Doneren

Hoe gaat het met beer Hanna?

6.10.2017

Van een grimmig leven in een dierentuin, en jarenlang bekend als een mannelijke beer, genaamd 'Hannes', is Hanna nu gelukkige beer en drastisch veranderd sinds haar aankomst in ons reservaat. Hanna is in 2014 gered door VIER VOETERS en is nu 25 jaar oud en geniet van een gezond leven in haar prachtige verblijf in BERENWOUD Müritz. Meestal is ze niet heel erg fan van verrijking, maar ze lijkt de doos vol met houten stokken, besprenkeld met verschillende aromatische kruiden (in de vorm van een parfum) erg interessant te vinden. Haar verzorgers proberen voortdurend verschillende soorten verrijking voor Hanna, maar niets heeft zo goed voor haar gewerkt als deze verrijking. Bruine beren staan bekend om hun sterke reukvermogen. Net zoals Hanna, worden veel van onze geredde beren speels als ze verrijking met geuren tot hun beschikking hebben. Voor verrijking zoals deze gebruiken we kruiden zoals: kaneel, nootmuskaat, oregano, anijs etc. Evenals gedroogde theebladeren, of in parfumvorm zoals vanille, citroen, sinaasappel etc. Het is bewezen dat deze soort verrijking het normale biologische gedrag van beren verhoogt, en het lijkt erop dat onze beren er weg van zijn. Haar favoriete eten is: kool, avocado's, mango's en kersen.

Sinds Hanna in ons BERENWOUD leeft, voelt ze zich een stuk beter en houd ze al een paar jaar een winterslaap. Ze slaapt dan ongeveer 2 tot 3 maanden in het berenhuis (afhankelijk van hoe koud de winter is). We maken een zacht bed van zaagsel, omdat Hanna allergisch is voor stro. Het team ziet dat Hanna alles wat langzamer doet, dit zijn de eerste tekenen van een beer die naar een winterslaap toeleeft. 

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek