Doneren

De eerste 3 Vietnamese beren zijn gered

7.11.2017

VIER VOETERS brengt de eerste 3 beren naar BERENWOUD Ninh Binh
Op 6 november heeft VIER VOETERS de eerste Aziatische zwarte beren naar het nieuwe BERENWOUD Ninh Binh gebracht, in het noordoosten van Vietnam. Onder de drie dieren bevond zich beer Hai Chan, die voor de reddingsmissie een triest bestaan ​​leidde als een zogenaamde "galbeer". Op pijnlijke wijze werd haar gal, dat wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, regelmatig geëxtraheerd. Hoewel dit sinds 1992 officieel verboden is in Vietnam, zijn er nog steeds ongeveer 400 boerderijen met in totaal ongeveer 1.300 beren.

VIER VOETERS is van plan om uiteindelijk 100 beren te huisvesten in BERENWOUD Ninh Binh. De afgelopen tien jaar hebben hun stempel gedrukt op de voormalige galbeer Hai Chan, die lijdt aan stressstoornissen en vergrote bijnieren. Ook mist zij twee voorpoten. In samenwerking met de lokale overheid maakte VIER VOETERS eindelijk een einde aan het lijden van de Vietnamese beer. "Hai Chan bracht het grootste deel van haar leven door op een boerderij in een kleine metalen kooi in een smerige en slecht geventileerde ruimte." Niet alleen waren de leefomstandigheden ellendig, maar ook het gebrek aan voeding en de pijnlijke procedure voor galwinning hebben een enorme tol van haar geëist. We veronderstellen ook dat haar poten werden geamputeerd en gebruikt om berenpotenwijn te produceren. Ten slotte realiseerde haar eigenaar zich dat Hai Chan een beter leven verdient ", aldus Kieran Harkin, hoofd van International Wild Animals Campaigns bij VIER VOETERS.

De dierenwelzijnsorganisatie bracht Hai Chan, samen met twee andere beren, genaamd Thai Van en Thai Giang - beiden gered van een andere boerderij - naar het nieuwe BERENWOUD Ninh Binh. Daar kunnen de eerste drie bewoners van het pas geopende reservaat uitgebreide veterinaire zorg en een leven zonder kwelling tegemoet zien in een geschikt verblijf.

Thai Van en Thai Giang hebben ook een moeilijk verleden. Tot voor kort hield hun eigenaar de twee 16-jarige Aziatische zwarte beren als huisdier in de achtertuin van een staalproductiebedrijf.

"Of ze eerder werden misbruikt voor galwinning is onbekend. Gezien hun gezondheidstoestand is het echter duidelijk dat de twee beren in even vreselijke omstandigheden zijn gehouden. Hun tanden zijn afgestompt en de dieren zitten vol met parasieten. Daarnaast mist Thai Van enkele vingers. We zijn blij dat de eigenaar de beren aan ons heeft overhandigd."

Harkin

Na een aantal weken in quarantaine, waarin de beren verder worden onderzocht, zullen Thai Van, Thai Giang en Hai Chan worden vrijgelaten in hun buitenverblijven.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek