Doneren

Pashuk, Tomi en Gjina 1 jaar in BERENWOUD Prishtina

20.9.2017

Eind augustus en begin september 2016 heeft VIER VOETERS de eerste drie beren uit Albanië gered: Pashuk, Tomi en Gjina.

Pashuk werd gehouden in privébezit in een kleine, vieze kooi naast een restaurant. Hij had een ijzeren ketting om zijn nek: deze hadden zijn eigenaren omgedaan toen hij nog een welpje was en nooit meer afgedaan. De ketting was volledig ingegroeid. Pashuk was een zielig hoopje beer en er werd gevreesd voor zijn leven.

Ook Tomi werd gehouden naast een restaurant. De grote beer had nauwelijks ruimte om te bewegen en hij kreeg oud brood en bier als voedsel.

Bier was ook de dagelijkse maaltijd van Gjina. Deze jonge berin zat in een kleine kooi zonder bescherming tegen zon, wind of regen. Om haar rustig te houden werd ze gedwongen om 20 (!) flesjes bier per dag te drinken.

Gelukkig konden we alle drie de beren redden en naar ons BERENWOUD Prishtina in Kosovo brengen. In een jaar tijd is er veel gebeurd: de beren zijn goed hersteld. De magere Gjina is nu een mooie sterke beer. Tomi kan eindelijk zijn energie kwijt en lekker spelen. En de wonden in Pashuk zijn nek zijn geheeld en de ketting is letterlijk en figuurlijk verwijderd. Pashuk en Gjina zijn zelfs gesocialiseerd en leven tegenwoordig samen.

Een happy end! We hopen dat we de dieren nog vele mooie jaren kunnen geven in Prishtina.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek