Doneren

Hoe gaat het met beer Jeta?

31.8.2017

Hoe gaat het met beer Jeta?
De bekende 'selfiebeer' die over de stranden van Albanië liep is nu eindelijk een gelukkige beer, dankzij het VIER VOETERS team en de Albanese autoriteiten. Jeta heeft 15 jaar lang met een ketting door haar neus geleefd, terwijl ze door haar eigenaar over het strand werd meegesleurd. Ze moest optreden in de brandende zon met toeristen die foto's van haar maakten. Tijdens de koude winters leefde ze in een donkere schuur, vastgeketend op een betonnen vloer.

In november 2016 hebben we Jeta bevrijd van deze gruwelijke leefomstandigheden en tijdelijk naar Tirana zoo gebracht. Op 10 augustus is ze naar haar definitieve thuis gebracht: DANSBERENPARK Belitsa in Bulgarije.

Zij is nu 3 weken in haar nieuwe verblijf en heeft het erg naar haar zin. Haar verzorgers zien haar met de dag vooruitgaan en ze is erg opgewekt. De eerste paar uur nadat zij was vrijgelaten in haar verblijf was ze erg voorzichtig en was zij haar verblijf druk aan het ontdekken. Jeta houdt duidelijk van water, zij ging dezelfde dag al voor het eerst zwemmen.

Het is duidelijk dat zij erg geleden heeft bij haar vorige eigenaar, maar gelukkig is dat voorbij. Doordat zij getraumatiseerd is vertoont zij nog steeds af en toe stereotype gedrag in haar huidige verblijf. Dit gedrag kan nog enige tijd voorkomen, tot zij compleet gewend is in Belitsa.

De dierenarts en haar verzorgers hebben ontdekt dat Jeta een probleem heeft met 1 van haar ogen, binnenkort zal dit worden onderzocht tijdens een medische check.

Jeta heeft een paar buren rondom haar verblijf. In het begin was ze erg voorzichtig, maar ze went er nu steeds meer aan. Vooral bij Natasha en Seida voelt ze zich op haar gemak. Danzij haar verzorgers heeft Jeta veel verrijking waarmee ze zich bezig kan houden. Zo houdt ze ervan om eten te zoeken dat haar verzorgers hebben verstopt. Druiven zijn haar favoriet. Ook slaapt zij graag, soms op haar rug! Ze heeft een paar favoriete plekjes om een dutje te doen. 

Jeta is erg relaxed, geniet van haar nieuwe leven en went al aan haar verzorgers en de bezoekers van het park. In DANSBERENPARK Belitsa staat zij al bekend als de een van de meest wijze en schattigste beren. Ze heeft het hart van vele dierenverzorgers in het park al gestolen!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek