DonerenAdopterenShop

Hoe gaat het met beer Jeta?

31.8.2017

Hoe gaat het met beer Jeta?
De bekende 'selfiebeer' die over de stranden van Albanië liep is nu eindelijk een gelukkige beer, dankzij het VIER VOETERS team en de Albanese autoriteiten. Jeta heeft 15 jaar lang met een ketting door haar neus geleefd, terwijl ze door haar eigenaar over het strand werd meegesleurd. Ze moest optreden in de brandende zon met toeristen die foto's van haar maakten. Tijdens de koude winters leefde ze in een donkere schuur, vastgeketend op een betonnen vloer.

In november 2016 hebben we Jeta bevrijd van deze gruwelijke leefomstandigheden en tijdelijk naar Tirana zoo gebracht. Op 10 augustus is ze naar haar definitieve thuis gebracht: DANSBERENPARK Belitsa in Bulgarije.

Zij is nu 3 weken in haar nieuwe verblijf en heeft het erg naar haar zin. Haar verzorgers zien haar met de dag vooruitgaan en ze is erg opgewekt. De eerste paar uur nadat zij was vrijgelaten in haar verblijf was ze erg voorzichtig en was zij haar verblijf druk aan het ontdekken. Jeta houdt duidelijk van water, zij ging dezelfde dag al voor het eerst zwemmen.

Het is duidelijk dat zij erg geleden heeft bij haar vorige eigenaar, maar gelukkig is dat voorbij. Doordat zij getraumatiseerd is vertoont zij nog steeds af en toe stereotype gedrag in haar huidige verblijf. Dit gedrag kan nog enige tijd voorkomen, tot zij compleet gewend is in Belitsa.

De dierenarts en haar verzorgers hebben ontdekt dat Jeta een probleem heeft met 1 van haar ogen, binnenkort zal dit worden onderzocht tijdens een medische check.

Jeta heeft een paar buren rondom haar verblijf. In het begin was ze erg voorzichtig, maar ze went er nu steeds meer aan. Vooral bij Natasha en Seida voelt ze zich op haar gemak. Danzij haar verzorgers heeft Jeta veel verrijking waarmee ze zich bezig kan houden. Zo houdt ze ervan om eten te zoeken dat haar verzorgers hebben verstopt. Druiven zijn haar favoriet. Ook slaapt zij graag, soms op haar rug! Ze heeft een paar favoriete plekjes om een dutje te doen. 

Jeta is erg relaxed, geniet van haar nieuwe leven en went al aan haar verzorgers en de bezoekers van het park. In DANSBERENPARK Belitsa staat zij al bekend als de een van de meest wijze en schattigste beren. Ze heeft het hart van vele dierenverzorgers in het park al gestolen!

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl