Doneren

De eerste 3 Vietnamese beren zijn gered

7.11.2017

VIER VOETERS brengt de eerste 3 beren naar BERENWOUD Ninh Binh
Op 6 november heeft VIER VOETERS de eerste Aziatische zwarte beren naar het nieuwe BERENWOUD Ninh Binh gebracht, in het noordoosten van Vietnam. Onder de drie dieren bevond zich beer Hai Chan, die voor de reddingsmissie een triest bestaan ​​leidde als een zogenaamde "galbeer". Op pijnlijke wijze werd haar gal, dat wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, regelmatig geëxtraheerd. Hoewel dit sinds 1992 officieel verboden is in Vietnam, zijn er nog steeds ongeveer 400 boerderijen met in totaal ongeveer 1.300 beren.

VIER VOETERS is van plan om uiteindelijk 100 beren te huisvesten in BERENWOUD Ninh Binh. De afgelopen tien jaar hebben hun stempel gedrukt op de voormalige galbeer Hai Chan, die lijdt aan stressstoornissen en vergrote bijnieren. Ook mist zij twee voorpoten. In samenwerking met de lokale overheid maakte VIER VOETERS eindelijk een einde aan het lijden van de Vietnamese beer. "Hai Chan bracht het grootste deel van haar leven door op een boerderij in een kleine metalen kooi in een smerige en slecht geventileerde ruimte." Niet alleen waren de leefomstandigheden ellendig, maar ook het gebrek aan voeding en de pijnlijke procedure voor galwinning hebben een enorme tol van haar geëist. We veronderstellen ook dat haar poten werden geamputeerd en gebruikt om berenpotenwijn te produceren. Ten slotte realiseerde haar eigenaar zich dat Hai Chan een beter leven verdient ", aldus Kieran Harkin, hoofd van International Wild Animals Campaigns bij VIER VOETERS.

De dierenwelzijnsorganisatie bracht Hai Chan, samen met twee andere beren, genaamd Thai Van en Thai Giang - beiden gered van een andere boerderij - naar het nieuwe BERENWOUD Ninh Binh. Daar kunnen de eerste drie bewoners van het pas geopende reservaat uitgebreide veterinaire zorg en een leven zonder kwelling tegemoet zien in een geschikt verblijf.

Thai Van en Thai Giang hebben ook een moeilijk verleden. Tot voor kort hield hun eigenaar de twee 16-jarige Aziatische zwarte beren als huisdier in de achtertuin van een staalproductiebedrijf.

"Of ze eerder werden misbruikt voor galwinning is onbekend. Gezien hun gezondheidstoestand is het echter duidelijk dat de twee beren in even vreselijke omstandigheden zijn gehouden. Hun tanden zijn afgestompt en de dieren zitten vol met parasieten. Daarnaast mist Thai Van enkele vingers. We zijn blij dat de eigenaar de beren aan ons heeft overhandigd."

Harkin

Na een aantal weken in quarantaine, waarin de beren verder worden onderzocht, zullen Thai Van, Thai Giang en Hai Chan worden vrijgelaten in hun buitenverblijven.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek