Doneren

Pashuk, Tomi en Gjina 1 jaar in BERENWOUD Prishtina

20.9.2017

Eind augustus en begin september 2016 heeft VIER VOETERS de eerste drie beren uit Albanië gered: Pashuk, Tomi en Gjina.

Pashuk werd gehouden in privébezit in een kleine, vieze kooi naast een restaurant. Hij had een ijzeren ketting om zijn nek: deze hadden zijn eigenaren omgedaan toen hij nog een welpje was en nooit meer afgedaan. De ketting was volledig ingegroeid. Pashuk was een zielig hoopje beer en er werd gevreesd voor zijn leven.

Ook Tomi werd gehouden naast een restaurant. De grote beer had nauwelijks ruimte om te bewegen en hij kreeg oud brood en bier als voedsel.

Bier was ook de dagelijkse maaltijd van Gjina. Deze jonge berin zat in een kleine kooi zonder bescherming tegen zon, wind of regen. Om haar rustig te houden werd ze gedwongen om 20 (!) flesjes bier per dag te drinken.

Gelukkig konden we alle drie de beren redden en naar ons BERENWOUD Prishtina in Kosovo brengen. In een jaar tijd is er veel gebeurd: de beren zijn goed hersteld. De magere Gjina is nu een mooie sterke beer. Tomi kan eindelijk zijn energie kwijt en lekker spelen. En de wonden in Pashuk zijn nek zijn geheeld en de ketting is letterlijk en figuurlijk verwijderd. Pashuk en Gjina zijn zelfs gesocialiseerd en leven tegenwoordig samen.

Een happy end! We hopen dat we de dieren nog vele mooie jaren kunnen geven in Prishtina.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek