Stichting Clean Future Fund, 120 honden te castreren en vaccineren. Zo worden de honden, en mensen die daar nog werkzaam zijn, beschermd tegen Rabiës en zal de populatie zwerfhonden op de lange termijn afnemen. 

Wat doet VIER VOETERS?
Honderden afstammelingen van de in de steek gelaten honden van Tsjernobyl dwalen rond de kerncentrale in de buurt van de Oekraïense spookstad, Prypjat. Vanwege de vele wilde dieren die in het gebied wonen, worden de zwerfhonden vaak besmet met rabiës. VIER VOETERS ondersteunt een project dat is gelanceerd door Clean Futures Fund (CFF), een Amerikaanse NGO, om de honden van Tsjernobyl te helpen. Het project streeft naar het vangen, vaccineren en castreren van 120 honden in het gebied.

"Rabiës is niet alleen een risico voor dieren, maar ook voor mensen. Door het vaccineren van de honden beschermen we ook de 3.500 kerncentralewerkers die in contact komen met de honden. Door de zwerfhonden te castreren, zal hun aantal uiteindelijk ook afnemen, waardoor het welzijn van de honden wordt verbeterd. Dit is belangrijk, omdat hun kansen op overleving sterk verminderd als hun aantal stijgt, door gebrek aan voedsel en onderdak in de extreem koude winters."

Julie Sanders: International Director of Companion Animals bij VIER VOETERS

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl